Abeceda chutí od A po Z – písmeno „K“

Existuje vo farbách bielej, horčicovej, šedo-čiernej, čisto čiernej aj oranžovo-červenej. Uložený je  v malých i väčších dózičkách. Ako hromádky periel. Jeho farba a chuť určujú jeho cenu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

 Reč je o kaviári. Ten najdrahší, kaviár Almas, je biely. Nie že by som ho nechcela ochutnať, ale ja som mala možnosť ochutnať len čierny a oranžovo-červený. To je úroveň, po ktorú siaha obsah mojej peňaženky. A kde som ho ochutnala prvýkrát?

 Vycestovať si na dovolenku niekam podľa svojej predstavy - to bola vec, za mojej mladosti, neuskutočniteľná! Predstavy boli vôbec tabu. Vedúca sila proletariátu držala pevne v rukách celú našu existenciu a mala výhradné právo za človeka rozhodovať o všetkom. Teda aj o našej dovolenke. Mládeži bola poskytnutá možnosť vybrať si dovolenkový pobyt prostredníctvom Cestovnej kancelárie mládeže. Na výber bol celý rad krajín socialistického tábora. Výnimkou bol, ak nešlo o krajinu vernú komunistickej myšlienke, Svetový festival mládeže a študenstva. Ale aj tam mohli vycestovať len vybraní, dôveryhodní jedinci. (Odporúčam pozrieť si film „Láska, soudruhu“, romantickú komédiu z roku 2013.) A čo ten planktón, do ktorého som patrila ja? Snažil sa vybrať si aspoň z toho, čo sa dalo. Takže sme si jedného dňa, spolu s mojimi dvomi šarmantnými sesternicami a jednou šarmantnou susedou, vybrali zájazd cez CKM do Soči. A neľutujem. Bol to skutočne poznávací zájazd. To, o čom som len počúvala „zábavné“ historky, som videla na vlastné oči. Cestou sme prespali v Kyjeve. Ruský hotel a drzé ruské „dežúrnyje“ v ňom, ktoré by snáď boli ochotné vliezť vám do kufra, obrovské, ale prázdne obchodné domy, s obrovitánskymi výkladnými skriňami, v ktorých viseli len obrovské politické heslá. Niektorí účastníci zájazdu sa pokúšali napríklad kúpiť si vodku. Kde inde než v Rusku by ste ju mali dostať? Omyl!! Podarilo sa to len tým najpredvídavejším, ktorí mali čo za tento úzkoprofilový tovar ponúknuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Našou cieľovou stanicou bolo mesto Soči. Obrovský komplex s veľkou ubytovňou pri mori. Nebudem sa rozpisovať o toaletách, o jedálenskom priestore s nízkou hygienou atď. To dôležité, čo nás tam postretlo, bola arménska skupina turistov, s ktorou sme sa tam stretli. Už na prvý pohľad bolo jasné, že od ruskej mentality majú ďaleko. Aj tak na nás reagovali. Boli nadšení, že nás vidia a objímali nás ako svojich. Chodili do Soči na dovolenku každý rok, veľmi dobre poznali miestne pomery a boli preto náležite vybavení. Tým myslím, priniesli si svoje zásoby jedla. Asi v polovici pobytu sa k nim pridala ďalšia skupina z Arménska, s ďalšími, čerstvými zásobami potravín. Nechýbalo nič. Od jedla až po pitie, ovocie, pochutiny. A neboli skúpi. Delili sa s nami ako s rodinou. Vtedy som jedla prvýkrát sušené hovädzie mäso, arménsky chlieb lavaš a - červený kaviár. Toho, čo som poznala len z obrázkov, alebo z pultov v obchode ako luxusný tovar, som si mohla smelo nabrať koľko mi chutilo. Ako keby som si na rožok nakladala budapeštiansku pomazánku. Načierala som lyžičkou do kvariáru a nakladala si ho na na kúsky lavašu. Absolútne som sa nesklamala v mojich predstavách. Veľmi jemné a chutné jedlo a navyše krásne. Kôpky oranžových sklenených koráliek, plné lahodnej lososovej chuti. V tomto prostredí socialistického blaha som si pripadala ako arabská princezná, ktorá si vyberá tie najchutnejšie sústa jedál a najkrajšie ovocie zo slávnostne prestretej tabule.

SkryťVypnúť reklamu

 Dnes si arménsky kaviár pripomínam aspoň raz do roka, na Veľkú noc, keď ním zdobím plnené vajíčka. Nie je síce z Arménska, ale vyzerá rovnako a aj spomienky na jeho prvé ochutnanie sú rovnako milé.

 Nechcem byť však nespravodlivá a tvrdiť, že nebyť Arménov, moja dovolenka s CKM by bola celkom nanič. Na našej ceste sme stretli veľa Rusov, hlavne mladých ruských ľudí, ktorí boli nielen veľmi milí, ale aj vzdelaní, múdri, jednoducho inteligetní a zároveň skromní. Pamätám sa, ako ma veľmi trápila predstava, že majú ešte obmedzenejšie možnosti ako my, doma v Československu. Ani tam nebolo ľahké dostať sa na svoju vysnívanú školu a keď sa na ňu človek dostal, musel sa riadne obracať. Boli na nich kladené veľmi vysoké nároky. Vedomostné, a čo je najhoršie, aj politické.

SkryťVypnúť reklamu

 Snáď preto by som rada ešte spomenula v súvislosti s kaviárom z lososa ešte jedno ruské jedlo. Volá sa „Ryža na cársky spôsob“. Ochutnala som ho dávnejšie v Budapešti v tržnici Hold Utca Food Market. Je tam stánok s ruskou kuchyňou a hoci išlo len o stánok, jedlo, ktorého recept som získala patrí veru k tým luxusnejším. Nech sa páči!

Na olivovom oleji spením cibuľku, keď zmäkne, pridáme k nej kúsok masla. Ďalej pridáme na kocky nakrájaného lososa a biele víno, soľ podľa chuti a dobre povaríme, aby sa vyparil alkohol a nakoniec primiešame v smotane a mlieku predvarenú guľatú ryžu. Postupne opatrne pridávame maslo a mlieko, aby sa jedlo stalo krémovejším. Väčšie osolené kúsky lososa opražíme na masle. Na tanier naservírujeme rizoto, naň uložíme lososa a celé to posypeme guličkami kaviáru z lososa. Nakoniec dozdobíme kôprom.

SkryťVypnúť reklamu

"A eto vsjo!" Už len pridám, keďže sme často spomínali výnimočný vzhľad kaviáru, fotografiu z nášho veľkonočného stola ako inšpiráciu pre originálne ozdobenie sviatočného jedla. Veď Veľká noc je už blízko!

Edita Majerová

Edita Majerová

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Pracujem ako analytik v nadnárodnej spoločnosti na pracovisku kde platí heslo: čím viac ľudí, tým viac práce a rivality. To má na druhej strane za následok menej osobných vzťahov a osobného života. Tak prečo sa nedeliť o osobný život, či dobré slovo tam, kde nie sú prekážky? Napríklad virtuálne. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

323 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu