reklama

Metropolitný Inštitút Bratislava - MARKETING vs. REALITA.

Toto je vo faktoch a bez marketingového obalu „Sila Bratislavy“.

Metropolitný Inštitút Bratislava - MARKETING vs. REALITA.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Metropolitný Inštitút Bratislava - MARKETING vs. REALITA.

Podľa vyjadrení pána primátora Valla, „Metropolitný Inštitút Bratislava prezentuje silu Bratislavy“.

Toľko marketing. A teraz sa pozrime na to, aká je REALITA.

Po prečítaní poslednej správy hlavného kontrolóra, sa bohužiaľ nedá konštatovať nič iné, ako to že vlajková loď súčasného pána primátora sa pomaly, ale isto potápa. Poďme sa na to pozrieť spolu a páni progresívci a verní fanúšikovia pána primátora, si pred tým ako nás tu začnú bombardovať rozkošnými invektívami, naštudujú podrobne informácie, ktoré sme čerpali priamo z kontroly dodržiavania všeobecných záväzných právnych predpisov a interných predpisov pri hospodárení s finančnými prostriedkami Metropolitného Inštitútu Bratislava.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je MIB?

MIB je príspevková organizácia hlavného mesta SR Bratislavy a hlavným dôvodom jej vzniku bolo znížiť množstvo a rozsah odborných analýz objednaných od súkromných spoločností. Zriaďovateľ – t.j. magistrát vykonáva voči MIB riadiacu funkciu prostredníctvom Primátora Bratislavy.

Počet zamestnancov k 30.09. 2021: 99 ľudí

(pričom stabilizačná fáza - koniec 12/2020, kalkulovala s 53 zamestnancami,  t.j. polovicou)

·       65 na hlavný pracovný pomer

·       34 na dohodu o vykonaní práce

(Napríklad len kancelária riaditeľa má 10 ľudí na trvalý pracovný pomer + 18 dohodárov.)

 

FAKTY:

Hlavný kontrolór zistil (okrem iného) ZÁVAŽNÉ a opakujúce sa porušenia:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1.       Zákona o účtovníctve

2.       Zákona o DPH

3.       Zákonníka práce ( MIB uzatvoril väčšie množstvo dohôd o prácach mimo pracovného pomeru )

4.       Zákona o slobodnom prístupe k informáciam,

5.       Zákona o finančnej kontrole

6.       Zákona o majetku obcí

7.       Finančnej disciplíny v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy

 

A to je iba začiatok. Ďalej:

·       Založeniu MIB NEPREDCHÁDZALA žiadna analýza, resp. štúdia, ktorá by preukázala, že vznikom MIB dôjde k zníženiu alebo obmedzeniu využívania externe objednávaných prác a služieb v porovnaní s predchádzajúcim stavom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

·       Kontrolná skupina zistila, že ponúkané ZAHRANIČNÉ modely fungovania MIB nemožno LEN TAK bez ďalšieho kopírovať vzhľadom na odlišnú legislatívu a podmienkach SR, kde nemožno opomenúť orgán hlavného architekta a jeho ZÁKONNÉ KOMPETENCIE.

·       Napriek tomu, že MIB realizuje svoje činnosť už viac ako 2roky, čo predpokladá samostatnosť a určitú mieru autonómie aj na úrovni vedenia a štatutárneho orgánu, tak riadiacu činnosť vykonáva čiastočne primátor a to vrátane zásahov do systému ODMEŇOVANIA ZAMESTNANCOV.

·       MIB realizuje súťaže, kde vynakladá finančné prostriedky na ODMEŇOVANIE členov poroty NEEFEKTÍVNE a NEHOSPODÁRNE.  V architektonických súťažiach sú prvým trom účastníkom udeľované ceny po 10 tisíc eur – čo hlavný kontrolór vyhodnotil v správe, ako ABSURDNÉ z pohľadu hospodárnosti a efektívnosti pri vynaložení finančných prostriedkov z verejných zdrojov a popiera princíp súťaže a motiváciu byť vysúťažení ako najlepší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

·       Porotcom sa vyplácajú: Odmeny za účasť v porote + Náhrady výdavkov  - t.j. cestovné a ubytovanie + majú členovia poroty aj paušálne náhrady za čas strávený na cestu z bydliska do miesta zasadnutia poroty.

·       MIB nemá jednoznačne definovanú hraničnú kompetenciu s volenými zákonným orgánom – HLAVNOU ARCHITEKTKOU mesta Bratislavy.

·       Primátor Bratislavy, riaditeľ magistrátu a HLAVNÁ architektka uzatvorili „Memorandum rozdelenia činnosti a kompetencií medzi magistrátom a MIB – vzhľadom na spornosť obsahu memoranda mestsky kontrolór to bude riešiť priamo s tvorcami memoranda – nejasne a zmätočne vymedzená pôsobnosť hlavnej architektky HMBA v interných predpisoch HMBA.

·       MIB vytvára hodnoty/výstupy v podobe majetku, ktoré NEOCEŇUJE v súlade s platnou legislatívou.

·       Účtovná evidencia NEREFLEKTUJE na skutočnú ekonomickú a účtovnú situáciu MIB.

Toto je vo faktoch a bez marketingového obalu „Sila Bratislavy“…. Je to skutočne „SILNÝ BORDEL“ v mestskej príspevkovej organizácii.

Aby sme zároveň odpovedali na otázku, čo my by sme urobili lepšie – ZRUŠILI by sme túto príspevkovú organizáciu mesta, ktorá je nám absolútne na nič. Realizovali by sme konkurz na nového hlavného architekta mesta Bratislavy a z ušetrených peňazí by sme napr. navrhli župe, alebo mestským častiam či spoločnými silami a financiami, nepostavíme aspoň zo dve škôlky, alebo sociálne zariadenie pre seniorov.

A na záver ešte taká perlička, MIB vyplatil v decembri 2021 – záväzky a odmeny zamestnancom v sume 71.975 Eur, zaúčtovaných na základe oneskorene zverejnených a tým NEPLATNÝCH/ NEÚČINNÝCH zmlúv bez preukázania skutočnosti, že k reálnemu dodaniu služieb bez zmluvného základu došlo.

Je to takto v poriadku? No určite nie je. Domnievame sa, že mohlo prísť k TRESTNÉMU ČINU -  nehospodárnemu nakladaniu verejnými finančnými zdrojmi. Z toho dôvodu zvažujeme v Odvážne s Rozumom  podanie trestného oznámenia na riaditeľa Metropolitného Inštitútu Bratislava. Pevne veríme, že príslušné orgány prešetria, či došlo k porušeniu zákona.  

Všetky informácie, z ktorých sme čerpali sú dohladateľné v poslednej správe hlavného kontrolóra z apríla 2022.  

Prajem Vám pekný deň s heslom: „Bratislava, mesto kde chcem zostať žiť“

www.odvaznesrozumom.sk

Martina Dulajová

Martina Dulajová

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  52x

Zakladateľka platformy Odvážne s Rozumom. Všetko záleží len a len na nás, na našej schopnosti a vytrvalosti bojovať za to, čomu naozaj veríme. Nie je mi jedno, kto riadi krajinu v ktorej žijeme, lebo ten riadi nás a našu rodinu. Existujú široké možnosti spolupráce pod podmienkou, že sa všetky zúčastnené strany poučia z minulosti, konečne pochopia, že naša krajina potrebuje dlhodobú jednotnú národnú stratégiu vývoja a prestanú primárne presadzovať svoje osobné stranícke a oportunistické záujmy. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu