reklama

Americký pohľad na WTO - Vzbura v Seattli

Film Battle in Seattle (slovensky Vzbura v Seattli) režiséra Stuarta Townsenda zobrazuje neúspešnú ministerskú konferenciu WTO v Seattli 1999.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Umelecký pohľad je zobrazením príbehoch viac či menej zainteresovaných postáv položených na základoch amerického sna spomedzi barikád protestujúcich i obyvateľov mesta. Predostiera čo všetko môže znamenať WTO pre vášnivých aktivistov, zástupcov krajín tretieho sveta či doktorov bez hraníc.

Emotívny podmaz prináša príbeh hlavných postáv pochádzajúcich z rôznych svetov. Stretnú sa na protiľahlých stranách barikád, vymenia si miesta, trpia a pochopia sa. Nepripravenosť polície, mesta aj USA na konferenciu znamená celosvetové sklamanie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zrušenie neúdpešných rokovaní má za následok zmenu pravidiel. Sloboda slova a prejavu sa musí presunúť na vzdialenosť niekoľko kilometrov od aktuálneho diania. Bojovníci za svoju vec síce v Seattle dosiahli svoje malé víťazstvo, ale dlhodobo je ich boj zatiaľ neúspešný. Nejedná sa len o vo filme spominané patenty na lieky (zmene v dohode TRIPS nepomohla ani miléniová Doha), ale aj práva rozvojových krajín. Ich snahy o diplomatické riešenie sú vo filme sprevádzané ignoráciou organizátorov, v realite záujmami lobistických skupín.

Na záver by som dodala, že film je zaujímavý z pohľadu nepripravenosti mesta a vôle aktivistov bojovať za svoju vec. Aj keď určité dejové línie nie sú dotiahnuté, načrtnuté myšlienky smerujú viac k obrane práv amerických občanov a nie ku globálnemu systému WTO. Jeho komplexnosť je predstavená vo filme len okrajovo čo je podľa mňa škoda. Napriek tomu odporúčam pozrieť si ho po naštudovaní si základných informácií (aby ste vedeli o čo tým ľuďom vlastne ide).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vzbura v Seattli príde do našich kín v týchto dňoch.

Prajem prijemný filmový zážitok a veľa chute študovať (myslím, že sa to týka nás všetkých)! :-)

Petra Dzurovcinova

Petra Dzurovcinova

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

môj život v skratke:Vytrvalý hľadač otázok a odpovedí, svetobežník a nevinné kuriatko pre tých najbližšich. Prešla som si viacerými firmami, krajinami, spoločnosťami, z každej som si odniesla to najlepšie a ich posolstvo šírim do sveta. Svoje pozorovateľské schopnosti sem tam zneužijem vo svoj prospech, vždy s tými najlepšími úmyslami. Vo svojom živote chcem rásť, vidieť,cíťiť, spoznať a byť šťastná. Zoznam autorových rubrík:  KolumbiaAIESECRecenzieCestovateľské denníkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu