reklama

Jedenkrát natankovať bezplatne

Jeden krásny deň prídeme so svojim autom na čerpaciu stanicu, natankujeme benzín alebo naftu a vieme, že tentokrát nemusíme zaplatiť. Toto by sa páčilo každému. Síce len jedno jediné tankovanie ale aj to poteší. Toto nie je návod na nezákonné obohatenie sa ale len jeden nápad na odškodnenie za drahý benzín (zjednodušene povedané). Teda ako na to?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ministerstvo financií v týchto dňoch vedie správne konanie voči spoločnosti Slovnaft za porušenie cenovej disciplíny najmä za rok 2004 (týka sa to aj rokov 2002 a 2003). Kontrola zistila, že Slovnaft pri predaji pohonných hmôt dosahoval neprimerané zisky, ktoré sme platili my motoristi. Slovnaftu za toto super podnikanie hrozí pokuta vo výške 1,3 miliardy korún. O tom, či pokuta bude naozaj zaplatená budú rozhodovať pravdepodobne až súdy, lebo Slovnaft dopredu avizoval, že sa bude odvolávať dokedy to bude možné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predpokladajme však, že pokuta sa bude musieť zaplatiť. Kto dostane 1,3 miliardy? No predsa štát a vylepší si rozpočet. Občania motoristi (a ich rodiny) budú na to pozerať s dlhým nosom. Spravodlivé by bolo, ak by sa tieto peniaze vrátili tam odkiaľ sa zobrali a to nám, čo sme draho tankovali. Ako by sa toto dalo zariadiť? Nepredstavujem si to tak, že na benzínovom čerpadle dostaneme napr. 850 korún na ruku a odfrčíme preč. No nič, veď na ďalšej pumpe ich "pumpneme" znovu. Toto nie je riešenie.

Podobná realizácia, akú chcem navrhnúť sa totiž už uskutočnila asi pred 15-timi rokmi a tak je tento systém aj vyskúšaný v praxi. O čo vtedy išlo? Ak si dobre pamätám, bolo to po zdražení benzínu, ale motorista mal jeden čas nárok aj na určité množstvo tzv. benzínu za starú cenu - čiže lacnejšie. Jednoducho vodič prišiel natankovať do auta pohonnú hmotu a ak si ešte nevyčerpal svoj nárok za časť benzínu platil po starom a ostatný benzín platil za novú (trhovú) cenu. Toto sa vyznačilo do veľkého technického preukazu, aby sa tento výhodný nákup nemohol opakovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako už tušíte, pokuta by sa rozdelila na vyše milióna jazdiacich vozidiel asi takýmto spôsobom, že motorista príde na benzínové čerpadlo Slovnaft, natankuje napr. 30 litrov svojej pohonnej hmoty, predloží veľký technický preukaz, kde mu obsluha vyznačí odber - toto je namiesto platenia (samozrejme) a tým je vozidlo s vodičom vybavené. Nad limit odškodného sa odber platí normálnou cenou z cenníka - to je jasné. Toto jednorazové odškodnenie by myslím plne stačilo a predpokladám, že by prebehlo hladko a úspešne.

Myslím, že Slovnaft by si pre budúcnosť mal dobre rozmyslieť, ako si bude vypočítavať svoje zisky, prípadne by mohol prestať s dumpingom v Českej republike a postarať sa solídnou cenovou politikou aj pre slovenských motoristov. Veľká väčšina z nás totiž nejazdí pre zábavu ale preto lebo skutočne potrebuje prepraviť seba a svoju rodinu (resp. známych) z jedného miesta na druhé a so zlým pocitom sleduje klesajúcu ručičku nádrže pohonných hmôt a ako odbočuje na čerpaciu stanicu tak sa s obavou pozerá na cenník - akú cenu tam tentokrát uvidí.

Milan Dubek

Milan Dubek

Bloger 
  • Počet článkov:  73
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Pracovne sa venuje informačným technológiam v oblasti technickej podpory u používateľov operačného systému Windows. Rád sa zaoberá rôznymi programami typu freeware a možnosťami ich využitia. Mimo týchto IT tém má rád históriu, knihy a filmové umenie. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťTechnológieZábavaVedaMédiaFotografieAuto-motoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu