reklama

Súboj tenisových titanov a cez ich vášeň, slzy a úspechy zábava pre nás.

Tenis je jednoduchá hra: hráči si cez sieť odbíjajú loptičku, navzájom sa vyraďujú až nakoniec vyhrá Federer, Nadal alebo Djokovič.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Parafráza známej definície futbalu, pri ktorom "... 22 hráčov naháňa 90 minút loptu a na konci zakaždým vyhrajú Nemci". Po blamáži Nemecka na tohtoročných futbalových MS ju sám autor G. Lineker pozmenil na "... a na konci nie vždy vyhrajú Nemci. Predchádzajúca verzia patrí už do histórie." Vo forme napasovanej na tenis v úvode však stále platí. Otázka je ako ešte dlho. "Toľko toho vyhrali, dosiahli, prečo ešte hrajú ďalej?" Spýtal sa počas komentovania tohtoročného semifinále US Open B. Becker. "Kvôli vášni"*, znela odpoveď. Zapochybovali ste ako ja, či by to stačilo? Keby niečo 'silnejšie' napr. peniaze, ale vášeň? V ďalšom komentovaní, už finále US Open, však sám Becker doplnil: víťaz sa nezmazateľne zapíše do večných tabuliek. Keď počujem či čítam niečo v spojitosti so slovom 'večný' tak si nemôžem pomôcť: ako ďaleko taká večnosť v našich predstavách siaha? 100, 1000 rokov? Ako napr. budú tie tabuľky v tom čase vyzerať. Bude sa stovka bežať či plávať pod 8 resp. 40 sekúnd a U. Bolt a C. Cielo budú stále na špici alebo niekde na spodku? 'Večné' tabuľky ale majú niečo do seba. Ich prostredníctvom sa dá zápoliť aj s tými čo nie sú momentálne na dráhe alebo ihrisku, ale sú napr. v hľadisku, alebo niekde inde, alebo už nie sú. Tá poslednú možnosť je drsná, ale ak sa to s tou večnosťou myslí vážne, tak tých nežijúcich bude zákonite pribúdať. Či hrozí, že športové výkony sa budú časom stále zlepšovať a na prvých miestach budú len tí aktuálni? Trendy tomu zatiaľ nenasvedčujú ale veda vie robiť zázraky. Taká obyčajná chémia má nesmierny potenciál už teraz; stačilo by zlegalizovať pár látok. Alebo také génové inžinierstvo. Telesné vylepšenia pomocou genetiky už nepatria do sci-fi a budúcnosť, kedy sa budú rutinne realizovať už zrejme nie je ďaleko...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Že sa v tenise o titul najlepšieho tenistu všetkých čias momentálne rujú hneď až traja aktívni hráči je dosť unikátne. Výrazná dominancia niekoľkých hráčov alebo tímov uberá športu na atraktivite a z ostatných aktérov robí tak trochu outsiderov. Nuž, vývoj má svoje vrtochy aj v športe a ak sa dá, tak v negatívnom vraj treba vždy hľadať aj niečo pozitívne. V tomto prípade je to podľa mňa to, že ide o súboj 'na večnosť' a naozaj tých najlepších. O súboj titanov, ktorý ma v sebe čosi strhujúce. Zvlášť keď bojujú priamo proti sebe a keď môže vyhrať len jeden. Mňa to 'strhlo' po vybraní zubu múdrosti. Spať sa moc nedalo ani po 3. dni a nezmohol som sa na nič iné ako na prepínanie TV kanálov. Na jednom z nich Agassi proti Federerovi vo finále US OPEN 2005. Neviem či kvôli tej chýbajúcej múdrosti alebo kvôli utlmujúcim endorfínom po vcítení sa do zápasu, ale prestal som prepínať a dopozeral to. Reportér sa rozplýval nad talentom Federera a špekuloval, ako ďaleko to môže dotiahnuť. V tom čase mal 24 rokov a práve získal 6. Grand Slam titul. Agassi ich mal na konte 8 ale so svojimi 35 rokmi už patril medzi 'oldies'. Najpálčivejšia otázka bola, či má šancu prekonať Samprasa, ktorý v tom čase jasne viedol so 14timi titulmi. 6 oproti 14 sa mi zdalo šeredne málo, ale zdanie klamalo. V nasledujúcich troch rokoch získal ďalších 7 titulov a Samprasovi bol v pätách. Trochu nervovalo, že na French Open mu trofej za každým vyfúkol nejaký Nadal, ale vždy sa to rozchodilo - aj tie len 4 uhrané hry a 'kanár' vo finále v 2008. Ako sa však o pár rokov ukázalo, nebol to 'nejaký' Nadal, ale hráč ktorý to s 1. miestom v histórii myslí vážne. Rozbeh mal veľmi dobrý: vo veku 23 rokov mal už na svojom konte 5 titulov zatiaľ čo Federer v takom veku len jeden. (lepší bol len Borg, ktorý mal šesť titulov). Racing sa rozbehol na plné obrátky a beží dodnes.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Začiatkom 2009 na Australian Open mal Federer prvý krát šancu dotiahnuť sa na Samprasa. Ako na potvoru mu to zase prekazil kto iný ako Nadal. Súboj to bol ako sa patrí na titánov a Federerove slzy po zápase sa stali hitom (2:04+)

Až mysticky sa situácia opakovala o 5 rokov neskôr. Tento krát mal 14. titul na Australian Open na dosah Nadal. Prekazil mu to Wawrinka a slzám sa neubránil Nadal 

Možno to boli slzy z frustrácie či smútku. Ak z obáv, že Samprasa už nikdy neprekonajú, tak boli neopodstatnené. Nadal pridal ešte 4 a Federer 7 tituly; ten posledný tento rok, keď mal 36 rokov. Čuduj sa svete, na titul najstaršieho víťaza Grans Slamu to nestačí. Ten patrí K. Rosewallovi, ktorý ho získal keď mal 37 rokov. Zaujímavá koincidencia je, že Federer aj Nadal získali svoj 14. titul keď mali 28 rokov (+/- jeden mesiac). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V roku 2008 bol na Australian Open Federer v semifinále vyradený Djokovičom, ktorý potom získal svoj prvý Grand Slam. Djokovič nebol v tom čase zlý, dlhodobo bol v ATP rankingu na 3. mieste, ale ostával v tieni oných dvoch. Nespomínam si, že by mu v tom čase niekto prorokoval veľkú budúcnosť. Nasledujúce dva roky tomu ani nenasvedčovali. V roku 2011 ale prišiel aj jeho čas. Získal 3 trofeje a začal doťahovať. Toť nedávno na tohtoročnom US Open získal symbolický 14. titul a upravil tak stav v Grand slamových tituloch medzi Federerom, Nadalom a ním na 20:17:14. Jeho sĺz sme sa však nedočkali. Striktne vzaté ani na ne nemá čas. Stav ich rokov v pomere 37:32:31 jasne naznačuje, že nemôže otáľať. Ako dlho ešte vydržia? Ak do 44 ako vyššie spomínaný Rosewall, tak je sa na ešte na čo tešiť. Vek je súperom, nad ktorým sa v princípe zvíťaziť nedá. Ostáva len vyhrať čo najviac, pokiaľ sa ešte dá. Nadal sa po vyradení Thiema na poslednom US Open vyjadril: "Dnes si zaslúžil zvíťaziť on [Thiem]. Povedal som mu, že je mi to ľúto, ale on je mladý a má ešte veľa toho pred sebou..." Hraná zdvorilosť, v pozadí neúprosnosť - tak to už vo svete chodí, kto z koho. Thiem je síce mladý (25) ale v takom veku už mal Nadal 10 Grand Slamov zatiaľ čo Thiem ani jeden. Nepochybne má toho pred sebou ešte veľa, ale úprimne: aká je šanca, že sa k tým trom aspoň priblíži? Nadal sa hneď v nasledujúcom kole presvedčil o neúprosnosti celého biznisu, keď sa na jeho vyradení podieľal ďalší zákerný súper: zranenie. Herný štýl Nadala ma na počte jeho zranení iste veľký podiel (video). K tomu štýlu neodmysliteľne patria aj Nadalove notoricky známe 'rituály', medzi nimi najbizarnejší keď si napravuje slipy... (video 2:18+). Poznám viacero ľudí, ktorým to navodzujú mierne neurotické stavy. Keď sa ale zoberie do úvahy, koľko toho hre obetuje, tak mu myslím môže byť odpustené. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celá tá námaha je samozrejme kompenzovaná aj niečím iným ako len víťazstvami a dúfam, že netreba zdôrazňovať, že bez peňazí by to celé vyzeralo úplne inak. A že ide o dosť peňazí. V celkovej bilancii najlepšiemu z nich chýba k miliarde ešte relatívne dosť (v najlepšom prípade viac ako 300 miliónov; #15) ale ani na tomto fronte boj ešte nekončí. V zárobkoch za hranie tenisu majú už obi traja viac 100 miliónov. To bol povyk, keď sa pán Fico ešte ako premiér ukázal s hodinkami za 20 000€. Je to veľmi veľa, ale stále len necelé 3% z ceny špeciálne navrhnutých hodiniek, ktoré nosí Nadal. Nuž ale čo už, keď, ako sám Nadal poznamenal, "niekedy je to len o biznise". 

Momentálne platí za najlepšieho hráča Federer, i keď sa musí dodať že sporuhodne**. V priamej konfrontácii má s oboma zápornú bilanciu , zatiaľ čo Djokovič vedie aj nad Nadalom. V inej štatistike - v počte týždňov ako svetová jednotka má Federer obrovský náskok. Ak by ho chcel Djokovičovi dostihnúť, tak by musel byť N.1 ešte viac ako 20 mesiacov a Nadal viac ako 2 roky. Na tretej strane, Djokovič je zatiaľ jediný, kto získal všetkých deväť titulov ATP Masters. A do štvorice posledná strana: len Nadal má aj olympijské zlato. Šanca že ho o dva roky získa Djokovič nie je malá, ale či aj pre Federera? Okrem už spomenutých prekážok totiž existuje predsa len ešte jedna, možno najpodstatnejšia: sám hráč. Ako sa vysporiadať s takým tým 'nechce sa mi'? OK, vášeň a dobrá odmena to vedia zmeniť na "chce sa mi" ale až také jednoduché to zrejme nebude. Itineráre majú veľmi dobre naplánované. Federer napr. posledné roky absentoval na väčšine turnajov ATP Masters a antuke sa vyhýba ako čert svätenej vode aj na Grand Slame. Dôvody na to sú pádne ale konečným cieľom je nevypadnúť z racingu. Trpezlivosť má tiež svoje medze, ktoré sa vekom znižujú. Premôcť sa a ísť trénovať aj keď sa už naozaj nemusí; mať možnosť užívať si ale ovládnuť sa lebo na programe sú ešte dôležité zápasy. Ja osobne by som bol rozhasení už len z toho cestovanie cez časové pásma hore-dole. No a potom to vypätie počas samotnej hry. Počas jedného zápasu odznelo: "Je jedno na akej úrovni hráte, esencia tenisu je stále rovnaká". Občas si zahrám ako čistý amatér a kvalita mojej hry je asi taká, že som najradšej keď je počet divákov nule. Ale keď sa nájde súper na rovnakej úrovni tak to ide do tuhého. Zakaždým ma fascinuje, ako sú prejavy emócií v toľkých ohľadoch podobné prejavom aj top hráčov. 'Ľahká' loptička ktorú len treba umiestniť... ale zrazu bum a sieť alebo bác a out jak hovado. Rozčarovanie, zneistenie, frustrácia, nervy - niekedy na hranici s chuťou roztrieskať raketu 

Treba sa pozviechať a hrať ďalej. A pekelne sa sústrediť, Trvalo mi pomerne dlho kým som zistil, aké dôležité je pri podávaní maximálneho výkonu koncentrovať sa; že šuchot, mucha alebo nemiestna poznámka vedia neuveriteľne rozladiť. Že keď sa to nezvládze a prekročí sa oná subtílna hranica, o ktorej nikto nevie kde je, tak hrozí 'rozklad' a celá hra pôjde do kelu. Opäť ako na amatérskej úrovni tak aj medzi titánmi. K slzám som to zatiaľ nedotiahol, ale ak by išlo o tak veľa - divákov, fanúšikov, priazne, slávy, peňazí... nedal by som za seba ruku do ohňa. Z istého uhla to môže vyzerať trápne, ak sa takí veľkí hráči ako Federer rozplačú ako malé deti. Okrem spomínaného roku 2008 sa tak stalo aj minulý (video) aj tento rok (video 1:15+). Môžeme špekulovať prečo. Od radosti, lebo po 4 rokoch - tak veľkú odluku nikdy nemal - predsa len pridal ešte jeden titul a ukázal, že ešte nepatrí do starého železa? Alebo od žiaľu, lebo ten titul bol možno naozaj posledný? Príčiny mohli byť akékoľvek, ale to prosté ľudské za tým sa nedá nerozpoznať. Ja ako spotrebiteľ mám tým pádom oprávnený pocit, že sa to týka aj mňa a výčitka, či pozeranie zápasov nie je len bohapusté zabíjanie času, sa znáša oveľa ľahšie :-) 

Na záver ešte krátko k ženskému tenisu. V ňom suverénne kraľuje Serena Williams a v dohľade nie je momentálne iná hráčka, ktorá by ju mohla aspoň teoreticky dostihnúť. Priznám sa, že ženský tenis ma až tak zaujať nedokáže. Keď napr. naďabím na zápas so Šarapovou, tak v rozpakoch, pretože jej stony evokujú niečo úplne iné ako tenis.

Ale to čo predvádza S. Williams ju úctyhodné. Po všetkých stránkach. Celé jej účinkovanie akoby popieralo zákony fyziky či mechaniky. Jej protihráčky sa vyjadrujú, že majú pocit, akoby hrali proti mužovi. Vzhľad niektorých športovkýň vzbudzuje podozrenie, že v hre je naozaj (aj) mužských element, o ženskosti Sereny však nemôže byť pochýb 

Obrázok blogu

napriek tomu, že pre niektorých vyzerá ako slon v porceláne. Enormným výkonom bolo, že menej ako pol roka po narodení dcéry nastúpila v zápase o FED Cap a do roka stihla byť dva krát vo finále Grand Slamu. V tom poslednom bolo emócií až až (1:30+)

Počul som, že aj rok po pôrode je hladina hormónov v krvi matky stále vysoká i keď to kľudne mohla byť obyčajná frustrácia, ako to zobrazil austrálsky karikaturista 

Serena
Serena 

Opäť nič viac, len ľudské... až príliš ľudské. Ale keď splní to čo vyhlásila, že bude hrať dovtedy kým, neskončí Federer, tak aj v ženskom tenise bude ešte na čas o zábavu postarané.

* Leidenschaft, ** arguably

Radovan Dvorsky

Radovan Dvorsky

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ešte na strednej škole som sa charakterizoval ako človek, čo robí všetko na poslednú chvíľu. Hoci sa učiteľka mýlila, keď povedala, že taký nie som, nevzdávam to. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu