reklama

Môj príbeh v SDKÚ-DS

Príbeh môjho politického pôsobenia bol formovaný diskusiami v rámci rodiny, kde politické otázky neboli nikdy tabu. Mečiarizmus a polarizáciu spoločnosti som vnímal cez propagandistické príspevky a komentáre STV ale aj cez smiech (ale kvôli povahe režimu vlastne i cez slzy) vďaka príspevkom S. Radiča, J. Filipa a ďalších v Apropo na Rádiu Twist.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Dodnes si pomerne živo pamätám na míting SDK konaný na Námestí slobody v Bratislave v roku 1998. Mal som vtedy 10 rokov. Po pamätných voľbách 1998 zavládlo obrovské vydýchnutie. Veľmi som sa tešil, že končí obdobie medzinárodnej hanby. Že Slovensko má nový cieľ - dobehnúť susedné okolité štáty v integrácií do euroatlantických štruktúr. Rysuje sa na lepšie časy! Bola to práve strana SDKÚ, ktorá najviac prispela k integrácii do NATO a EÚ, realizovala ekonomické a sociálne reformy a preukázala, že mení tvár krajiny k lepšiemu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preto som sa v roku 2004 ako vyhranený ideovo presvedčený pravičiar rozhodol, priblížiť k politike. Na internete som našiel mládežnícku organizáciu SDKÚ s názvom Nová Generácia. Mladý človek sa v „preindividualizovanom“ svete čoraz ťažšie vyzná v spleti záujmov ovplyvňujúcich spoločenské dianie a východisko v identifikovaní sa s nejakou skupinou ľudí, kolektívom sa nehľadá ľahko. Preto je orientácia v štruktúre politickej strany najlepšie možná práve cez generačnú skúsenosť – aj to je úloha Novej Generácie.

Vstup do SDKÚ-DS

Pomáhal som strane poctivo v každej kampani. Aj to je povinnosť člena. Pamätám sa, ako so mnou odmietali pracovať platení aktivisti. Vraj pracujem príliš poctivo. Rýchlo som sa začlenil do štruktúr v mieste môjho bydliska, v Petržalke. V roku 2006 som mal možnosť kandidovať na poslanca Mestskej časti - Petržalka za koalíciu SDKÚ-DS a KDH. Táto koalícia vtedy dosiahla veľmi slušný výsledok a obsadila takmer celé zastupiteľstvo. Nekandidoval som. Rozhodol som sa tak s vedomím, že som ešte mladý a v strane sú nepochybne skúsenejší a vhodnejší kandidáti. Pamätám si však, ako sa šéf nášho miestneho zväzu pýtal, prečo nie som na kandidátke. Dobre mi to padlo! V „modrej“ boli stále ľudia, ktorí si všímali prácu druhých, vedeli ju oceniť. A to je motivácia do ďalších aktivít.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyhodenie z SDKÚ-DS

Niečo sa však zmenilo v časoch opozičných. V roku 2008 došlo ku konfliktu vedenia s vedením bratislavskej štruktúry SDKÚ-DS, ktorá spísala výzvu vedeniu strany „Nastal čas na zmenu!“. Táto iniciatíva bola v rozpore s vnútornými pravidlami a 14 signatári tejto iniciatívy boli navrhnutí na vylúčenie zo strany. Keď sa za regionálnych lídrov postavila väčšina členskej základne, bola rozpustená celá bratislavská regionálna štruktúra. Veľké sklamanie som zažil, keď som obdržal list, v ktorom stálo že ma strana vylučuje zo svojich radov. Bol som hodený do jedného vreca s členmi, ktorí robili „revoltu“, napriek tomu, že som mal na tieto aktivity svoj názor a nezapájal som sa do nich. V strane nastal chaos, ľudia ktorých som poznal, odišli. Vždy som robil maximum pre to, aby bola úspešná, totálne som s ňou žil a rozhodnutie o vylúčení sa ma osobne veľmi dotklo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nová Generácia mi dala dôveru

Jediný, koho som vtedy z významnejších členov strany ako tak poznal, bol poslanec NR SR Peter Markovič, vtedajší predseda Novej Generácie. Ako správny „NGčkár“ (ktorý si pamätá, odkiaľ prišiel) pozorne sledoval situáciu a vnímal aj prácu, ktorú som pre stranu robil. Prekvapil ma jeho telefonát. Inicioval stretnutie, kde mi sľúbil, že sa veci dá do poriadku. A tak sa aj stalo. O pár dní bola pozitívne vybavená moja žiadosť o preregistrovanie za člena strany. Aj toto považujem za dôkaz, že Nová Generácia je „ostrov“, v ktorom vládnu slušnosť, hodnoty a morálka. Nová Generácia mi dala dôveru a motiváciu ďalej pre stranu pracovať, stal som sa jej podpredsedom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj teraz je to o dôvere

My v Novej Generácii sme presvedčení, že politika musí byť o vecných riešeniach, dobrých úmysloch a získavaní dôvery, ako sa o to usilovala Iveta Radičová. K jej odkazu sa hrdo hlásime. Môžme mať ten najlepší program a nebudeme ho môcť realizovať, pokiaľ nám voliči nebudú dôverovať. Dôvera v politikov je aj vďaka špinavej kampani otrasená. Voliči volajú po novej generácii politikov. Rozumieme znechuteniu, tomu, že sa ľudia hnevajú. Viacerí nechcú voliť (čo nahráva Ficovi!), viacerí chcú skúsiť pofiderné novotvary, typu 99 % - občiansky hlas (ktoré zjavne už vznikajú rozporuplno!).

Skromne si dovolím ponúknuť alternatívu na zváženie. My už máme skúsenosť a aj jasno, ako chceme politiku robiť. V nastávajúcich parlamentných voľbách kandidujem aj s mojimi spolubojovníkmi na kandidátke SDKÚ-DS.

Ak sa Vám príspevok páčil, prosím, zahlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem :)

Peter Elek

Peter Elek

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kandidát Novej Generácie na kandidátke SDKÚ-DS. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu