reklama

Ako pohostiť včelu v domácnosti?

Ak vám lieta včela v byte, čo s ňou vtedy urobíte? Len sa k nerozvážnym záverom nenáhlite. V prvom rade zachovajte pokoj, veď včela vás neprišla zjesť ani uštipnúť...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tešte sa, že si včela vybrala váš byt, nie susedov. Asi ste ju niečím oslovili. Prípadne ju zaujalo vybavenie vašej domácnosti či jej kvetinová výzdoba. To sú znaky komplimentu.

Dobre, poviete si. Nechám jej priestor, ale zdá sa, že si už celú izbu prezrela a chce ísť preč. To je dobrá správa. Včela sa zvyčajne zdrží kratší čas ako svokra, čo je ďaľším dôvodom na radosť. Akurát vám asi vadí to bzučanie, keď malý tvor nevie nájsť cestu späť do kvetinového sveta.

O nás Slovákoch sa tvrdí, že sme srdeční a pohostinní ľudia. Tak prečo nepreukázať svoj potenciál v priamom prenose? Veru, pohostite vašu návštevníčku! Bude vás to stáť oveľa menej výdavkov ako pohostenie akejkoľvek inej návštevy. Na malú mištičku alebo vrchnák z malej zaváraninovej fľaše dajte 3-4 kryštáliky cukru a pár kvapiek vody. Vážne iba trocha, keďže včelu máte ambíciu zachrániť, nie u nej vyvovať cukrovku či utopiť ju.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nachystanú plytkú nádobku s obsahom energetickej bomby priblížte k včele a sledujte okamžitý účinok "skrotenia" užitočného hmyzu. Zatiaľ čo sa včela hostí, môžete misku alebo vrchnák položiť na balkón alebo vonkajšiu parapetu okna, odkiaľ včela po doplnení zásob vďačne odletí. 

O utopení som nepísal náhodou. Sám so to s vodou trochu prehnal. Ale táto včela zvládla proces doplnenia energetických zásob skvele
O utopení som nepísal náhodou. Sám so to s vodou trochu prehnal. Ale táto včela zvládla proces doplnenia energetických zásob skvele (zdroj: md)

Možno bude o vás rozprávať svojim kamarátkam. A aj keby sa o vás nezmienila, ostane vám aspoň dobrý pocit, že ste ju urobili šťastnejšou a pomohli ste malému tvoru, vďaka ktorému máme k dispozícii asi 76% potravín v Európe. 

A na záver krátky kvíz o včelách:

1. Koľko krát za minútu včela mávne krídlami?

 a) 180 b) 250 c) 320

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Dožíva sa včelia robotnica kratšieho veku v čase aktívneho opeľovania?

 a) áno b) nie 

3. Globálna ekonomická hodnota včiel je približne

 a) 100 miliónov EUR b) 750 miliónov EUR c) 200 miliárd EUR

4. Počas uplynulých zimných období zahynulo 53% kolónií európskych včiel.

 a) áno b) nie

5. Pesticídy ovplyvňujú navigačné schopnosti včiel a po ich vystavení nemusia nájsť cestu späť.

 a) áno b) nie

6. Včela robotnica môže za jeden deň navštíviť aj 2000 kvetov.

 a) áno b) nie

7. Včelí med obsahuje všetky z nasledovných látok: vitamíny, enzýmy, minerálne látky, stopové prvky aj antioxidanty.

 a) áno b) nie

Správne odpovede na otázky s možnosťou áno/nie sú vo všetkých prípadoch a). Včela mávne krídlami približne 250 krát za minútu a ich globálna hodnota predstavuje 200 miliárd EUR (podľa odhadov portálu bee-careful)

Marko Dulak

Marko Dulak

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Myslím, teda som. * * * * *Absolvent klinickej sociálnej práce. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu