Najprv si treba ujasniť. či je biela čokoláda čokoládou, a prečo niektorí ľudia tvrdia, že nie.
Biela čokoláda je zaujímavým variantom sladkej pochúťky, ale niektorí ľudia ju nepovažujú za “pravú” čokoládu. Tu je dôvod, prečo:
Zloženie bielej čokolády: Biela čokoláda obsahuje kakaové maslo, cukor, mlieko a príchute (napríklad vanilku). Avšak jej základ tvorí kakaové maslo, ktoré je bez kakaovej hmoty. Kakaová hmota je prítomná v tmavej, horkej a mliečnej čokoláde, ale nie v bielej čokoláde.
Chýbajúca kakaová hmota: Kakaová hmota je to, čo robí čokoládu “čokoládou”. Biela čokoláda síce obsahuje kakaové maslo, ale nie kakaovú hmotu. Preto sa niektorí ľudia domnievajú, že nie je skutočnou čokoládou.
Drahý kakaový tuk: Kakaové maslo je najdrahšou zložkou v čokoláde. Je to prirodzený tuk z kakaových bôbov, ktorý sa používa aj v bielej čokoláde.
FDA a kontroverzie: Až do roku 2002 americká agentúra FDA neuznávala bielu čokoládu za “čokoládu”, ale považovala ju za “obal na cukrovinky”. Neskôr sa pravidlá zmenili a bielu čokoládu uznali za “čokoládu” s minimálnym obsahom kakaového masla a mliečnych látok.
Aj keď je biela čokoláda kontroverzná, mnohí ju napriek tomu zbožňujú a nachádza si svoje miesto na pultoch obchodov. Je to sladká pochúťka, ktorá nám prináša radosť a chuťové potešenie! 🍫. Ja bielu čokoládu milujem a trvám na tom, že je to čokoláda a je skvelá, úžasná.
História bielej čokolády: Sladký príbeh bez kakaa
Bielu čokoládu poznáme ako sladkú, krémovú pochúťku, ktorá sa líši od tradičnej tmavej čokolády. Jej história siaha do 20. storočia a je úzko spojená so Švajčiarskom, krajinou známou svojou čokoládovou tradíciou.
Vznik bielej čokolády
Prvá tabuľka bielej čokolády sa objavila okolo roku 1930. Firma Nestlé, ktorá je jedným z najväčších výrobcov čokolády na svete, bola tou, ktorá túto novinku predstavila. Biela čokoláda je založená na kakaovom masle, ktoré tvorí od 18 do 30 % jej obsahu. Na rozdiel od hnedých čokolád neobsahuje kakaový prášok ani kakaové bôby. Prvá komerčná biela čokoláda bola uvedená na trh v roku 1937. Jej vznik je spojený s využitím nadbytku kakaového masla alebo mliečneho prášku.
Zloženie a chuť
Bielu čokoládu tvoria tri hlavné zložky:
Kakaové maslo: Je to esenciálna časť bielej čokolády. Má jemnú chuť a krémovú konzistenciu, ktorá sa v ústach rýchlo topí.
Mliečny základ: Biela čokoláda obsahuje sušené mlieko alebo mliečny prášok. To jej dodáva sladkosť a krémovosť.
Cukor a príchute: Kakaové maslo a mliečny základ sa miešajú s cukrom a príchutiami, ako je vanilka. Tým vzniká charakteristická chuť bielej čokolády.
Aj biela čokoláda obsahuje antioxidanty
Áno, to je pravda! Hoci biela čokoláda nemá tak bohatý obsah zdraviu prospešných látok ako tmavá čokoláda, stále obsahuje cenné zložky. Ide hlavne o antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia bunky pred škodlivými vplyvmi. Takže, ak si občas doprajete kúsok bielej čokolády, môžete si užiť aj tieto pozitívne aspekty! Biela čokolád ale taktiež významným zdrojom Vápnika.
Biela čokoláda má svoj vlastný deň! Medzinárodný deň bielej čokolády sa slávi 22. septembra. Hoci je tento sviatok viac známy v USA, môžete si ho aj vy poznačiť do kalendára a dopriať si v ten deň dostatok tejto sladkej pochúťky.
“Bielu čokoládu môžeme považovať za sladký tanec kakaového masla a cukru.”