História čokolády

História čokolády je fascinujúca cesta plná objavov, kultúrnych prepojení a inovácií.

História čokolády
(Zdroj: Emil Sútor )
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Dnes sa pozrieme na to, ako sa táto sladká pochúťka stala súčasťou našich životov.

Začiatky v dávnych civilizáciách

História čokolády sa začína tisícročia dozadu, keď boli kakaové bôby považované za dar bohov. Prvé zmienky o kakaových bôboch sa spájajú s Olmékmi, ktorí žili na území dnešného Mexika okolo roku 1200 pred naším letopočtom1. Po zániku Olmékov prevzali tradície Mayovia a Aztékovia, ktorí kakaové bôby používali nielen ako platidlo, ale aj ako súčasť rituálnych obradov.

Cesta kakaových bôbov do Európy

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kakaové bôby sa dostali do Európy vďaka Krištofovi Kolumbusovi, ktorý ich priniesol v roku 1502. Avšak skutočným objaviteľom čokolády pre Európanov bol Hernán Cortés, ktorý v roku 1517 získal recept na prípravu nápoja z kakaových bôbov od aztéckeho vládcu Montezumu1. Tento sladký nápoj s vanilkou sa rýchlo rozšíril po Španielsku a neskôr po celej Európe.

Čokoláda ako symbol luxusu

V 17. storočí sa čokoláda stala symbolom luxusu a prestíže. Bola obľúbenou pochúťkou šľachty a panovníkov, a to nielen vo Francúzsku, ale aj v iných európskych krajinách1. V tej dobe bola čokoláda dostupná len pre vyššie vrstvy spoločnosti, pretože kakaové bôby boli veľmi cenné a drahé.

SkryťVypnúť reklamu

Inovácie vo výrobe čokolády

V 19. storočí došlo k významným inováciám vo výrobe čokolády. Rodolphe Lindt v roku 1879 zdokonalil proces výroby čokolády konšovaním, čím zjemnil jej chuť2. V tom istom storočí sa narodila aj mliečna čokoláda, ktorá si musela počkať na svoj zrod až do roku 1875.

Čokoláda v súčasnosti

Dnes je čokoláda dostupná vo všetkých formách a príchutiach, od mliečnej až po horkú s vysokým obsahom kakaa. Jej tajomstvo nespočíva len v chuti, ale aj v blahodarných účinkoch na ľudský organizmus. Obsahuje antioxidanty, minerály, vitamíny a pôsobí proti stresu a depresii.

História čokolády je príbehom objavov, kultúrnych výmen a neustáleho zdokonaľovania. Od posvätného nápoja dávnych civilizácií až po modernú pochúťku, ktorá osladzuje naše životy, čokoláda si našla svoje miesto v srdciach ľudí po celom svete. Ako sa hovorí, čokoláda je pokrmom bohov, a my môžeme byť vďační, že tento božský pokrm môžeme vychutnávať každý.

Emil Sútor

Emil Sútor

Bloger 
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  844x

Prezývajú má čokoládový Emil. Mojou vášňou je práca s čokoládou a tešiť ňou všetkých naokolo. Zoznam autorových rubrík:  Čokoládové veciMimo čokolády

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu