reklama

Pohľad na rovnosť, rovnakosť a materstvo očami ženy

Zaujal ma článok lekárky fyziologičky, najmä jej pohľad na rovnosť a rovnakosť žien s mužmi, pohľad na materstvo... všetko aktuálne témy, na ktoré sa dá dívať z rôznych uhlov pohľadu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Píšem teda svoj vlastný pohľad na vec, nadobudnutý sledovaním známych.

Vo všeobecnosti je téma rovnocennosti čoraz častejším mediálnym pútačom, a tak si ženy viac uvedomujú rovnosť i rovnakosť s mužmi. S myšlienkou rovnosti súhlasím. Žena má mať právo slobodného názoru a nemal by byť nejakým spôsobom menejcenný. Ale môžeme žiadať rovnakosť s mužmi?
Musím priznať, že asi nie. Považujeme sa za silné, múdre, rozhodné, samostatné, rovnocenné. Často však zabúdame na to, že sme v prvom rade citlivé, starostlivé, počúvame, hladíme, vieme hojiť rany. Akokoľvek by som sa snažila, v určitých životných situáciách je muž ten, ktorý má navrch a zas naopak. Nie sme rovnaké ako oni, nemáme schopnosti aké majú oni a rovnako ani oni tie naše. Nemali by sme chcieť byť nimi, skôr sa nechať od nich dopĺňať. A možno táto vzájomná spolupráca je receptom na šťastné životy. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S názorom lekárky, o tom ako nám médiá podsúvajú vzor správania, súhlasím tiež. Tie dokonca predkladajú aj model emancipovanej a feministicky zmýšľajúcej ženy. Taký bulvár sa často pokúša nanútiť nám spôsob života niekoho s celkom odlišnými prioritami a snami ako máme my a propagovať za správne názory veľmi povrchne zmýšľajúceho človeka.
Príklad: žena, živí sa fotením aktov a v podstate okrem vytrčeného poprsia neponúkla tomuto svetu viac vyhlasuje, že všetky ženy, ktoré si nedokážu na seba samé zarobiť, pre ňu nie sú ženami.. ženy vraj muža nepotrebujú.. ženy, ktoré sa o seba nevedia postarať a sú od niekoho závislé, si nezaslúžia nosiť titul žena.. Podľa môjho názoru chabý pokus o feministický postoj, pretože je mnoho žien, ktoré z rôznych dôvodov nemajú možnosť zarábať, napríklad v prípade ak sa starajú o choré dieťa. Niekoľko stoviek mladých dievčat vyjadruje v komentároch rovnaký názor a považujú sa za emancipované, samostatné, slobodné ženy, ktoré sa nimi stanú vytasením nahého tela a odhodením zábran.. a vy všetky ostatné, ktoré ste doma závislé od pomoci štátu či manžela ste menejcenné, nie ste ženy silné, samostatné a zabezpečené.. Pritom ani spolovice nie sú tieto dievčence tak schopné, ako ženy čo denne prebaľujú či polohujú, aby sa vyhli preležaninám, 20 ročného syna či chorého manžela. Kam táto generácia ľudí smeruje napovedá aj fakt, že príbehy ľudí ťažko skúšaných životom majú na FB 3-10 likeov a príspevok tejto slečny má skoro 2 tisíc palcov hore od generácie pohybujúcej sa medzi 18-25 rokom života. Síce je FB sociálna sieť, mnohé bulvárne médiá si tieto motivačné statusy kradnú a spravia z nich článok, ktorým naverbujú ďalšie mladé, naivné ženy k tomu, stať sa samostatnými.
Chcem tým len povedať, chápem feministky. Z fyziologického hľadiska je ich veľký záujem o rovnakosť s mužmi opodstatnený. Ale už tu vzniká nejaký čudný druh feminizmu, prezentovaný celebritami z reality show, ktorý je absolútne nepremyslený a pomýlený. Toho sa chytá mladá generácia a potom tento svet vyzerá tak chybne, ako vyzerá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zo štúdií vyplýva, že ženy nemajú chuť stať sa matkami a všemožne tento pud potláčajú. Je super, ak je žena úspešná a dokáže si na seba slušne zarobiť pekné peniažky, či spraviť dobré meno. Ale nemyslím si, že žena, ktorá túži starať sa o deti a domov je menejcenná. Skôr odvážna a áno, aj silná. Pretože si na seba kladie veľkú zodpovednosť. Trávi totiž s deťmi čas a formuje z nich múdrych ľudí.

V našej civilizácii je veľa chorôb, ale nehovorím teraz povedzme o civilizačných. Skôr mám na mysli choré názory, činy, predsudky, ideály...
Ženy by preto mali dospieť v určitej fáze života do bodu, kedy kariéru zavesia na istú dobu na klinec a ukážu svoju silu vo výchove detí. Hrdinkami budú vtedy, ak z nich vychovajú ľudí schopných vyliečiť choroby tohto sveta. Naučiť ich nepýtať sa známych na výšku výplaty, alebo závidieť im dom, auto či život samotný. Ale ukázať, že sa to dá dosiahnuť rovnako a to rukami a hlavou. A ak tieto matky spadnú z nôh a stratia silu pokračovať vo svojej úlohe, je tu muž, ktorý ich svojím sebavedomým, racionálnym i láskavým prístupom postaví opäť na nohy a vyjadrí obdiv. Pretože to my, ženy zapĺňame dom láskou a vôňou koláča. Iba my vieme boľavé miesto pofúkať tak, že prestane bolieť. Iba my vieme byť tak nežné a láskavé aj keď sa cítime na dne so silami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mama troch detí sa k tejto téme vyjadrila celkom úprimne: „Keď som sa vydala zhrozila som sa. Teraz budem doma zavretá, izolovaná od sveta starať sa o deti? Ale potom som si povedala, v práci by som bola neustále pod paľbou šéfa, ktorý by ma ničil. Doma som šéfom ja, robím to, čo ma baví, a ešte keď moju snahu tí moji ocenia, to je na nezaplatenie“. Dnes pečie deťom domáci chlieb, koláče, chodí s nimi na krúžky, vychováva.

Niektoré sú jednoducho v tejto polohe šťastné. Nehrnú sa po pár mesiacoch do práce možno len preto, lebo úloha matky im ide oveľa lepšie a cítia sa v nej šťastnejšie ako kdekoľvek inde. To však neznamená, že sú neschopné.
Iným typom žien sú tie, ktoré majú deti len kvôli tlaku spoločnosti. Keď splnia úlohu rodičky na rad príde opatrovateľka. Vrhnú sa do práce či naopak, do skrášľovacích salónov splniť si vlastné záujmy namiesto potrieb vlastných detí. Obe sa môžu považovať za silné a samostatné, rozdiel je však v tom, že kým jednej ide o uspokojenie potrieb iných, druhá myslí na len seba.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samozrejme, v tomto príspevku nehovorím o matkách „samoživiteľkách“ alebo rodinách so zlou finančnou situáciou. Ani o tých, ktoré mali skvelú príležitosť uplatniť sa a doma ich rovnako skvelo zastúpi otec na materskej. V ich prípade je návrat do práce opodstatnený. A paradoxne, stíhajú sa venovať svojim deťom a vychovať z nich často lepších ľudí ako by sme očakávali od iných.

Vraví sa, že doba je rýchla. Nestíhame sa uplatniť, mať rodinu a starať sa o ňu. No ak sa rodičia budú aj naďalej vyhovárať na nedostatok času venovaného deťom, tých chorôb bude v spoločnosti čoraz viac až sa z nich už nevymotáme. Vážim si každú jednu maminu, ktorá i dnes varí deťom domácu stravu, číta knižku či chodí do prírody. Ale najmä za to, že svoj čas investujú do budúcej generácie a pokúsia sa vypestovať v nej to, čo tu tak chýba. Verím, že sa im/nám tá investícia vráti.

Emília Lengyelová

Emília Lengyelová

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rada sa obklopujem kreatívnymi ľuďmi, pretože mi často bývajú inšpiráciou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu