reklama

Ako mládež prichádza o ilúzie

Budúcnosť mladých ľudí a médií na Slovensku. Postupujeme vpred smerom k Západu alebo sme zaradili spiatočku do doby pred rokom 1989?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Nedávno malo Slovensko opäť dôvod zapochybovať o tom, ako je to s demokraciou v našom štáte. Náš pán premiér sa inšpiroval politickým systémom Ruska pri návšteve Moskvy a rozhodol sa, že prestane komunikovať s tými novinármi, ktorí mu kladú nepríjemné otázky - s Denníkom N a prikázal tak aj všetkým ministerstvám. Ako dôvod uviedol karikatúrne nálepky s podobizňou pána Fica ako zlodeja, ktorými sa údajne stali opozitnými a antivládnymi novinami. Ak úprimné rozprávanie o tom, čo robí vláda, je protivládne, nie je potom samotná vláda protivládna a protinárodná? O svojej vine na dôvod vzniku takýchto karikatúr Fico poctivo mlčí. Povolanie karikaturistu by sa asi malo zaradiť medzi rizikové povolania na jednu úroveň s baníkmi a hasičmi. Denník N má šťastie, že s ním vláda len prestala komunikovať. Keby rozhodnutie presne kopírovalo totalitu, mohli skončiť podobne ako Charlie Hebdo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mnohí ľudia si povedia ,,noačo, sú tu ďalší novinári", nesmieme však zabúdať na to, že nie novinári majú právo na odpoveď, ale my, bežní ľudia, máme právo vedieť pravdivé informácie z činnosti našich politikov a novinári sú len akísi sprostredkovatelia. Takže áno, týka sa to nás všetkých. Róbert Fico týmto krokom totiž porušil hneď niekoľko zákonov a našich práv, zakotvených už vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv, či v našej Ústave a Občianskom zákonníku. Ďalším dôvodom, prečo by to malo vadiť nám všetkým je aj to, že to je proti demokratickému systému. Vláda týmto dáva obyvateľom Slovenska jasne najavo, že jej na ľuďoch nezáleží a slovo ,,sociálne" je v názve ich strany len na okrasu. Toľko problémov v krajine a ich trápia nálepky...Som jediná, komu toto pripadá ako detinský výkrik zúfalstva? Po tomto už žiadnymi vtipmi na mítingoch ku Dňu žien nezakryjú fakt, že keď rozdávali zmysel pre humor, boli pravdepodobne niekde na Bahamách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Naša demokracia je síce ešte stále v plienkach, ale politici by sa mali vedieť poučiť aspoň z chýb druhých, keď už z tých vlastných nie. Opakuje sa história z obdobia mečiarizmu, keď sa Vladimír Mečiar rozhodol neinformovať SITA, Markízu, Rádio Twist a denník SME. Slovensku vtedy hrozilo aj vylúčenie z Medzinárodného tlačového inštitútu, kvôli porušovaniu slobody tlače. Zhodou náhod v tom bol aj vtedy zapletený terajší predseda výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek zo Smeru, ktorý tak, ako sa dnes zastáva Fica, pred pár rokmi podporoval aj Mečiara. Viac než 15 rokov asi nie je dostatočne dlhá doba na preštudovanie tlačového zákona, ktorý jasne hovorí ,, Orgány verejnej moci sú povinné na základe rovnosti poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti. Nuž, čo dodať, všetci predsa vieme, ako to nakoniec s Mečiarom dopadlo. Môžeme len dúfať, že podobné kroky vedú vždy k rovnakému koncu. Fico je však zvláštny človek. V momente, keď je v opozícii a potrebuje médiá k tomu, aby sa dostal do vlády je k novinárom priateľský. Akonáhle je moc v jeho rukách, vzťahy sa menia, ako by ich už viac nepotreboval. Žiaľ, mýli sa, štyri roky sú dlhá doba a ľudia majú dostatok času na oľutovanie svojich volebných rozhodnutí. A informácie o následkoch výsledkov volieb získavajú odkiaľ? Z médií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo by sa však politik, ktorý to má vo svojej krajine po všetkých kauzách s okrádaním a spolupráci s oligarchami už aj tak dosť vyhrotené rozhodol jediným krokom dokázať, že všetko, čo doposiaľ napísali, je vlastne pravda? Denník N by sa mu mal vlastne poďakovať, pretože, ako sa hovorí, zakázané ovocie chutí najlepšie a pre pravdu sa nahnevá každý. Alebo, aby som využívala modernejšie citáty než slovenskú frazeológiu, ako by povedal spevák Rytmus: ,,Tak to pochop, už je koniec." Podľa môjho skromného názoru súčasný premiér Slovenska tuší, že koniec jeho vlády sa blíži a v zúfalej snahe o záchranu robí jednu chybu za druhou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľudia nie sú hlúpi, už sa nenechajú uchlácholiť sladkými rečičkami a veľkými sľubmi, keď škandály sú ešte väčšie. Kauza CT, Váhostav...ľudia toho už začínajú mať dosť. A miesto toho, aby sa to vláda snažila riešiť, zvaľuje všetkú vinu sveta na (citujem priamo pána premiéra) ,,idiotov, prostitútky a klamárov z Nového času, Sme" a tak ďalej. Úlohou novinárov je informovať a ak sa vláde nepáči, čo čítaj, vinu nech hľadá len a len v sebe. Tento krok určite čoskoro oľutuje, pretože sa blížia parlamentné voľby a na predvolebnú kampaň sú potrebné aj médiá. Možno mu postačia rádio Lumen a Katolícke noviny, ako každý správny bývalý komunista aj Fico hľadá voličov medzi svojimi - katolíkmi.

Ako dieťa už demokratického systému som si komunizmus na vlastnej koži neprežila, ale z hodín dejepisu a rozprávania starších ľudí viem, že Slovensko má k nemu, bohužiaľ, stále blízko a naša vláda nás v tom neprestáva utvrdzovať. Ako mladý človek, Slovák, mám strach o budúcnosť seba a svojich rovesníkov. Všetci vieme, že Slovensko starne. Mladí utečú za hranice len čo je to možné a málokedy sa vrátia, pretože okrem rodiny nemajú dôvod. Nie je to tým, že by Slovensko nenávideli, len si myslia, že Slovensko nenávidí mladých ľudí. Vyzerá to totiž tak, že vládny systém sa stará a zaujíma len o dôchodcov a sociálne slabších. Ako študentku masmediálnych štúdií ma preto zaujíma aj situácia novinárstva na Slovensku a činnosť vlády ma rovnako ako všetkých mladých ľudí zo Slovenska len oberá o ilúzie. Nechcem ukazovať prstom, vinníka som v tomto článku spomenula už veľakrát. Áno, musím uznať, že vďaka Ficovi môžem dochádzať do školy zadarmo, ale, bohužiaľ, aj nadarmo. Ostáva nám len dúfať, že pri najbližších parlamentných voľbách ukáže svoju silu hlavne mládež.

Eliška Michalová

Eliška Michalová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študentkou masmediálnych štúdií na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Medzi moje záľuby patrí, okrem písania, napríklad aj história alebo šport. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu