reklama

Keď pod ruskou trikolórou s dvojhlavým orlom slúžili chlapi

Moskovská verchuška má v hlavách stále kosák a kladivo, cársky orol je len zdrap jej zbabelosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Vo všadeprítomnom zhnusení z besnenia ruských zbraní na Ukrajine, znie ako z iného sveta, že ruská armáda zažila časy, kedy bola vzorom efektivity velenia a logistiky, príkladom cnosti a nezištnej obetavosti. Vo chvíľach ohrozenia vlastných životov, ruskí vojaci neváhali a predviedli neuveriteľne koordinovanú záchrannú misiu, keď ratovali z trosiek civilné obyvateľstvo. Jedným zo symbolov tejto naozaj svetlej stránky v histórii Ruska je krížnik Auróra. Písal sa 29. december 1908.

Krížnik Auróra na dobovej fotografii
Krížnik Auróra na dobovej fotografii (zdroj: internet)

Deň predtým, 28. decembra 1908, oblasť Messinskej úžiny medzi Sicíliou a Apeninským polostrovom, zasiahlo silné zemetrasenie so silou 7,5 stupňa Richterovej stupnice. Zemetrasenie a následná vlna tsunami najviac poškodilo sicílsku Messinu, na druhej strane úžiny Reggio di Calabria. Celkovo zahynulo vyše osemdesiattisíc ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krížnik ruského vojnového námorníctva Auróra bol  dokončený v roku 1903. Ako jedna z mála ruských lodí, len ľahko poškodený, vyviazol z porážky pri Cušime počas rusko- japonskej vojny (1904- 1905). Po opravách bol prerobený na cvičnú loď a na jeho palube cvičili kadeti. Koncom roka 1908 sa krížnik Auróra zúčastnil manévrov Baltskej flotily v Stredozemnom mori a v osudný deň boli lode flotily relatívne blízko epicentra zemetrasenia.

Ruské vojnové lode v messinskom prístave
Ruské vojnové lode v messinskom prístave (zdroj: internet)

Okamžite po obdržaní správy o zemetrasení a prosbách o pomoc, ruské lode na rozkaz admirála Litvinova vyplávali z prístavov Augusta a Palermo. Ako prvé dorazili do Messiny krížnik Makarov a bojová loď Cárovič. Počas plavby boli pripravené ošetrovne, vytvorili sa záchranné tímy, simuloval sa postup, logistika a efektívnosť pomoci. Celkovo sa záchranných prác zúčastnilo sedem lodí ruského vojenského námorníctva. Dva delové člny, bojové lode CárovičSláva a krížniky Makarov, BohatierAuróra.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ruské vojnové námorníctvo plní zmysluplné rozkazy v mierovej misii
Ruské vojnové námorníctvo plní zmysluplné rozkazy v mierovej misii (zdroj: internet)

Spolu 3202 ruských námorníkov a dôstojníkov z trosiek s veľkým nasadením a obetavosťou zachránili asi dvetisíc ľudí. Traja pri vyťahovaní obetí spod nestabilných trosiek zahynuli. MakarovCárovič ostali v Messine, Auróra sa presunula do Reggia a po základnom ošetrení, Auróra, Sláva Bohatier kyvadlovo prepravili asi tisícosemsto zranených do nemocníc v Neapole a v Syrakúzach.

Pamätník obetavosti, ľudskosti a nasadenia
Pamätník obetavosti, ľudskosti a nasadenia (zdroj: internet)

Aj keď krížnik Auróra nebol prvou loďou, ktorá doplávala do Messiny (neskôr sa zapojili aj lode iných štátov), práve on sa stal symbolom nezištnej ruskej pomoci. Jednak preto, že zo známych dôvodov, je jedinou dnes existujúcou loďou účastnej na onej misii. Ostatné boli potopené v bojoch 1. svetovej vojny alebo krátko po nej ich zošrotovali. Tiež preto, že Auróra sa vrátila v marci 1911 do Messiny a v mene ruského loďstva prevzala oficiálne poďakovanie vďačných messinčanov. Tí ruským námorníkom odhalili pomník, ktorý túto udalosť pripomína a dodnes nie je v regióne zabudnutá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Egocentrickí hlupáci siahajú po symboloch radi. Sami sa potom stávajú symbolom toho, čo z ich konania ostane najvypuklejšie. Pod cárskym orlom je dnes smrť, bolesť, utrpenie
Egocentrickí hlupáci siahajú po symboloch radi. Sami sa potom stávajú symbolom toho, čo z ich konania ostane najvypuklejšie. Pod cárskym orlom je dnes smrť, bolesť, utrpenie (zdroj: internet)

 

 

 

Dušan Koniar

Dušan Koniar

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  668
  •  | 
  • Páči sa:  3 514x

na pol ceste medzi nádejou, že môže byť aj lepšie a podozrením, že lepšie je vždy tomu, kto sa tým nezaoberá. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu