reklama

Príbeh vojenskej fľaše z petržalskej smaltovne

V Petržalke sa onedlho bude schvaľovať územný plán zóny Matador, v ktorom sa nachádza unikátna budova smaltovne. Náš Petržalský okrášľovací spolok vám chce predstaviť jej hodnoty cez príbeh vojenskej fľaše, ktorá sa tam vyrábala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Kolegovia z Klubu ochrany technických pamiatok pred pár dňami upozornil listom petržalských poslancov na špecifické a unikátne hodnoty územia Matador, na ktorý sa v tomto období spracúva územný plán zóny. Vo svojom oslovení ukázali na možno využitia potenciálu existencie historických objektov bývalej tzv. petržalskej Smaltovne a vytvoriť tak chýbajúce„historického centrum Petržalky“. 

Náš Petržalský okrášľovací spolok by Vám rád ukázal význam Smaltovne z iného pohľadu. Nazvali sme ho Príbehom vojenskej fľaše z petržalskej smaltovne. Tento text sme zároveň zaslali všetkým poslancom v MČ Bratislava-Petržalka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V druhej polovici 19.storočia naša vlasť Rakúsko - Uhorská monarchia bola veľmocou v smaltovníctve a jej výrobky sa vyvážali do celého sveta. Niet preto divu, že sa to premietlo aj do potrieb armády.

Práve armáda zaviedla ½ litrovú smaltovanú poľnú fľašku, s ktorou vojaci, a teda aj naši prastarí otcovia išli na front. Pre mnohých z nich to bol možno prvý kúsok smaltovanej nádoby, ktorá sa považovala za luxusný tovar. Človek vytrhnutý z bežného života, od rodiny, blízkych v ďalekej krajine, obzvlášť na vyprahnutom Krase (v dnešnom Slovinsku), kde v mnohých ofenzívach otázka vody bola aj preoblémom prežitia, si tento kúsok domova denne strážil, opatroval, čistil a snažil sa ho mať naplnený.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na rozdiel od našich protivníkov Talianov a Rusov, ktorí používali jednoduché drevené (z ktorých sa šírili infekčné choroby), prípadne sklenené fľašky, boli rakúske poľné fľaše vítanou korisťou kvôli ich jednoznačnej výhode v možnosti čistenia, váhy a praktičnosti.

Väčšina smaltovní, ktoré dodávali smaltovaný riad pre potreby Rakúsko - Uhorskej armády sa nachádza na území dnešného Slovenska, a to : Ligetfalu – Petržalka, Kisgaram – Hronec, Rakottyay/Losoncz – Lučenec, Fulek – Fiľakovo , Scholz Mateoc - Matejovce.

Naša bratislavská smaltovňa, o ktorej zachovanie ide, presnejšie Uhorská továreň na smaltované a kovové výrobky, vyrábajúca v tisícových sériách spomínané poľné fľaše sa nachádzala v Petržalke (nemecky Engerau, maďarsky Ligetfalu). Vznikla ku koncu 19.storočia a v roku 1900 mala 173 zamestnancov. Tento rozvoj priemyslu bol umožnený najmä vďaka postaveniu prvého železného cestného a železničného mostu, ktorý spájal bratislavské Staré Mesto s Petržalkou, nazvanom po cisárovi Františkovi Jozefovi, ktorý osobne prišiel na jeho otvorenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Smaltovňa rástla rýchlo, v roku 1910 mala už 910 zamestnancov. Po prvej vojne, do ktorej sa svojimi výrobkami aktívne zapojila, mala už vyše 1000 pracovníkov. Do roku 1927 ich počet poklesol na 600 osôb.. Zaujímavým bol rok 1919, kedy v prvom polroku smaltovňa vyrábala fľaše pre maďarskú boľševickú armádu (Maďarská republika rad), v znaku výrobcu sa v týchto časoch objavila malá hviezdička.

V majetku nášho Petržalského okrášľovacieho spolku sa nachádza niekoľko autentických smaltovaných poľných fliaš aj s označením Ligetfalu a rokom výroby (napr. 1916, 1917 a 1918).

Poľná fľaša, tak ju ako poznáme z petržalskej smaltovne, vojakov osviežovala, zachraňovala, vďaka nej mnohí prežili. Nebola vždy v nej len voda, nalieval sa aj čaj, káva z cigórie tzv. melta a iste občas v nej bol aj ostrejší nápoj, na zapitie smútku, či na povzbudenie – či skôr na otupenie mysle a strachu – pred útokom. Vojny sa vyhrávajú aj prehrávajú zbraňami. Streľba Prvej svetovej vojny sa už dávno skončila. Zostali spomienky na našich prastarých otcov, z ktorých nie každý nosil zbraň, ale každý z nich mal poľnú fľašu, možno práve z petržalskej Smaltovne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príbeh poľnej fľaše z petržalskej smaltovne ako fenoménu nám aj s odstupom dlhých rokov umožňuje vidieť aj v tomto malom predmete odraz svojej doby, módy a kultúrnych návykov aj zručnosti petržalských majstrov a robotníkov. Je to stále existujúci odkaz našich predkov aj slávnej továrne. Nemali by sme dovoliť mu zaniknúť.

V Bratislave sa vyrábali aj vojenské výstrojné články a doplnky vojenských rovnošiat, ako sú dištinkcie, výložky, zlaté šnúry a iné doplnky. Mohli by sme hovoriť o továrni na výbušniny a náboje, ktorá vznikla už v roku 1870 ako pobočka viedenskej firmy Georg Roth et Comp. Tá zamestnávala v roku 1915, čiže rok po vypuknutí prvej svetovej vojny tritisíc robotníkov. Už dávno neexistujú. Smaltovňa v Petržalke ešte áno.

Objekty Smaltovne sú jedinečnou pamiatkou svojho druhu v Petržalke a jednou z posledných pamiatok na našu slávnu vojenskú históriu v Bratislave. Zaslúžia si záchranu, zachovanie a nový život.

Ernest Huska , podpredseda, Petržalský okrášľovací spolok

p.s. Ďakujem priateľom, Petrovi Kovácsovi, že ma uviedol do sveta vojenských fliaš a Rasťovi Šenkirikovi za odbornú pomoc a rady. Bez nich by tento blog nevznikol.

Ernest Huska

Ernest Huska

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som mestský človek a rád by som písal svoje reflexie na komunálny život Bratislavy, históriu mesta a mestskú kultúru. Som členom OZ Petržalský okrášľovací spolok - s priateľmi sa zaoberáme históriou a kultúrou Petržalky aj Bratislavy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu