reklama

Narodny park Chitwan, Nepal

Menime motorku pod zadkom za slona pod zadkom. Mierime si to na juh do narodneho parku Chitwan. Volne tu ziju slony, nosorozce, krokodily ba dokonca tigre. Chceme ich samozrejme vidiet. Podari sa nam to?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
sloniiiica sa hraje s mojou rukou, chce ju aj ochutnat?
sloniiiica sa hraje s mojou rukou, chce ju aj ochutnat? 

Nase safari zaciname plavbou po rieke v stihlej dlhej lodke vyrobenej z jedneho kmena stromu. Lodka nie je az taka stabilna, co nasi kamarati zistili na vlastnej kozi. Na brehu rieky zbadali krokodila, zacali sa za nim otacat a akosi pozabudli na rovnovahu, vzapati boli vo vode. Krokodily tu ziju dva druhy. Jeden z nich zerie iba ryby, ludi ani len neochutna, mali stastie, narazili prave na takeho... My si krokodila so zaujmom pozerame z lodky.

Prechadzka dzunglou

Vystupujeme na breh. Caka nas prechadzka dzunglou. Nasi sprievodcovia nas od prechadzky odhovarali, vraj je to nebezpene, no myslim, ze len boli lenivi tam s nami ist. Kvoli bezpecnosti s nami dvoma idu dvaja sprievodcovia vyzbrojeni palicami :-) Bezpecnostne pokyny, ako sa mame chovat, ak na nas zautoci nosorozec, slon ci tiger v nas vzbudzuju respekt a aj trocha strachu. Kracame dzunglou. Vnimam kazdy jeden pohyb travy, kazdy jeden zvuk. Spozorujem pred nami pohyby vo vysokej trave. Co to moze byt? Zeby nosorozec? Alebo dokonca tiger? Blizime sa pomaly k nemu a ja stale pocitujem vacsi a vacsi adrenalin. Nasi sprievodcovia su az podozrivo kludni... co tam je? Aaaach, ano, chaaapem, miestni ludia kosia travu pre svoj dobytok... No fajn... Kracame dalej, sprievodcovia nam ukazuju stopy nosorozcov, ich trus, stopy po hadoch. Zrazu zachytime rev nosorozca nedaleko nas. Splhame sa na najblizsie stromy aby sme ho dokazali lokalizovat. Ako sa snazime, tak sa snazime, no nevidime ho. Trava je prilis vysoka. Nevadi. Dvojhodinovy pochod dzunglou nam toho teda vela neodhalil, ale nezufame, este nas caka jazda dzunglou na chrbte slona a kupanie so slonom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kupanie so slonom

Kazdy skroteny slon ma svojho vlastneho "vodica", ktory sa o neho stara. Mozno to znie divne, ale slonom je pocas obeda celkom horuco a miluju, ak sa mozu osviezit v rieke. Povacsine preto kazdy den v obednych hodinach "sloni vodici" bravaju svojich milacikov do miestnej rieky, kde ich okupu, schladia a ocistia. Ktokolvek, kto ma chut a neboji sa, sa moze tohto kupela zucastnit. Ide sa teda na to! :-)

Samotny problem zacina pri lezeni na slona. Ako na to niekolko tonove monstrum vyliezt? Snazime sa z boku, celkom sa to da az kym sa slon nenakloni na opacnu stranu a padame druhou stranou spat do vody. Chce to chvilu prax udrzat sa na nom. Neskor skusame fintu, ktoru nam poradil "sloni vodic". Postavime sa pred slona, chytame ho za jeho obrovske usiska, staviame sa mu na chobot a on uz naucene nas na tom chobote dviha hore. Cez hlavu sa prestverame na jeho chrbat. Uuzas! Slonik sa kupe. Nabera chobotom z rieky vodu, spliecha ju na seba a teda aj na nas. Zlava, zprava, zhora aj zdola. Ked ma toho uz dost, jednoducho sa zvali na bok a my koncime vo vode. Skvely zazitok, jednoznacne najlepsi z celeho Chitwanu!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jazda dzunglou na slonovi

Slon ma na sebe "obleceny" kos do ktoreho sa zmestia 4 ludia. Presne tolki vyrazame do dzungle. Jazda nijak obvzlast pohodlna, citit kazdy pohyb slonovych svalov, no stoji to za to. Prichadzame na luku, kde sa pasu nosorozce. Vidime ich celkom z blizka, vobec si nas nevsimaju. Pokracujeme, okolo nas pobehuju srnce, po stromoch sa santia opice. Prichadzame k bazinam, v ktorych sa opat valaju nosorozce. Aj velke, lenive, spinave stvorenia z hrubokanskou kozou mozu vyzerat milo, ked sa navzajom "pusinkuju" :-)

Centrum reprodukcie slonov

Rozmnozovanie slonov v zajati je vseobecne tazka vac. Nikto presne nevie preco, no malokedy sa v zajati rodia slony. V Chitwane sa im to dari, dokonca velmi dobre. Nedavno sa tu narodili dokonca slonie dvojicky, co je celosvetovo nevidana vec. Male slonicata su hrave, vsetko skumaju, dokonca aj moju ruku. Polrocne sloniiiica si ju uchmatlo chobotom a veru nechcelo sa mi cakat, kym zistim, ci ju chce ochutnat alebo sa len hrat ;-) Bolo uzasne sledovat, ako sa so svojim chobotikom snazi odtrhnut trs travy. Akokeby este nevedelo uuplne ovladat vsetky tie svaly v chobote a len sa to postupne ucilo. Treba vidiet :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

viac foto by Skoty na: http://picasaweb.google.com/jskotta/NEPAL2009ChitwanNationalPark#

Peter Dzurinda

Peter Dzurinda

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Stávame sa tým, na čo myslíme. Zoznam autorových rubrík:  Pakistan, Iran 2008Nepal, Thajsko 2009SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu