reklama

Čo už je človek?

Kedy začína ľudský život? V ústave sa píše, že ľudský život je hodný ochrany už pred narodením. Pekná myšlienka. Ale zasa, kedy pred narodením je už ľudský život hodný ochrany?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (46)

Je zaujímavé, že nech sa spýtam kohokoľvek, každý mi odpovie inak. Katolíci mi odpovedia, že okamžite po počatí, evanjelici si nechavajú štrnasť dní. A momentálne zákony umožňujú potrat do konca tretieho mesiaca tehotnosti. Tak mi už niekto dajte uspokojivú odpoveď!
Katolíci mi svoj názor obhajujú tým, že oplodnené vajíčko má potenciál na vznik živej bytosti. Celkom logický názor. Avšak každá telová bunka v ľudskom tele má tento istý potenciál. Totiž dajte mi akúkolvek živú bunku z tela a ja z nej spravím človeka. Ovečka Dolly by o tom vedela rozpravať, nech je jej zem ľahká. A pri tom nikto sa nebije o občianske práva môjho vypadnutého vlasu alebo vybratého slepého čreva.

Tri mesiace po počatí, vtedy sú vytvorené všetky základy orgánov. No ale čo to znamená? Je pravda že do prvého trimestra má zárodok veľkú šancu, že z neho ten človek nevznikne je veľmi zraniteľný a potom už je oveľa pravdepodobnejšie, aj keď nie isté, že dôjde k zdarnému koncu tehotnosti. Ale zasa ak je niečo v neporiadku máme možnosť dieťa odobrať až do 24 týždňa a to je už skutočne malý človek. Ozaj, chcel by niekto, aby sa postihnuté deti zabíjali napriek tomu že ich kvalita života bude minimálna a budú len vegetovať?

Pritom neviem o človeku ktorý by bol striktne za to že život začína až po narodení. Ale prečo nie, veď dovtedy je (ad absurdum) dieťa pripojené na matku presne tak ako mozog alebo oblička, teda vlastne ako jeden z jej orgánov. A to po narodení by bez starostlivosti niektoré orgány vydržali možno dlhšie ako novorodenec.

Poviem vám pravdu nemám na tieto veci vyhradený názor, ako predpokladám väčšina ľudí. A je mi jasné, že nie je ľahké určiť presný moment. Ale osobne si myslím, že ženy majú právo rozhodovať o sebe. Veď predsa ide o ich riziko a ich telo. A tiež je podľa mňa hlúpe zakazovať ako teraz nedávno v USA pokusy s ľudskými kmeňovými bunkami, pretože majú veľký potenciál do budúcnosti vyliečiť množstvo doteraz nevyliečiteľných chorôb. Len treba nejaké skutočné pravidlá nie nejaké ideológie.


PS: ozaj vie niekto na akom základe majú evanjelici štrnásť dní?

Jaroslav Ďurčík

Jaroslav Ďurčík

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som clovek plny optimizmu s chutou skusat vzdy nieco nove a s vlastnym nazorom na svet. Nemusi byt spravny ale je moj. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu