reklama

Ako chrániť dôverné dáta v počítači

Skoro každý používateľ počítača má na svojom disku súbory, ktoré považuje za súkromné alebo minimálne neverejné respektíve jednoducho utajené a nebol by rád, keby mal k nim prístup každý kto si sadne za jeho klávesnicu. To sa týka služobných počítačov a aj súkromných. Teda všade tam, kde je potreba ochrániť dôverné informácie. Windows XP (2000) chráni dáta politikou vlastných profilov a zabezpečením alebo zabudovaným šifrovaním ale toto zďaleka nestačí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Ako jedno z najlepších riešení s využitím software sa javí vytvorenie osobitnej zásuvky vo forme ďalšieho virtuálneho disku, ktorý sa podľa potreby pripája alebo odpája. Toto vlastne znamená otvorenie trezoru a manipulovanie s dátami a po ukončení práce sa trezor zatvorí (odpojí disk). Programov, čo dokážu podobné veci je samozrejme viacero, ale mne sa páči freeware variant programu Cryptainer LE, ktorý pracuje veľmi ľahko a elegantne. Pri inštalácii si týmto programom vytvoríme úložný priestor, ktorý potom používame ako virtuálny disk kam si môžeme uložiť naše dôverné dáta. Odpojenie disku sa môže realizovať napr. zatvorením okna a to znamená, že tým sú dáta uložené na disku v šifrovanej podobe. Na sprístupnenie dát poklikáme na programovú ikonu a zadáme heslo (viď obrázok).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Heslo si zvolíme primerane dlhé (článok o heslách nájdete na tejto stránke) a hlavne si ho zapamätáme. Po zadaní správneho hesla sa pripojí virtuálny disk a sprístupnia sa dáta s ktorými môžeme bez obmedzenia pracovať (viď zmenšený obrázok).

Obrázok blogu

Na tomto virtuálnom disku si môžeme podľa potreby vytvárať zložky a prevádzať súborové operácie. Freeware verzia používa 128 bitové blowfish šifrovanie a má síce priestorový limit 25MB ale umožňuje vytvoriť aj viac virtuálnych diskov. Platené verzie tohto programu majú parametre lepšie. Program Cryptainer LE si môžete stiahnuť na tejto stránke.

Milan Dubek

Milan Dubek

Bloger 
  • Počet článkov:  73
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Pracovne sa venuje informačným technológiam v oblasti technickej podpory u používateľov operačného systému Windows. Rád sa zaoberá rôznymi programami typu freeware a možnosťami ich využitia. Mimo týchto IT tém má rád históriu, knihy a filmové umenie. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťTechnológieZábavaVedaMédiaFotografieAuto-motoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu