reklama

Balaton - Zagreb - Plitvice

S myšlienkou vyraziť do Chorvátska počas Veľkej noci sme sa pohrávali dlhšie, no nakoniec sme sa reálne rozhodli vyraziť takpovediac zo dňa na deň.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

V stredu večer sme pozreli nejaké ešte voľné ubytká, vo štvrtok sme už reálne aj niečo zabookovali a v piatok ráno sme vyrazili na cesty. Boli sme trojčlenná posádka. Vyrážali sme z Banskej Bystrice cca 8:00, cez Maďarsko do Chorvátska. Na hraniciach Slovenko-Maďarsko sme kúpili diaľničnú známku, ktorú sme platili kartou v Eurách, čo vyšlo 13 €. V Maďarsku nás navigácia zaviedla do centra Budapešti, takže sme z auta mali aj celkom peknú prehliadku mesta. Cestou do Chorvátska sme mali naplánovanú aj malú zastávku na Balatone (Siofók). Cestou z Budapešti do Siófoku však boli neskutočné kolóny, najmä kvôli nehodám, čo nám predĺžilo celkovú cestu o viac ako 2 hodiny. Na Balatone sme boli prvýkrát a ostali sme celkom nadšení. Zaparkovali sme na veľkom parkovisku pri pláži a išli sme sa prejsť. Všade bolo veľa stánkov so suvenírmi, občerstvením, zmrzlinou (odporúčam zmeniť eurá na HUF-y, nakoľko vo väčšine zmrzlinových stánkov sa nedalo eurami platiť a nedalo sa platiť ani kartou). Spravili sme si malú prechádzku pri jazere, urobili pár foto záberov, boli sme nadšení farbou vody v jazere a pokračovali sme ďalej smer Zagreb, kde sme dorazili okolo 18:00. Hneď ako sme dorazili do Zagrebu sme sa šli ubytovať. Ubytovaní sme boli takmer priamo v centre, cca 10 minút pešej chôdze od hlavného námestia Bena Jelačica. Ubytko sme bookovali cez airbnb, čo nás na tri osoby a dve noci vyšlo cca 56 EUR, čo je mega cena. Konkrétne sa jednalo o apartmán – Win win apartment, ktorý viete nájsť aj s fotkami na facebooku. Ubytovanie hodnotíme kladne, hoci bolo takpovediach v suteréne, budova taktiež zvonku nevyzerala veľmi vábne, ale vo vnútri apartmánu bolo všetko, čo sme na tie dve noci potrebovali. Hneď pri vstupe do apartmánu bola chladnička spolu s kuchynskou linkou. V tejto miestnosti sa nachádzala aj poschodová posteľ (vyspia sa 2 osoby). V ďalšej miestnosti bol kuchynský stôl, televízor a rozkladací gauč, na ktorom sa vyspia ďalšie 2 osoby. Gauč bol o niečo tvrdší, ale dalo sa vyspať. Poslednou miestnosťou bola kúpeľňa spojená s toaletou. Kúpeľňa bola vybavená sprchovým kútom, umývadlom, fénom a taktiež kto si zabudol sprcháč, tak tu bol k dispozícii. Apartmán bol čistý. Vlastnili ho dvaja mladí chalani. Osobne sme sa stretli len s jedným z nich, no bol veľmi milý a nápomocný – odporučil nám aj pár reštík, kde sa dá dobre a aj za dobrý peniaz najesť. Vyskúšali sme a tiež môžeme ďalej odporučiť – konkrétne reštaurácia „Capuciner“ (špecializuje sa najmä na šaláty, neskutočne veľa druhov cestovín a pizze) – hneď vedľa Zagreb Cathedral a „Magazinska Klet“ (špecializuje sa najmä na mäso) – táto reštaurácia je úplne mimo centra, len tak niekde zabudnutá v meste, zvonka vyzerá veľmi odstrašujúco, zvnútra to tiež nie je žiadna sláva, no v konečnom dôsledku sú tu mega veľké a chutné porcie za dobrý peniaz.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Večer po príjazde a po ubytovaní sme sa ešte šli prejsť večerným Zagrebom. Centrum je malé, obehnete ho hneď pešky. Oplatí sa vidieť Zagreb Cathedral, námestie Bana Jelačica, na ktorom sa nachádza socha a malá fontánka. Blízko námestia na nachádza trh Dolac, ktorý je otvorený cez víkend, nakoľko sme však boli v čase sviatkov Veľkej noci, trh bol zavretý. Je tu neskutočne veľa parkov – v okolí námestia, ktoré sa oplatí len tak navštíviť a potúlať sa ich zákutiami (napr. Park Zrinjevac, Park Josipa Jurja Strossmayera atď). Tiež je tu Botanická záhrada, do ktorej je vstup zadarmo, no taktiež v čase našej návštevy bola zatvorená, zvonku cez mreže však vyzerala nádherne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalej za zmienku stojí kostol sv. Marka, veža Lotrščak, ktorá sa nachádza na ulici Dverce, vstupné je tam 20 kún, vedľa veže sa nachádza Múzeum ukončených vzťahov (Muzej prekinutih veza), kde je vstupné 30 kún. Okrem toho sa v Zagrebe nachádza aj múzeum ilúzií (vstupné 40 kún).

Za najturistickejšiu uličku v Zagrebe sa považuje ulica Tkalčiceva, kde je veľa kaviarní, reštaurácií, suvenírov. Ďalšími pamiatkami, ktoré sa oplatí vidieť je Kamenná brána (stone gate), zagreb funicular (maličká a kratučká lanovka v centre mesta), horná časť mesta nazývaná Kaptol a Gric tunnel (je to sieť viacerých tunelov, ktoré sú pekne osvietené a po prechádzke nimi viete prejsť z jednej uličky v meste do úplne inej uličky-východov je viacero).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trošku ďalej od centra je jazero Jarun a cintorín Mirogoj, tieto sme „odbavili“ cestou domov späť na Slovensko. Cintorín je naozaj prekrásny, najmä vstupná budova, vstup naň je taktiež zadarmo.

Druhý deň nášho výletu sme hneď ráno vyrazili smer „Plitvička jezera“. Vstup sme si kúpili popredu cez internet. Je potrebné si vybrať konkrétny dátum a konkrétny čas. POZOR vyberá sa aj konkrétny vchod (Entrance 1 alebo Entrance 2), ktorý je potom potrebné aj dodržať. Pre ktorý vchod sa rozhodnete si viete pozrieť na webovej stránke na základe jednotlivých trás, ktoré daný vchod ponúka. My sme si vybrali Entrance 2 a absolvovali sme trasu „H“. Navigácia nás pekne doviedla až ku Entrance 2, kde sme zaparkovali auto (parkovné sa platí až po odchode v parkovacom automate, závisí od počtu hodín, ktorý sa tu zdržíte – parkovanie nie je najlacnejšie – vyšlo nás cca 8 EUR po prepočte). Po zaparkovaní je potrebné nájsť „búdku“ kde sa predávajú lístky - vstup, ktorý sme si kúpili cez internet bol len voucher, ktorý bolo priamo na mieste treba vymeniť za lístky, čiže pripravte sa na čakanie v dlhých radách, najmä v letnom období. Čo nás prekvapilo boli záchody – neboli to klasické záchody ako u nás, ale tie kde si len „čupnete“ nad dieru a urobíte to čo treba. Na ostatných stanovištiach už boli klasické záchody - našťastie. :) Okruh „H“, ktorý sme si zvolili, nám kľudným tempom trval asi tak 5 hodín. Po dokončení okruhu sme sa dostavili na stanovište, odkiaľ nás zobral panoramatický vláčik späť ku Entrance 2. Spiatočná cesta z Plitvíc do Zagrebu nám autom trvala okolo 2,5 hodiny – zobrali sme to diaľnicou smerom na Karlovac.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. deň po raňajkách sme sa vybrali spoznať ešte krásy Zagrebu, ktoré sme nestihli za predošlé dva dni. Pobehali sme ešte centrum, potom sme šli spraviť check-out a autom sme sa vydali k jazeru Jarun, kde zvyknú miestni obyvatelia oddychovať. Odtiaľ sme si to nasmerovali k cintorínu Mirogoj – vstupná brána a vstupná budova cintorína nádherná, bolo tam čo obdivovať. Toto bola naša posledná zastávka na Veľkonočnom výlete. Odtiaľ sme už pokračovali sme Maďarsko a domov :) Celý výlet, už aj s magnetkami, jedlom atď. nás vyšiel na cca 100 EUR/osoba.

Dominika :)

Balaton - Siófok
Balaton - Siófok (zdroj: Dominika Ďuríková)
Balaton - Siófok (pohľad od parkoviska)
Balaton - Siófok (pohľad od parkoviska) (zdroj: Dominika Ďuríková)
Socha Bana Jelačica na námestí v Zagrebe
Socha Bana Jelačica na námestí v Zagrebe (zdroj: Dominika Ďuríková)
Námestie Bana Jelačica v Zagrebe
Námestie Bana Jelačica v Zagrebe (zdroj: Dominika Ďuríková)
Zagreb Cathedral - momentálne v rekonštrukcii
Zagreb Cathedral - momentálne v rekonštrukcii (zdroj: Dominika Ďuríková)
Centrum mesta Zagreb
Centrum mesta Zagreb (zdroj: Dominika Ďuríková)
Ulica Tkalčiceva v Zagrebe
Ulica Tkalčiceva v Zagrebe (zdroj: Dominika Ďuríková)
Zagreb po tme
Zagreb po tme (zdroj: Dominika Ďuríková)
Cestoviny v Capucinerovi
Cestoviny v Capucinerovi (zdroj: Dominika Ďuríková)
Porcia pre 2 v "Magazinska Klet"
Porcia pre 2 v "Magazinska Klet" (zdroj: Dominika Ďuríková)
Cintorín Mirogoj
Cintorín Mirogoj (zdroj: Dominika Ďuríková)
Plitvické jazerá
Plitvické jazerá (zdroj: Dominika Ďuríková)
Plitvické jazerá
Plitvické jazerá (zdroj: Dominika Ďuríková)
Dominika Ďuríková

Dominika Ďuríková

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Ahojte. Volám sa Dominika. Milujem cestovanie,preto aj moje blogy budú najmä o zážitkoch z ciest :-)Instagram:dominikadomciatko Zoznam autorových rubrík:  CestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu