reklama

Dohľadanie krásnych, dávno stratených detailov hradu Uhrovec

Krátka správa o dlhom procese hľadania v mokrej prsti aj v suchom lístí. A kratšia prosba o pomoc pri ďalšom hľadaní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Pohnutý osud objektu uľahčil vplyv klimatických cyklov na pôvodne interiérové prvky. Neodvratne nasledujúci zákon gravitácie, urobil svoje na každej ruine. Ani hrad Uhrovec táto smutná postupnosť neobišla. Postupnosť deštrukcií krovov, klenieb a obvodových múrov, deje sa takmer navlas rovnako všetkým opusteným objektom, ktorým sa ale snažíme torzá ich krásy vrátiť a zachovať.  

Predo mnou Kubo a Samo tesne pred cieľom poslednej víkendovky. Postupne sa pridalo ďalších trinásť dobrovoľníkov.
Predo mnou Kubo a Samo tesne pred cieľom poslednej víkendovky. Postupne sa pridalo ďalších trinásť dobrovoľníkov. (zdroj: Dušan Koniar)

Hrad Uhrovec je situovaný na strmom, skalnatom ostrohu Strážovských vrchov nad obcou Uhrovské Podhradie. Múry má stále ešte vysoké, ale veru, boli aj vyššie a nenápadne z nich ubúda. Nezvládame byť prítomní na každej rozrumenej korune múra, sú ich stovky bežných metrov. Vysokých päť, desať, ale aj do tridsať metrov, často nad ťažko dostupným terénom. Sme radi, že máme pod lešením aspoň časť z tých najkritickejších a z pohľadu vývoja hradu, aj najhodnotnejších úsekov či objektov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Severná fasáda hradu Uhrovec. Z tejto časti hradu vypadli zmienené kamenné články.
Severná fasáda hradu Uhrovec. Z tejto časti hradu vypadli zmienené kamenné články. (zdroj: Dušan Koniar)

Detail z posledného, ako tak zachovaného oblúku, s ktorým by sme tiež niečo chceli urobiť.
Detail z posledného, ako tak zachovaného oblúku, s ktorým by sme tiež niečo chceli urobiť. (zdroj: Dušan Koniar)

Trajektória kameňov padajúcich z najvyšších poschodí a ich rútenie sa dolu tým svahom, rozširujú miesta možných nálezov (ale aj úrazov!!!) na desiatky až stovky metrov od samotného hradu. Okolie hradu je do značnej vzdialenosti „posiate“ zvyškami muriva, stavebným kameňom či tehlou a medzi nimi sa nájdu aj opracované kusy hradnej architektúry z miestneho pieskovca. V priebehu marca tohto roku, boli odtransportované do hradu dva takéto nálezy, o ktorých existencii sme vedeli už dlhšie. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o konzolu a preklad kamenných krbov. Množné číslo preto, lebo je zatiaľ nemožné tvrdiť, že nálezy boli súčasťou jedného objektu. Našli sa však v jednom žľabe sutiny, pár metrov od seba a slohovo patria do rovnakého obdobia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Transport druhej časti konzoly v polčase. Laná dajú na bok Patrik, Vlado, Samo a Kubo, ostane to na ich rukách.
Transport druhej časti konzoly v polčase. Laná dajú na bok Patrik, Vlado, Samo a Kubo, ostane to na ich rukách. (zdroj: Dušan Koniar)

Druhá časť konzoly je pod mostom.
Druhá časť konzoly je pod mostom. (zdroj: Dušan Koniar)

Pod pravou konzolou prevétu, ešte asi 20 metrov pod chodníkom, ležala prekladová rímsa.
Pod pravou konzolou prevétu, ešte asi 20 metrov pod chodníkom, ležala prekladová rímsa.  (zdroj: Dušan Koniar)

Tomáš, Tamás, Samo, Kristínka, Vlado a Kubo po štvrť, po pol metri ťahajú ťažký náklad. Dôrazným štekotom v vrtením chvosta pomáha zozadu Cibuľa.
Tomáš, Tamás, Samo, Kristínka, Vlado a Kubo po štvrť, po pol metri ťahajú ťažký náklad. Dôrazným štekotom v vrtením chvosta pomáha zozadu Cibuľa. (zdroj: Dušan Koniar)

Vysoká kvalita sochárskeho opracovania, čitateľná ornamentika, zachovaná aj preto, že prvky boli po dopade zaborené v teréne možno storočia a takto ich korózia bola čiastočne spomalená, priraďujú konzolu a preklad k tomu najkrajšiemu, čo tu máme z kamenných prvkov hradnej architektúry zachované. S dôrazom, že použitý pieskovec je z lokálnych zdrojov. Konzola aj preklad boli vysekané pre hrad Uhrovec niekde v podhradí, alebo priamo na hrade, s naozaj veľkým remeselným fortieľom. Pravdepodobne koncom 16., alebo začiatkom 17. storočia, majstrami hodnými toho mena.

Tí istí aktéri, len si zamenili poradie. Okrem Cibule, tej to ide tým štekotom najlepšie zozadu.
Tí istí aktéri, len si zamenili poradie. Okrem Cibule, tej to ide tým štekotom najlepšie zozadu. (zdroj: Dušan Koniar)

Čochvíľa prestávka pod mostom.
Čochvíľa prestávka pod mostom. (zdroj: Dušan Koniar)

Obrázok blogu
(zdroj: Dušan Koniar)

Na tejto fotke to tak ani nevyzerá, ale je to viac ako stokilový kus. Fotený mobilom za pomoci čelovky, čomu zodpovedá aj kvalita fotografií.
Na tejto fotke to tak ani nevyzerá, ale je to viac ako stokilový kus. Fotený mobilom za pomoci čelovky, čomu zodpovedá aj kvalita fotografií. (zdroj: Dušan Koniar)

Spomínam čelovku, bola teda už tma. Kastelán Paľo nám navaril povestnú kulajdu, ale nepohrdli sme ničím pod zub. Už potme sme začali dopasovávať časti konzoly k sebe.
Spomínam čelovku, bola teda už tma. Kastelán Paľo nám navaril povestnú kulajdu, ale nepohrdli sme ničím pod zub. Už potme sme začali dopasovávať časti konzoly k sebe. (zdroj: Dušan Koniar)

Jedna z prestávok, nemáme okná, príšerne tam prefukuje.
Jedna z prestávok, nemáme okná, príšerne tam prefukuje. (zdroj: Dušan Koniar)

Krbu trvalo len sekundy, kým sa s drastickým rachotom, v neznámej minulosti a za známych okolností, nedobrovoľne presunul o desiatky metrov dolu. Cesta nazad bola značne dlhšia. Konzola s volutou, to čo sa z nej našlo, bola zlomená na dva veľké kusy. Tie sa každý zvlášť lanami vytiahli na lešenárskej podlážke. Najprv asi dvadsať metrov hore tým fakt strmým svahom, na úzky chodník kľukatiaci sa pod severným palácom (Palác hradný I.). Po chodníku potom, tými istými rukami a lanami, až pod most do hradnej priekopy. Následne na lešenárskych trubkách na samotný hrad. Dva menšie kusy z konzoly sa odniesli v ruke. Zbytok nájdeného prekladu, možno len tretina z pôvodnej rímsy, bol v celku, s menším amorfným prvkom k nemu zjavne patriacim. Transport prebehol rovnako. Na prvé dva transporty stačili štyria ľudia, na ten tretí ich bolo treba šesť. Váha kameňov a členitosť terénu si vyžiadali svoje; každý z transportov časť svojho vlastného, marcového dňa. Udialo sa tak 5., 24. a 25. marca tohto roku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Už sa to rysuje.
Už sa to rysuje. (zdroj: Dušan Koniar)

Obrázok blogu
(zdroj: Dušan Koniar)

Obrázok blogu
(zdroj: Dušan Koniar)

To už však bolo iba finále transportu. Po nájdení architektúry, najprv sa zdokumentovalo miesto nálezu. Následne boli fragmenty v teréne odkopané a opatrne oddelené od zemnej vlhkosti, aby postupne vysychali. To bolo tak dve sezóny dozadu. Minulý rok boli kamene petrifikované kvôli spevneniu a k samotnému transportu sme sa tak dostali po dvoch rokoch čakania. Jednak aby ubudlo niečo z váhy a jednak preto, aby sa predišlo možnému poškodeniu. To čakanie, vyplnené inou prácou, sa ale oplatilo. Nevedeli sme, len sme tušili a dúfali zároveň, že ak bude kameň opracovaný aj zo strany zarytej do terénu, bude ornament výrazne zachovanejší.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu
(zdroj: Dušan Koniar)

Obrázok blogu
(zdroj: Dušan Koniar)

Príjemne strávená noc.
Príjemne strávená noc. (zdroj: Dušan Koniar)

Stalo sa. Konzola s volutou nám od dnes ukazuje svoje dve tváre. Prvú vystavovala nečasu a ten ju neúprosne ohlodal do nejasných kontúr bývalej vznešenosti. Druhú tvár nám odhalila po možno stáročiach strávených v spoločnosti korienkov, dážďoviek a stonôžok. K našej veľkej radosti musíme konštatovať, že tá spoločnosť jej rozhodne prospela viac, ako uplynulé veky so svojimi rozmarmi, nástrahami aj schválnosťami.

Kusy konzoly približne takto, trochu viac od seba, ohrýzal ten povestný zub času.
Kusy konzoly približne takto, trochu viac od seba, ohrýzal ten povestný zub času. (zdroj: Jakub Huba)

Ešte raz detail z tej zachovanej ukážky opracovania hornej časti konzoly.
Ešte raz detail z tej zachovanej ukážky opracovania hornej časti konzoly. (zdroj: Dušan Koniar)

Doklad luxusu z obdobia renesancie na Slovensku.
Doklad luxusu z obdobia renesancie na Slovensku. (zdroj: Jakub Huba)

Vyčistený a druhý krát petrifikovaný detail konzoly.
Vyčistený a druhý krát petrifikovaný detail konzoly. (zdroj: Jakub Huba)

Ak nás viete podporiť napríklad poukázaním dvoch percent z vašich daní pre Občianske združenie Hrad Uhrovec, budeme vám veľmi vďační. Na našej stránke sa o nás dozviete viac:

https://www.facebook.com/hraduhrovec/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dušan Koniar

Dušan Koniar

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  668
  •  | 
  • Páči sa:  3 514x

na pol ceste medzi nádejou, že môže byť aj lepšie a podozrením, že lepšie je vždy tomu, kto sa tým nezaoberá. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu