reklama

Sú naši politici rozšafní alebo "rozšafní"?

Pred asi päťdesiatimi rokmi som mala šťastie stretnúť v redakcii Slovenka výnimočnú dámu. Bola to pani Mária Topoľská, ktorá v Slovenke pracovala desať rokov. Väčšinu dospelého života prežila s manželom diplomatom v Bulharsku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Písala knihy pre deti, pre dospelých, preložila z Bulharčiny šesťdesiat knižných titulov.

Zhovárali sme sa o istom spisovateľovi, ktorý dnes už nežije. V tom čase bol veľmi "vychytený" a ja som chcela pani Topoľskej dokázať, aký mám "spisovateľský" prehľad. Vyhŕklo zo mňa, že je na škodu, aký je rozšafný, kazí mu to dobré meno. "Áno?" Zaváhala, ale nedalo jej povedať svoj názor. "Vy si myslíte, že je rozšafný?"

"Vy nie? Veď je taký do vetra, nezodpovedný."

"Ale to je omyl, rozšafný je predsa pravý opak nezodpovednosti!"

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A tak som sa dozvedela, že slovo rozšafný znamená uvážlivý, rozvážny, rozumný, múdry, prezieravý, napríklad štátnik, obozretný politik.

Zahanbila som sa a hneď som sa ospravedlnila. Odvtedy som pri téme rozšafný politik radšej mlčala.

Keď slovo rozšafný vyslovil istý vysokopostavený človek, večer som si doma sadla a v Synonymickom slovníku slovenčiny som nalistovala ono slovo. Dozvedela som, sa že rozšafný znamená márnotratný a hýrivý. Kde ste, pani Topoľská!?

Pre istotu som začala overovať, čo o slove rozšafný píšu v Slovníku slovenského jazyka a našla som, že rozšafný je prezieravý rozvážny štátnik s predvídaním budúcich následkov, obozretný a rozvážny politik.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo platí na našich expremiérov? Ťažko povedať, čo na nich sedí. Isté však je, že prvý aj druhý sú v tomto čase hulváti. Jeden europoslancom odkázal, aby si zbalili kufre.

Druhý bol totálne neokrôchaný: "Fešanda z Európskeho parlamentu nech si dá jointa a neotravuje vzduch na Slovensku."

A ten tretí? Neopýtame sa francúzskeho prezidenta Macrona, aká je jeho spomienka na Klárkino strihanie ockových kučierok?

Sú expremiéri rozšafní alebo "rozšafní"?

Elena Antalová

Elena Antalová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  596
  •  | 
  • Páči sa:  3 835x

Autorka mnohých, aj ocenených, rozhlas. hier a dramatizácií, poviedok a pásiem, tiež TV a film. projektov. Kedysi redaktorka kultúry. Bývalá členka Rozhlasovej rady. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu