Ako pripraviť crepies (palacinky) bez jedinej chybičky? Čo optimálna mechanika od tvorcu palacinky vyžaduje?
Predovšetkým pomalý krúživý pohyb rukou, aby sa cesto rozptýlilo na panvici jednoliato a palacinka bola tenká, bez zbytočných dier a tiež rovnomerne upečená.
Matthieu Sellier až po vlastnom očividnom a rukolapnom úspechu vyhlásil, že až vďaka objavu sa mu po prvý raz v živote podarilo upiecť palacinku správne.
Príspevok o "geniálnom" vynáleze neuverejnil nejaký náš bulvárny plátok, ale objavil sa v serióznych novinách, neďaleko informácie o najnovšej misii nášho druhého najvyššieho činiteľa v Moskve, čomu, podľa jeho vlastných slov, neporozumel ani náš pán minister zahraničných vecí. Opakovane je mu to zrejme houby platné. Tak si tu žijeme.
Krepý je slovo, čo mi naskočilo po prečítaní vedeckého rozboru pečenia "crepes", teda palaciniek, ktoré na celom svete gazdinky pečú zrejme odvtedy, ako ich matere naučili piecť a ktosi kdesi vynašiel panvice. Hoci vedecký rozbor pečenia palaciniek pána Selliera vôbec nepoznali.
Slovo krepý znamená nedôvtipný alebo nasprostastý, používa sa v Banskej Bystrici a okolí (nájdeme ho aj v poviedkach Jozefa Gregora Tajovského) a ja si lámem hlavu, či si naň spomína občas zábudlivý (plesne v nemocniciach) pán premiér Pellegrini? Rodený Banskobystričan. Stihol si všimnúť, kam lieta predseda parlamentu? Je mu to jedno?
Alebo je už všetkým všetko ľahostajné?
Neverím, že sme tu všetci krepí.