reklama

Prirodzenosť a vlastnosti anjelov

IV. Lateránsky a I. Vatikánsky koncil rozlišujú stvorenie duchovných a telesných bytostí. Stvorenie duchovných považujú za stvorenie anjelov, teda dogma viery je : „Prirodzenosť anjelov je duchovná“.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (86)

Na rozdiel od ľudskej prirodzenosti, ktorá je zložená z ducha a tela, je prirodzenosť anjelov čisto duchovná, t.j. voľná od akejkoľvek hmotnosti. Anjeli sú bytosti číro duchovné, celkom nehmotné, fyzicky jednoduché. Preto svojou prirodzenosťou prevyšujú prirodzenosť ľudí ( v nadprirodzenom poriadku však človek môže prevyšovať anjela. Tak Kristus-človek nekonečne prevyšuje všetkých anjelov). Každý anjel je kompletná, jedinečná, rozumná a svojprávna podstata, t.j. bytosť osobná. Ako osoba je teda každý anjel nositeľom svojej podstaty, svojich vlastností a svojej činnosti. Veľká časť Cirkevných Otcov, medzi nimi aj sv.Augustín, písala pod vplyvom stoických a platonických názorov, že anjeli majú éterické alebo plamenné telo. Stvorená bytosť bez akejkoľvek hmoty sa im zdala byť nemožnou. Vlastnosti anjelov: 1. Nesmrteľnosť-- Anjeli sú svojou prirodzenosťou nesmrteľní. Ich prirodzená nesmrteľnosť vyplýva z ich čírej duchovnosti, anjelskej prirodzenosti. Sú nehmotní, nepozostávajú z fyzických čiastok a tak nepodliehajú podstatnej zmene, ktorá znamená stratu života.2. Rozum a moc anjelov – Ako duchovné bytosti majú anjeli rozum a slobodnú vôlu. Každý z nich podľa stupňa svojej bytostnej dokonalosti bez učenia prirodzene poznáva Boha, seba, iné tvory a zákony prírody. Toto prirodzené anjelské poznanie Boha však nie je videním Boha, lebo nijaký tvor nemôže svojimi prirodzenými silami Boha priamo vidieť. Svojim prirodzeným rozumom anjel nepozná: nadprirodzené Božie tajomstvá, nemá poznanie sŕdc a jeho tajomstiev, nedokáže s istotou predvídať slobodné budúce skutky tvorov a tiež deň a hodinu súdu...3. Anjeli majú vynikajúcu slobodnú vôlu - Slobodná vôla anjelov je dôsledkom ich rozumnosti a zodpovednosti. Niektorí z nich zhrešili a to by bolo bez vnútornej slobody nemožné. Teda slobodná vôla zapríčinila pád zlých anjelov a ich večné zavrhnutie. Vôla anjelov je silnejšia ako ľudská a môže ovplyvňovať hmotu spôsobom pre človaka užitočným alebo škodlivým.

Petruška Duchoňová

Petruška Duchoňová

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Večne zasnívaná, večná študentka. Žijem v Nitre a je mi tu zatiaľ fajn. Zoznam autorových rubrík:  niečo duchovnéúletymoji naj...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu