reklama

Krížom-krážom ostrovom Korfu

Korfu je najzelenší grécky ostrov, ktorý sa rozprestiera neďaleko gréckej aj albánskej pevniny. Let z Bratislavy trvá približne hodinu a pol a časový posun je +1 hodina oproti slovenskému času.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Korfu
Korfu (zdroj: Dominika Ďuríková)

Priletíte na letisko s veľmi krátkou pristávacou dráhou, ktorej jedna polovica sa nachádza v mori, v hlavnom meste Korfu (Kerkyra). Hlavné mesto má čo ponúknuť. Odporúčam sa len tak potúlať uličkami mesta a nasávať jeho atmosféru. Oplatí sa navštíviť starú a novú pevnosť. Nová pevnosť bola v čase našej návštevy (september 2018) zatvorená. Výhľady zo starej pevnosti sú veľmi pôsobivé, vidieť mesto a taktiež aj neďaleké albánske pobrežie. V hlavnom meste je možné navštíviť aj starý a nový prístav. Z prístavu sú organizované rôzne lodné výlety, napr. do Albánska (Sarande), na ostrov Parga, Paxos či Antipaxos a veľa iných. My sme absolvovali celodenný výlet na ostrovy Paxos a Antipaxos. Cena bola 25 €/osoba. Výlet sme kupovali deň pred plavbou cez miestnu cestovnú kanceláriu sídliacu v hlavnom meste, konkrétne sme šli cez Ionian Cruises. Keď sme sa pýtali na cenu 2 dni pred plavbou, výlet nám ponúkali za 30 €/osoba. Okolo 9tej ráno je odchod lode z prístavu v hlavnom meste a okolo 19tej návrat do prístavu. Cestou zakotvíte na ostrove Paxos (podľa výberu buď mestečko Gaios alebo Lakka a máte čas na kúpanie sa v nádherne sfarbených vodách obmývajúcich ostrov alebo na prechádzku mestom, obed...). Potom počas plavby navštívite modré jaskyne a nakoniec loď zakotví pri ostrove Antipaxos, kde taktiež máte možnosť kúpania, avšak nie z pláže, nakoľko ostrov nemá prístav, ale priamo z lode. Farba morskej vody je neskutočná. Potom sa už plavíte nazad do hlavného mesta, pričom vás na lodi môže čakať aj príjemné prekvapenie v podobne gréckych tancov a hudby a ponúknutie typickým gréckym nápojom ouzo. Na lodiach si viete zakúpiť aj občerstvenie, vodu, kávu, nanuky... Lodné výlety nie sú organizované len z hlavného mesta, ale lode odchádzajú napríklad aj z Dassie, Kavosu a iných miest.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V hlavnom meste sa nachádza fabrika na výrobu mydla (Patounis), kde priamo majiteľ fabriky vás zadarmo prevedie jej zákutiami a tajomstvami výroby mydla. Prehliadka je v angličtine, letáčiky sú k dispozícií aj v slovenčine! Pred alebo po prehliadke si môžete zakúpiť mydlá, napr. aj v peknom darčekovom balení. Pri fabrike je aj pouličná kaviarnička s veľmi príjemnými cenami za kávu.

Blízko hlavného mesta nájdete Pontikonisi (Myší ostrov), na ktorý sa dá dostať loďkou myslím za 2,50 € spiatočne. Pekný výhľad na tento ostrov je od kláštora Vlacherna. Pri kláštore sa nachádza „mostík“, z ktorého je možno sledovať prílety/odlety lietadiel z bezprostrednej blízkosti (veľký zážitok).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Približne 10 kilometrov od hlavného mesta v kopcoch je postavený palác Achilleion – letné sídlo rakúskej cisárovnej Sissi. Vstupné je pre dospelú osobu 8 €. Návštevné hodiny sú v období od 01/04 do 31/10 od 08:00 do 20:00 a v období od 01/11 do 31/03 od 08:00 do 16:00. V cene máte aj audiozariadenie, ktoré si viete na „recepcii“ zapožičať a vypočuť si všetko o živote cisárovnej Sissi. Pri zámku sa nachádzajú krásne záhrady s výhľadom na mesto.

Ak chcete spoznávať krásy celého ostrova, odporúčam zapožičať si auto v niektorej z dostupných autopožičovní. My sme tak spravili ešte doma na Slovensku cez internet a auto sme si vyzdvihli aj vrátili v požičovni na letisku. V prípade, že sa chcete pohybovať autobusmi, na Korfu chodia buď modré autobusy (https://www.astikoktelkerkyras.gr/indexeg.php) - jazdia po hlavnom meste a blízkom okolí, alebo zelené autobusy (https://greenbuses.gr/routes-en) – tieto sú diaľkové a jazdia po celom ostrove.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ubytovanie na väčšinu nášho pobytu sme si zvolili v mestečku Dassia, ktoré nám zo strategického hľadiska pripadalo ako dobrá voľba, pretože sme sa chceli vydať aj na sever aj na juh ostrova a toto nám prišlo ako vhodný východiskový bod na spoznávanie ostrova - s výberom sme boli spokojní. Ubytko sa nachádzalo na kopci nad Dassiou, do mesta sme to mali asi 5 minút pešo, v dostupnej blízkosti obchody, reštiky a pešou chôdzou sme sa dostali aj na pláž. Posledné dve noci sme sa presunuli bývať do hlavného mesta, nakoľko nás jeden deň čakal výlet loďou a odchod ráno z prístavu v hlavnom meste a druhý deň sme mali skorý ranný odlet-na letisko sme dokonca šli z ubytovania pešo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Medzi plážou Ipsos a Barbati na východnej strane ostrova je odbočka, po ktorej sa úzkymi a strmými cestami dostanete až na najvyšší vrch ostrova Pantokrator, kde sa môžete pokochať výhľadmi na albánske pobrežie a za dobrého počasia je možné zahliadnuť aj talianske pobrežie. Na vrchu je kláštor, reštaurácia a veľa túlavých mačiek.

Najstaršou dedinou ostrova je Old Perithia, ktorá je postavená v horách. Nájdete tu neobývané domčeky, staré kostoly, ale viete sa tu aj najesť alebo posedieť pri pivku, pričom medzi tie grécke patrí napríklad Alpha, či Mythos.

Lákadlami severu sú najmä vápencové útesy Cape Drastis a známy Kanál lásky západne od mestečka Sidari, v ktorom nájdete dlhú piesočnú pláž, ktorú lemuje kopec reštaurácií a obchodíkov.

V oblasti Paleokastritsa sa okrem krásnych pláží a nádhernej vody na vrcholku kopca nachádza aj mužský kláštor. Ak chce žena do neho vstúpiť je potrebné, aby mala zahalené kolená a ramená, v prípade, že nie ste vhodne oblečená, pri vstupe vám dajú buď dlhú sukňu alebo šatku okolo pliec. Cestou z kláštora smerom späť do mesta boli dychberúce výhľady na prírodu okolo.

Kto ma rád aquaparky a nechce tráviť čas len pri mori, bazéne alebo spoznávaním ostrova, je možnosť navštíviť aj zopár aquaparkov na ostrove.

Ak by ste chceli ísť na nejakú vyhliadku, v tom prípade je dobrou voľbou Kaiser´s throne alebo výhľady z hradu Angelokastro.

Z typicky gréckeho jedla ochutnajte napríklad baklavu, souvlaki (bravčové, kuracie mäsko na špajdli), sofrito (hovädzie mäso v cesnakovobylinkovej omáčke), mousaka, pastitsio (cestoviny, mleté mäso, paradajková omáčka, bešamel, syr), gyros, meatballs a iné.

Odporúčam pred cestou na ostrov pribaliť repelent, nachádza sa tu naozaj dosť komárov. My sme aj repelent mali, no aj tak každé ráno sme mali nové štipance po celom tele.

Korfu má strašne veľa pláží, či už sú to dlhé piesočnaté niekoľkokilometrové pláže alebo len malé zastrčené pláže, ku ktorým musíte absolvovať prechádzku cez olivové háje aj niekoľko minút. Poväčšine na východe ostrova sú pláže kamenisté, prípadne pieskovo-kamienkové a na západe sú pláže piesočnaté. Za zmienku stoja nasledovné pláže, ale samozrejme ich je na ostrove omnoho viac, ktoré stoja za návštevu:

  • Paleokastritsa (pláže: La Grotta, Agia Triada beach, Agios Spiridon, Liapades) – pláže obkolesené horami a kamennými útesmi

  • Ipsos – dlhá kamienková pláž popri ceste, nachádzajú sa tu obchodíky, reštaurácie

  • Benitses – kamienková pláž, v mestečku Benitses sa nachádza aj múzeum mušlí

  • Limni beach – dvojitá pláž

  • Porto Timoni – nádherná pláž, ku ktorej vedie nie práve najjednoduchší terén, ak máte auto, nechajte ho v dedine a k pláži sa potom ide po kamenistej ceste s krásnymi výhľadmi pešo

  • Glyfada - dlhá piesočná pláž

  • Kanoni beach – nachádza sa v oblasti Kassiopi, tyrkysovomodrá voda, v diaľke vidno Albánsko

  • Halikounas – nachádza sa pri jazere Korission, piesková pláž na juhozápade ostrova, keďže tu viac fúka, pláž je vhodná pre kitesurfing a windsurfing, tak isto ako aj južnejšie sa nachádzajúca pláž Issos

  • Sidari – sever, piesočná pláž, západne od nej sa nachádza Kanál lásky (Canal d´Amour)

  • Acharavi – sever, dlhá piesočná pláž

  • Agios Georgios – dlhá piesočná pláž

  • Kavos – juh ostrova, piesočná pláž, nás osobne vôbec nezaujala, tak isto ako aj mesto, ktoré je rušné a nazýva sa aj ako mesto hriechu

  • Rovinia – kamienková pláž s čistým morom, ku ktorej tiež prejdete pešo cez lesík.

Na Korfu, tak isto ako aj na Cypre sa toaletný papier zahadzuje do koša. Na ostrove nájdete na mnohých miestach kopy smetí, najmä v okolí kontajnerov, ktoré siahajú aj niekoľko metrov od nich. Pozor - na ostrove v častiach, ktoré sa nachádzajú blízko Albánska zvykne chytať albánsky telefónny signál, to znamená, že v prípade ak budete niekde volať alebo používať mobilné dáta, môže vám to popapať dosť vysoké sumy za hovor/dáta, preto si pred cestou radšej nastavte telefón tak, aby sa nepripájal na aktuálnu sieť automaticky, ale až po vašom povolení, na ktoré vás upozorní operátor napríklad smskou.

pláž Limni
pláž Limni (zdroj: Dominika Ďuríková)
pláž Halikounas
pláž Halikounas (zdroj: Dominika Ďuríková)
pláž Ipsos
pláž Ipsos (zdroj: Dominika Ďuríková)
pohľad zo starej pevnosti v hlavnom meste
pohľad zo starej pevnosti v hlavnom meste (zdroj: Dominika Ďuríková)
pristávanie lietadla na letisku v hlavnom meste
pristávanie lietadla na letisku v hlavnom meste (zdroj: Dominika Ďuríková)
Achilleion - letné sídlo cisárovnej Sissi
Achilleion - letné sídlo cisárovnej Sissi (zdroj: Dominika Ďuríková)
kláštor v Paleokastritsa
kláštor v Paleokastritsa (zdroj: Dominika Ďuríková)
grécky gyros
grécky gyros (zdroj: Dominika Ďuríková)
Cape Drastis
Cape Drastis (zdroj: Dominika Ďuríková)
Kanál lásky
Kanál lásky (zdroj: Dominika Ďuríková)
pláž Kanoni
pláž Kanoni (zdroj: Dominika Ďuríková)
Old Perithia
Old Perithia (zdroj: Dominika Ďuríková)
výhľady z Pantokrator
výhľady z Pantokrator (zdroj: Dominika Ďuríková)
Paxos
Paxos (zdroj: Dominika Ďuríková)
Antipaxos
Antipaxos (zdroj: Dominika Ďuríková)
Dominika Ďuríková

Dominika Ďuríková

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Ahojte. Volám sa Dominika. Milujem cestovanie,preto aj moje blogy budú najmä o zážitkoch z ciest :-)Instagram:dominikadomciatko Zoznam autorových rubrík:  CestovanieSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu