Najdrahšia čokoláda sveta: Luxus, ktorý sa roztopí v ústach za cenu zlata

Koľko stojí najdrahšia čokoláda a kde nájdete najvzácnejšie kakao sveta?

Najdrahšia čokoláda sveta: Luxus, ktorý sa roztopí v ústach za cenu zlata
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Kto by povedal, že kúpiť si tabuľku čokolády môže stáť viac než luxusnú večeru v päťhviezdičkovej reštaurácii? Pre milovníkov čokolády, ktorí hľadajú niečo viac než len sladkú pochúťku, existuje svet luxusných čokolád, kde cena za jednu jedinú tabuľku môže dosiahnuť stovky až tisíce dolárov. Čo robí tieto čokolády tak výnimočnými a prečo sú ochotní ľudia zaplatiť za ne také astronomické sumy? Poďme sa pozrieť na niekoľko príkladov najdrahších čokolád na svete a zistiť, čo ich robí takou vzácnosťou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podporiť môj sen a víziu môžete tu:

Čokoládový Emil: pomôžte mi vybudovať moju vlastnú malú "továreň na čokoládu" | Donio

To’Ak: Čokoládový klenot z Ekvádoru

To'Ak Chocolate je ikonou luxusnej čokolády, ktorá pochádza z jedného z najstarších kakaových pralesov na svete v Ekvádore. Kakaové bôby, z ktorých je táto čokoláda vyrábaná, sú vzácnou odrodou Nacional, ktorá bola takmer úplne zničená počas 20. storočia. Tieto bôby majú históriu sahajúcu tisíce rokov a sú považované za „DNA čokolády“.

Tabuľka čokolády To'Ak je výsledkom starostlivej práce remeselníkov, ktorí každú dávku fermentujú, melú a temperujú ručne. Počas výroby prechádza čokoláda podobným procesom ako víno – zreje v drevených sudoch, čo jej dodáva jedinečný chuťový profil. Každá tabuľka je balená v ručne vyrobenom drevenom obale a je sprevádzaná certifikátom autenticity. Cena jednej tabuľky môže dosiahnuť až 450 dolárov.

SkryťVypnúť reklamu

Tento kúsok 70 gramovej tabuľky stojí 685 dolárov.
Tento kúsok 70 gramovej tabuľky stojí 685 dolárov. 

La Madeline au Truffe: Hľuzovkový zázrak

Pre tých, ktorí chcú ochutnať naozaj luxusné spojenie chutí, existuje La Madeline au Truffe od dánskeho čokolatéra Fritza Knipschildta. Táto čokoláda nie je len tak obyčajnou pochúťkou. Je to gurmánske umelecké dielo srdcom tvoreným francúzskou čiernou hľuzovkou. Táto vzácna a drahá hľuzovka je obalená do zmesi z čokolády Valrhona, smotany, masla a vanilky.

Každá čokoláda je ručne vyrábaná a balená do špeciálneho obalu, ktorý zdôrazňuje jej exkluzivitu. Cena za jeden kus je okolo 250 dolárov, ale podľa odborníkov na chuťovú kombináciu je to zážitok, ktorý sa nedá porovnať s ničím iným.

Takto vyzerá najdrahší bonbón sveta z vnútra.
Takto vyzerá najdrahší bonbón sveta z vnútra.  

Čo robí tieto čokolády také drahé?

Luxusné čokolády ako To'Ak alebo La Madeline au Truffe nie sú len o chuti. Sú to zážitky, ktoré kombinujú remeselnú výrobu, vzácne suroviny a výnimočnú prezentáciu. Čokoláda sa tak stáva symbolom prestíže a gurmánskeho pôžitku, podobne ako dobré víno alebo vzácny kaviár. Cena je výsledkom niekoľkých faktorov: od vzácnosti kakaových bôbov, cez náročný proces výroby, až po umelecké balenie.

SkryťVypnúť reklamu

Je to len pre miliardárov?

Hoci sa môže zdať, že tieto čokolády sú určené len pre extrémne bohatých, v skutočnosti sú často kupované ako darčeky na špeciálne príležitosti alebo ako zberateľské kúsky. Pre čokoládových nadšencov je ochutnanie niečoho tak výnimočného obrovským zážitkom, ktorý si uchovajú navždy.

Takže, ak sa nabudúce rozhodneš dopriať si kúsok luxusu, alebo hľadáš jedinečný darček, spomeň si na tieto výnimočné čokolády. Možno práve takáto tabuľka bude pre teba sladkým vrcholom gurmánskeho sveta.

Emil Sútor

Emil Sútor

Bloger 
  • Počet článkov:  49
  •  | 
  • Páči sa:  838x

Prezývajú má čokoládový Emil. Mojou vášňou je práca s čokoládou a tešiť ňou všetkých naokolo. Zoznam autorových rubrík:  Čokoládové veciMimo čokolády

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

763 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

107 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu