reklama

Brazílski Indiáni, karneval, mäso a my

Na prvý pohľad tieto koncepty nemajú veľa spoločného. A aj keď je Brazília od nás vzdialená takmer desaťtisíc kilometrov, situáciu v tejto krajine môžeme nepriamo ovplyvňovať aj my.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Vo filme Vinnetou dobro relatívne zvíťazilo nad zlom. Tento príbeh v južnej Amerike nie je známy, ale motívy filmu sa dajú nájsť v hrubšej podobe dodnes. Denník New York Times publikoval nelichotivú situáciu v amazonskej oblasti Brazílie. Pôvodní obyvatelia sú vytláčaní z ich území a to je ešte ten lepší prípad. V horšom prípade priamo zaplatia svojimi životmi.

Mnohé "bledé tváre" sa ani dnes k Indiánom nesprávajú humánne.
Mnohé "bledé tváre" sa ani dnes k Indiánom nesprávajú humánne. (zdroj: MD)

Záujmy prírody a pôvodných obyvateľov totiž vytláčajú záujmy agro-pestovateľov sóje (vo väčšine prípadov geneticky modifikovanej), cukrovej trstiny či chovateľov dobytka. Brazília patrí medzi popredných svetových exportérov mäsa. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa environmentálneho združenia Mighty Earth má každá medzinárodná firma predávajúca mäso prepojenie na deforestáciu. Ako príklad udáva firmu Burger King, ktorá odoberá sóju na kŕmenie dobytka od spoločností Cargill a Bunge. Tie sa podpísali na výrub vyše 4 tisíc kilometrov štvorcových v amazonskej oblasti. "Ničenie tropických pralesov sa podpisuje pod asi pätinu celkového znečistenia životného prostredia," tvrdí Glenn Hurowitz z organizácie skupiny Mighty Earth. 

Používanie agro-chemikálií je hrozbou pre amazonsku oblasť
Používanie agro-chemikálií je hrozbou pre amazonsku oblasť (zdroj: MD)

BRAZÍLSKI INDIÁNI

Sťaby blízky Vinnetoua, náčelník kmeňa Guarani-Kaiowá, momentálne cestuje po Európe so zúfalou snahou o medzinárodnú pomoc a poukázanie na environmentálnu deštrukciu a zabíjanie Brazílskych Indiánov - uvádza britský spravodajský portál The Guardian. Podľa jeho slov sa situácia počas vládnutia súčasného prezidenta Temera veľmi zhoršila. Denník New York Times uviedol, že Temer je sám prepojený na poľnohospodárske firmy, ktoré sa podieľajú na tejto škode.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

KARNEVAL

Na problémy pôvodných Indiánov poukázali aj viaceré školy samby na tohtoročnom karnevale v Riu, ktorého som sa s ministerstvom pokorného vnútra mohol zúčastniť.

Škola samby Imperatriz Leopoldinense kreatívnymi ozdobnými vozmi, pestrofarebnými nápaditými kostýmami aj majestátnymi kulisami šírila posolstvo ochrany amazonskej prírody aj ich pôvodných obyvateľov. 

Brazílski Indiáni na karnevale v Riu
Brazílski Indiáni na karnevale v Riu (zdroj: MD)

Celý ich sprievod umocňovala pieseň "Xingu, o clamor que vem da floresta" (Xingu, plač prichádzajúci z lesa) s dojímavým textom: 

"Som zabudnutý syn sveta
Moja farba je červená od bolesti
Môj spev je statočný a silný
Ale toto je to hymna mieru a lásky!"

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Indiánska kultúra je bohatá. Je na škodu, ak ostane iba legendou.
Indiánska kultúra je bohatá. Je na škodu, ak ostane iba legendou. (zdroj: MD)

Na kritiku školy Lepoldina Imperatriz reagovali predstavitelia agro-priemyslu s odôvodnením, že sa iba snažia priniesť jedlo na stôl brazílskym rodinám. Otázne však je, za akú cenu.

Agro-biznismeni
Agro-biznismeni (zdroj: MD)

MÄSO A MY

Mnohí sa dozvedeli o dovoze brazílskeho mäsa na Slovensko až po vypuknutí nedávnej kauzy s infikovaným mäsom. Preto by bolo vhodné, aby Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zaviedlo dôsledný princíp označovania pôvodu potravín a zmenu zákona obstarávania, kedy štátne organizácie musia rozhodovať na základe ceny, nie kvality. 

Produkcia mäsa (predovšetkým hovädzieho) vo veľkej miere prispieva k znečiťovaniu životného prostredia a vyťažovaniu prírodných zdrojov (napr. na výrobu pol kila hovädzieho mäsa sa spotrebuje skoro 7 tisíc litrov vody a množstva paliva, ktoré by umožnilo 32 kilometrovú jazdu menším autom). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potrebu chrániť Amazon ako pľúca planéty si všimlo Nórsko už dávnejšie. Vďaka tomu poskytovalo Brazílii fiančnú dotáciu na ochranu pralesov. Nórsko pohrozilo zrušením dotácii Brazílii, ak odlesňovací trend nezníži.

Brazília má čo ponúknuť svetu: chutnú kávu, exotické ovocie, milých a priateľských ľudí, pestrú krajinu s bohatou kultúrou. No brazílske mäso a trstinový cukor (necertifikovaný fair-trade) by sme však pri súčasnej situácii mali radšej vynechať.

Ak vám osud "Vinnetuovych bratov" nie je ľahostajný, môžete podpísať nasledovné petície:

1. http://www.survivalinternational.org/petitions/stop-dangerous-laws

2. http://amazonwatch.org/take-action/protect-the-amazon-and-the-worlds-climate-hands-off-indigenous-land-rights

Zostrih videa školy Imperatriz Leopoldinense z karnevalu v Riu môžete vidieť tu.

Marko Dulak

Marko Dulak

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Myslím, teda som. * * * * *Absolvent klinickej sociálnej práce. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu