Ako vznikla prvá mliečna čokoláda na svete

Mliečna čokoláda má za sebou bohatú a fascinujúcu históriu, ktorá je plná inovácií, výziev a úspechov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Vznik mliečnej čokolády

Kým prvé pevné čokolády boli tmavé a horké, vznik mliečnej čokolády priniesol do čokoládového sveta revolúciu. Za tento prelomový objav môžeme ďakovať dvom mužom: Danielovi Peterovi a Henri Nestlému.

Daniel Peter, švajčiarsky cukrár, sa narodil v roku 1836. V 70. rokoch 19. storočia sa Peter pokúšal vytvoriť nový druh čokolády pridaním mlieka. V tom čase bolo ťažké pridať čerstvé mlieko do čokoládovej zmesi, pretože spôsobovalo skrátenú trvanlivosť a nebolo stabilné. Peter potreboval riešenie, ktoré by umožnilo mlieko dlhodobo konzervovať a integrovať do čokolády.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Riešenie prišlo v podobe Henri Nestlého, ktorý v roku 1867 vynašiel sušené mlieko – produkt, ktorý bol stabilný a mal dlhú trvanlivosť. Peter si uvedomil potenciál tohto objavu a začal experimentovať s pridaním sušeného mlieka do čokoládovej zmesi. Po mnohých pokusoch a omyloch sa mu v roku 1875 podarilo vytvoriť prvú mliečnu čokoládu. Táto čokoláda bola oveľa jemnejšia a sladšia ako jej tmavé predchodkyne, čo ju okamžite urobilo populárnou.

 Rozvoj a komercializácia

Úspech mliečnej čokolády Daniela Petra neostal nepovšimnutý. Henri Nestlé a Daniel Peter spojili svoje sily a založili spoločnosť, ktorá začala produkovať mliečnu čokoládu vo veľkom meradle. Táto spoločnosť, známa ako Nestlé, sa rýchlo stala jedným z najvýznamnejších výrobcov čokolády na svete.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým, vo Veľkej Británii, Cadbury začal experimentovať s vlastnou mliečnou čokoládou. V roku 1905 Cadbury predstavilo svoju mliečnu čokoládu s názvom „Cadbury Dairy Milk“, ktorá obsahovala vyšší podiel mlieka než konkurenčné výrobky. Táto čokoláda sa stala obrovským hitom a ešte viac upevnila popularitu mliečnej čokolády na trhu.

 

Mliečna čokoláda v 20. a 21. storočí

 V 20. storočí pokračoval rozvoj technológií a výrobných procesov, čo viedlo k ešte väčšej kvalite a rozmanitosti mliečnych čokolád. Zároveň sa čokoláda stala dostupnejšou pre širokú verejnosť, vďaka industrializácii a masovej produkcii. Moderné technológie umožnili výrobu čokolády v rôznych formách a príchutiach. Výrobcovia čokolády neustále inovujú svoje produkty, aby vyhoveli meniace sa chutiam spotrebiteľov. Dnes môžeme nájsť mliečnu čokoládu s rôznymi prísadami, ako sú oriešky, ovocie, karamel, či dokonca soľ.

SkryťVypnúť reklamu

 

Vplyv na kultúru a ekonomiku

Mliečna čokoláda má nielen kulinársky význam, ale aj hlboký kultúrny a ekonomický vplyv. Je neoddeliteľnou súčasťou sviatkov, osláv a rôznych rituálov po celom svete. Vianoce, Veľká noc, Valentín či Halloween – všetky tieto sviatky sú spojené s konzumáciou čokolády. Ekonomicky, čokoláda tvorí významnú časť globálneho potravinárskeho priemyslu. Kakaové bôby sú pestované prevažne v tropických krajinách, ako je Pobrežie Slonoviny, Ghana a Indonézia. Tieto krajiny sú závislé na pestovaní a exporte kakaa ako hlavnom zdroji príjmu. Na druhej strane, čokoládové spoločnosti ako Nestlé, Cadbury, Mars a ďalšie majú svoje centrá v rozvinutých krajinách a sú dôležitými zamestnávateľmi a prispievateľmi do ekonomiky.

SkryťVypnúť reklamu

Výzvy a budúcnosť mliečnej čokolády 

Napriek svojej obrovskej popularite a úspechu, čokoládový priemysel čelí mnohým výzvam. Jednou z najväčších výziev je udržateľnosť a etika pestovania kakaa. Malí farmári v Afrike a iných častiach sveta často čelia nespravodlivým pracovným podmienkam a nízkym mzdám. Okrem toho, pestovanie kakaa môže mať negatívny dopad na životné prostredie, vrátane odlesňovania a straty biodiverzity. Aby sa riešili tieto problémy, mnohé čokoládové spoločnosti začali investovať do programov udržateľnosti a férového obchodu. Cieľom je zabezpečiť spravodlivé mzdy pre farmárov, zlepšiť pracovné podmienky a podporovať ekologicky zodpovedné poľnohospodárske praktiky.

Ďalšou výzvou je meniaca sa chuť spotrebiteľov. V dnešnej dobe rastie dopyt po zdravších alternatívach a čokoláde s nižším obsahom cukru. Výrobcovia sa snažia prispôsobiť týmto trendom tým, že ponúkajú čokolády s nižším obsahom cukru, bio certifikáciou a pridanými zdravotnými benefitmi.

 

Záver

Mliečna čokoláda má za sebou bohatú a fascinujúcu históriu, ktorá je plná inovácií, výziev a úspechov. Od prvých pokusov Daniela Petra až po moderné časy, mliečna čokoláda prešla dlhú cestu. Jej vývoj ovplyvnil nielen potravinársky priemysel, ale aj kultúru a ekonomiku po celom svete. Dnes, keď si užívame rozmanité druhy mliečnej čokolády, si často neuvedomujeme, aký dlhý a komplexný proces jej vývoja predchádzal našej schopnosti ju jednoducho zakúpiť v obchode. Každý kúsok mliečnej čokolády, ktorý si dnes môžeme vychutnať, je výsledkom storočí inovácií, tvrdej práce a vášne pre čokoládu.

Emil Sútor

Emil Sútor

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  844x

Prezývajú má čokoládový Emil. Mojou vášňou je práca s čokoládou a tešiť ňou všetkých naokolo. Zoznam autorových rubrík:  Čokoládové veciMimo čokolády

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

136 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,068 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

312 článkov
reklama

SME si všimli

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Vladimír Benčík

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Príbeh ako z thrilleru - CIA na diaľku odhalila polohu Archy zmluvy

  • 4. apr
  • Páči sa: 16x
  • Prečítané: 774x
  • 1
Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Jozef Foltýn

Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Marek Glodič bol ten najslušnejší človek akého som v živote stretol

  • 3. apr
  • Páči sa: 114x
  • Prečítané: 2 762x
  • 4
Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Matúš Radusovsky

Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Bohaté včelárske tradície Slovenska – od historických postupov po súčasné metódy odovzdávané z generácie na generáciu.

  • 26. mar
  • Páči sa: 6x
  • Prečítané: 361x
  • 0
O Západnom brehu...

Dávid Polák

O Západnom brehu...

...alebo o Judei a Samárii, ako tomuto územiu niektorí hovoria, sa veľa rozpráva, ale oveľa menej naozaj vie.

  • 7. mar
  • Páči sa: 17x
  • Prečítané: 989x
  • 2
John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Miloš Majšík

John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Životný príbeh chalana, potomka slovenských prisťahovalcov do USA, ktorý napriek svojej chorobe šiel za svojím cieľom.

  • 27. feb
  • Páči sa: 43x
  • Prečítané: 2 226x
  • 1
Hlava XXII v štátnom IT

Marcel Rebro

Hlava XXII v štátnom IT

Spolu s "katastrálnym vírusom" skvelá kombinácia ako stráviť pracovný deň v nekonečnom cykle

  • 17. feb
  • Páči sa: 105x
  • Prečítané: 2 093x
  • 2

Hlavné správy zo SME.sk

Čierny pondelok? Vyparili sa rekordné bilióny dolárov, trhy padajú ako v časoch covidu
Za dve hodiny nie je človek čistý, reagujú experti na drogovú kauzu z UNB
Je dielom komunistického experimentu. Už aj Slováci zistia, čím BYD drví Teslu
Fullovu galériu vedie nominant SNS. Prvý raz ju videl v deň nástupu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu