Varil som podľa Ivkinho receptu

Začiatkom apríla ma zaujal článok od blogerky Ivky, v ktorom ponuka recept na zapečený syr so šunkou. Ináč doporučujem prečítať. Keďže kombináciu syr - šunka - vajíčko mám veľmi rád, tak som sa rozhodol, že tento recept vyskúšam. Podotýkam, že k vareniu mám tak ďaleko ako k pilotovaniu kozmickej lode a vrchol môjho kuchárskeho umenia sú vajíčka na cibuľke a rumový čaj. Tak teraz skúsim popísať môj zápas s týmto receptom a mám k tomu aj nejaké fotografie robené mobilom. Nakoniec som si urobil som si aj cenovú kalkuláciu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Čiže ako prvý krok som si na stôl pripravil jednotlivé položky - syr už som nastrúhal a morčaciu šunku nakrájal:

varenie1
varenie1 

Každú misku treba poriadne vytrieť tukom - stačí jemná vrstva ale nesmie ostať miestečko suché. Ako vidieť, dal som si záležať:

varenie2
varenie2 

Následne je treba rovnomerne vysypať misku strúhankou, tiež treba dbať na úplné pokrytie a na rovnomernosť rozloženia strúhanky:

varenie3
varenie3 

Následne ako recept káže som nasypal do misky nastrúhaný syr (ale nie veľa):

varenie4
varenie4 

Po syre nasleduje šunka a na ňu sa vykydne vajíčko. Treba sa snažiť aby žĺtko zostalo pekne v strede a je dovolené mierne roztekanie do strán. Snažil som sa to takto precizne spraviť, no trochu ma to neposlúchalo:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
varenie5
varenie5 

Toto sa ešte zasype šunkou a syrom a misky som vložil do plechu, odhadol vodu a prilial tak aby voda siahala do polovice výšky misiek. Pomáhal so si aj prstom, keď som meral hladinu vody a nakoniec som plech vrazil do trúby:

varenie6
varenie6 

Potom som otvoril 450 gramové vrecúško hranoliek, ktoré boli predpripravené (alebo ako sa tomu hovorí). Hranolky som rovnomerne rozložil na plech a dal tiež k miskám do trúby:

varenie7
varenie7 

Misky som nechal v trúbe 25 minút (presne podľa receptu) a doporučujem túto hodnotu neprekračovať. Hranolky boli v trúbe menej, asi 18 - 20 minút čo sa ukázalo ako optimálne. Hranolky treba v polčase otočiť aby boli rovnomerne opekané. Teplotu trúby som mal nastavenú na 230 stupňov Celzia. Nakoniec po vytiahnutí sa obsah misiek uvolní príborovým nožíkom po okraji, položí sa na vrch misky tanier celé sa to otočí a miska sa týmto ľahko vyklopí. Okolo zapečeného syra so šunkou dáme hranolky, môžeme jedlo ozdobiť kečupom, pripravíme aj tatársku omáčku. Na pitie doporučujem pivo (ak už nepôjdeme autom). A môže sa začať jesť.  

SkryťVypnúť reklamu
varenie8
varenie8 

Na záver som si pripravil malú kalkuláciu nákladov pre dve osoby:

200 gramov - syr Eidam: 32,- Sk

180 gramov - morčacia šunka: 36,- Sk

- alebo lacnejšia bravčová šunka: 27,- Sk

2 x vajičko po 3,50 - to je: 7,- Sk

100 ml - Tatárska omáčka: 11,- Sk

450 gramov hranolky predpripravené: 40,- Sk

Tuk na vytretie misiek, kečup, strúhanku soľ a elektrickú energiu do nákladov v tejto kalkulácii nezahŕňam, lebo asi by to cenu smerom hore moc neovplyvnilo.

Teda po spočítaní to vychádza cca 115 - 130,- Sk, teda na jednu osobu je cena zhruba 60,- Sk, čo je veľmi prijateľné vzhľadom na výbornú chuť jedla.

Teda na úplný záver sa chcem poďakovať Ivke za výborný recept, ktorý som úspešne vyskúšal, chutilo mi a budem ho naďalej používať.

Milan Dubek

Milan Dubek

Bloger 
  • Počet článkov:  73
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Pracovne sa venuje informačným technológiam v oblasti technickej podpory u používateľov operačného systému Windows. Rád sa zaoberá rôznymi programami typu freeware a možnosťami ich využitia. Mimo týchto IT tém má rád históriu, knihy a filmové umenie. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťTechnológieZábavaVedaMédiaFotografieAuto-motoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu