reklama

Ako hrad Uhrovec o 43 eur prišiel

Podlosť bola spáchaná v roku 2018, päť rokov jej trvalo, než dobehla do cieľa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Tú podlosť by som mal dať do úvodzoviek, ide len o opatrenie vedúce k rozvoju a efektívnosti vedenia štátnej správy, ale práve preto žiadne úvodzovky nebudú. Pretože, aj toto opatrenie (konkrétne Finančnej správy), podobne ako digitalizácia Slovenska, výber mýtneho, zavedenie elektronického objednávania sa ku lekárovi a ktovie čo všetko k tomu, pokrivkáva na obidve nohy. Prešľapuje na mieste. Nevie sa pohnúť. Nefunguje ako má. A hlavne, je šialene drahé.

Skratka k meritu veci:

- v novembri 2014 pozastavujem živnosť a je pozastavená doteraz

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- vo februári 2015 sa zamestnávam a som zamestnaný doteraz

- v roku 2016 prichádzam na hrad Uhrovec, začína spolupráca s OZhU a trvá doteraz

- v roku 2017 poukazujem časť z daní v prospech OZhU a robím tak doteraz

V septembri roku 2017 priniesla agentúra SITA informáciu, že Finančná správa začala prípravu na zavedenie povinnej elektronickej komunikácie všetkých podnikateľov. Zástupcovia živnostníkov si vymohli posunutie zavedenia tejto povinnosti z 1. januára na 1. júl 2018. Všetci podnikatelia si teda daňové priznanie a všetky prílohy k nemu, budú podávať výlučne elektronicky od roku 2019 za rok 2018. Zatiaľ to hlavu aj pätu má. Neviem ako a v koho hlave to bolo premyslené, opatrenie do platnosti vstúpilo zjavne s otlakom na päte. Niečo neštimovalo a tak som, ako po iné roky a nič netušiac, podal vyhlásenie o poukázaní časti mojej dane v prospech hradu Uhrovec v listinnej forme na jar 2019. Prešlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V roku 2021 som vytvoril toto poďakovanie pre ľudí, ktorí nás podporili cez 2% zo svojich daní. 45 ľudí menovite, to keď súhlasíte s uvedením vášho mena a zvyšok sú anonymní darcovia. Vždy je to pre nás a pre podobne zamerané aktivity, výrazná pomoc.
V roku 2021 som vytvoril toto poďakovanie pre ľudí, ktorí nás podporili cez 2% zo svojich daní. 45 ľudí menovite, to keď súhlasíte s uvedením vášho mena a zvyšok sú anonymní darcovia. Vždy je to pre nás a pre podobne zamerané aktivity, výrazná pomoc. (zdroj: Dušan Koniar)

Prešlo takto aj v rokoch 2020, 2021 a 2022. 24. apríla tohto roku prešlo tiež, ale následne mi z daňového úradu prišla, na prvý pohľad, nezmyselná výzva, aby som toto zopakoval elektronicky. V zmysle zákona, podľa predpisu, bla, bla bla...hotovo. Nechápal som z toho nič, ale dva telefonáty s pani, ktorá na daňovom úrade túto agendu ošetruje, čo to vysvetlili.

Bez komentára radšej
Bez komentára radšej (zdroj: Dušan Koniar)

Že mám takmer deväť rokov pozastavenú živnosť systém nezaujíma. Že mám príjem výlučne zo závislej činnosti má systém na háku. Že mi štyrikrát poukázanie časti daní prešlo listinnou formou je nepodstatné. Systém štyrikrát po sebe zakopol a konečne sa, aspoň v mojom prípade, spamätal a nevyliezol z postele ľavou nohou. Raz som živnostník a teda pre mňa platí to, čo pre všetky aktívne živnosti. Komunikovať môžem len elektronicky a týka sa to aj všetkých príloh daňového priznania. Pani bola kompetentná, milá, mrzelo ju to, ale nevedela s tým nič urobiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spomenul som si, ako na systém unisono všetci živnostníci v mojom okruhu svorne zo začiatku nadávali. Aký bol problém sa do systému dostať a hlavne, až sa to podarilo, odoslať priznanie tam kam treba. Časom sa to hádam utriaslo natoľko, že podobné hromženie už neevidujem a tak sa systém, oprostený hrubých nadávok, čerstvou silou pustil do mňa. Ďakujem, neprosím. Z pätnástich dní, ktoré mám k dispozícii na to, aby som to niekde v klientskom centre daňového úradu uviedol na správnu mieru, ostáva reálne iba šesť, kedy má úrad stránkové hodiny. Z domu to rozhodne skúšať nebudem. Dva z tých dní som v práci a štyri zvyšné mimo Bratislavy. Vylíčené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na tie dva dni si dovolenku brať nebudem, naopak, na tie zvyšné dovolenku mám. Málo mi je hradu Uhrovec a tak som nadviazal spoluprácu s Gotickou cestou. V Henckovciach, neďaleko Betliaru, skúsime dať sily dokopy a začať s nutnou záchranou kamenného múru so strieľňami, obkolesujúcou čarovný gotický kostolík. Okamžite som si celý objekt zamiloval a teším sa na tú dobrovoľnícku spoluprácu. Čo už so mnou? Radšej budem riešiť nálety v múre, prehrabávať sa žihľavou a vyťahovať popadané kamene nazad na svoje miesto. S tým si poradiť dokážeme. Radšej toto, ako hľadať odpoveď na otázky, kto a kedy, za akých okolností, pre koho ako výhodných, uviedol do života tento a podobné, nedonosené systémy.

Tu niekde začneme a neviem koľko toho za prvý týždeň stihneme. Ale minimálne sa oťukáme a budeme vedieť čo nás do budúcna čaká, čo si môžeme dovoliť, ako budeme pokračovať
Tu niekde začneme a neviem koľko toho za prvý týždeň stihneme. Ale minimálne sa oťukáme a budeme vedieť čo nás do budúcna čaká, čo si môžeme dovoliť, ako budeme pokračovať (zdroj: Dušan Koniar)

Ja si svoje potriediť viem. Toto pôjde do líca, toto do jadra, hento bude dobré do malty. Áno, bude aj odpad. Zemina a vegetácia prinesie ešte osoh. Ostatné ale pôjde na skládku kam patrí a nebude viac zavadzať a špatiť.

Rozobrať a premurovať, prespárovať, korunu riešiť na koniec. Ľahšie sa to plánuje ako robí. Koľko nás bude, aké bude počasie, usmernenia, metodiky, dozor. Nič z toho nie je prekážkou, netreba sa ponáhľať. Toto nie je záväzok na jedno volebné obdobie
Rozobrať a premurovať, prespárovať, korunu riešiť na koniec. Ľahšie sa to plánuje ako robí. Koľko nás bude, aké bude počasie, usmernenia, metodiky, dozor. Nič z toho nie je prekážkou, netreba sa ponáhľať. Toto nie je záväzok na jedno volebné obdobie (zdroj: Dušan Koniar)

Radšej toto, ako skúsiť si spomenúť, či išlo o Víchor, Očistec, Božie mlyny, Búrku, Mýtnika či iné akcie NAKA, mnohé s poradovým číslom, ktoré riešili aj prešľapy Finančnej správy v obstarávaní. Radšej budem pracovať s ozajstným ohreblom a s ozajstnými ľuďmi, ako sa zapodievať ohreblami ľudskými, ktoré v sebe nemajú ani za mak záujmu, pokory či chcenia, niekedy a niekde urobiť aspoň kus normálnej, aspoň trochu prospešnej roboty pre iných, ako výlučne pre seba.

Pre mňa trvalo patria do jednej kasty, opovrhnutia hodní ľudia, pre ktorých je ohreblo ešte zhovievavý výraz. Nie sú nemotorní, len sa natrvalo prilepili na prácu iných a škodia všade tam, kam sa len pozrú.

Imrecze, Slobodník, Beňa, Makó, Kažimír, Kaliňák, Wittenbergerová, Žiga, Kičura, Pellegrini, Bödör, Gašpar, Jankovská, Suchoba, Kováčik, Brheľ, Kočner, Bašternák, Počiatek, Trnka...kto má toto triediť? Čo všetko menšej frakcie stavebným sitom prepadlo do nepoužiteľného šitu? Vyšetrovaní, obvinení, neprávoplatne či právoplatne odsúdení. O ich nevine či vine nech rozhodne súd, o.k. Ale ja hodnotím ich prínos v tom, s čím sa stretávate aj vy v každodennom živote. V školách a nemocniciach, na súdoch, na úradoch, vo vlakoch a na cestách. Kde je po nich čo tak výrazne užitočné, že je na mieste im poďakovať za kus dobrej odvedenej roboty? Kľúč od tejto miešačky má zjavne Fico, on ich triedi na farizejov a prenasledovaných. Tak ho bez rozpakov postavím do čela celej bandy. Odviedli toho naozaj strašne veľa. Aj po rokoch sa dozvedáme kam a ako. Aspoň že tých mojich 43 eur pre hrad Uhrovec sa nestratilo definitívne. Ostanú v štátnom rozpočte a ako podielová daň, tiež skončia na účtoch samospráv. 13 eur na župe a 30 eur na magistráte. Tak nejako. Tak nech je z toho aj niečo vidieť, prosím. A 30. septembra ešte jedno prosím. Rozmýšľajte kriticky nad tým, kto a čo tu najviac škodí cielene, programovo, dlhodobo a účelovo. Až tak veľa na výber nemáme a musíme si s tým poradiť. My s nimi, nie oni s nami.

Ideme na to, aj v Henckovciach
Ideme na to, aj v Henckovciach (zdroj: Dušan Koniar)

Ja to vidím s dobrým koncom. Toto nie sú prekážky, s týmto sa pracovať dá
Ja to vidím s dobrým koncom. Toto nie sú prekážky, s týmto sa pracovať dá (zdroj: Dušan Koniar)

 

 

Dušan Koniar

Dušan Koniar

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  668
  •  | 
  • Páči sa:  3 514x

na pol ceste medzi nádejou, že môže byť aj lepšie a podozrením, že lepšie je vždy tomu, kto sa tým nezaoberá. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu