reklama

Včela medonosná

Usilovná včela medonosná je známa svojou schopnosťou produkovať med.Je neodmysliteľným druhom hmyzu všade tam, kde sa vyskytujú kvitnúce rastliny. Jej povodnou vlasťou je zrejme oblasť Orientu....

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Životný cyklus: včela žije vo veľkých spoločenstvách, ktoré pozostávajú z mnohých tisícov jedincov. V hniezde žijú tri kasty- plodná samička, kráľovná, včely robotnice a počas krátkého obdobia aj samce - trúdy. Životný cyklus včely začína, keď kráľovná nakladie do každej bunky plástu po jednom vajíčku. Z oplodnených vajíčok sa liahnu robotníčky a matky, z neoplodnených sa liahnu trúdy.Za tri dni sa z vajíčok vyliahnu malé larvičky, ktoré sú počas prvých dní kŕmené výživnou materskou kašičku, neskor ich kŕmia peľom a nektárom. Počas nasledujúcich osmich dní larvy rýchlo rastú, niekoľkokrát sa lienia a keď už takmer vyplnia celú bunku, včely ju voskom zaviečkujú. Larva sa zakuklí a následne sa premení na dospelú včelu. Po vyliahnutí sa činnosť mladej včely mmení vždy po niekoľkých dňoch. Najskor čistí hniezdo, potom kŕmi larvy. Od jedenástého dňa začínajú žľazy na brušku vylučovať šupinky vosku a včela stavia v hnieizde plásty. Od šestnásteho do dvaciateho dňa života prijíma mladá včela od lietajúcich robotníc nektár a peľ, ukladá ich do zásob v podobe medu. Na dviaciaty deň konečne včela opustí úľ a zdržiava sa nejaký čas pred jeho vchodom, kde sa učí orientácií a zároveň stráži vstup do úľa. Od dvadsiateho prého dňa už lieta po okolí, prináša vodu, nektár a peľ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sebaobrana: včela je vyzbrojená žihadlom. Jeho použitie je však pre ňu osudné a jej život potom končí.Spatné háčiky, ktorými je žihadlo vybavené, zaisťujú, že po vbodnutí do pbete zostane celý tento aparát vrátane jedovatého rezervoára zachytený v koži. Včela sa síce snaží vyslobodiť, ale následkom toho býva vytrhnutie celého tohto zariadenia z tela a jej následná smrť. Jedinou výnimkou je prípad, keď včela použije žihadlo proti inej včele - z makkého tela dokáže žihadlo bez poškodenia uvoľniť. Aj napriek tejto nebezpečnej zbrani má včela v živočíšnej ríši mnoho prírodzených nepriateľov. Napríklad sršne poletujú pred vchodom do úľa a číhajú na včely vracajúce sa domov. Potom na ne zaútočia, chytia ich a zatiahnu do svojho hnieizda, kde ich zožerú.Iným nepriateľom je stredne veľký druh osy, ktorý loví včely kvoli nektáru, prípadne ulovenú včelu odnesie do svojho hniezda ako potravu pre svoje larvy,

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potrava:divé včely vyhľadavajú pre svoje hniezda dutiny v stromoch, vchody do jaskýň alebo miesta pod skalnými prevismi. Dnes sídli vačšina včelstiev v umelých úľoch. Na jar a v lete včely vylietajú za teplých dní z úľov na zakvitnutie lúky a zbierajú v okolí vodu, peľ, nektár, sladké šťavy z poranených stromov alebo medovicu vošiek a červcov. Včely cicajú nektár pomocou cuciaka, dlhého šesť milimetrov. Ukladajú ho v tráviacej sústave v medovom vačku, zatiaľ čo peľ sa zachytáva na povrchu ich tela a sčesávajú ho do "košíčka" na holeniach zadných noh. Kráľovná je centrom všetkého diania v úli a panuje celej kolónii robotníc a trúdov. Žije od jedného až do siedmych rokov a počas tohto obdobia nakladie denne až 1500 vajíčok. Kľúčom k jej vládnucej pozícii je zvláštna voňa, ktorú kráľovná šíri vokol seba a ktorá prestupuje celým úľom. Tento feromón zabraňuje larvám robotníc vyvinuť sa na pohlavne dokonalú samičku - novú kráľovnú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skor alebo neskor však kráľovná zostarne. alebo sa hniezdo príliš začší a tento ferómon zoslabne alebo už nestačí pokryť celý priestor úľa.Vtedy začnú robotnice budovať zvláštné bunky, v ktorých vychovajú niekoľko budúcich královien. To má obyčajne za následok, že stará kráľovná na čele roja včiel opustí úľ a vydáva sa hladať nové sídlo. Na jej miesto nastúpi tá kráľovná, ktorá sa vyliahne prvá. Ostatné mladé kráľovné včely usmrtia.

Viete,že : po každom vpichnutí do kože zostáva jedovatý aparát včely spojený so žihadlom a pumpuje ďalej jed do rany obete, aj keď je už vytrhnutý z tela včely.

- správu o zdroji nektáru včely odovzdávajú ostatným robotniciam zvláštným tancom pred vchodom do úľa, ktorým oznámujú vzdialenosť, smer i kvalitu zdroja.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- na výrobu asi 1 kilogramu medu potrebujú včely asi 3 kilogramy rastlinného nektáru, čo zodpovedá asi šesdesiatim tisícom výletov z úľa.

Nápadne pruhovaná a bolestivo bodajúca včela medonosná patrí k najusilovnejšiemu hmyzu. Kedysi zdomacnela v Ázii, dnes je doverne známa po celom svete, od horúcich púští až po studené vrcholky Álp alebo Ánd.

Telesné rozmery -

dĺžka: kráľovná 22 mm, trúdy 20 mm, robotnice 16 mm.

Tvar a farba: kráľovná je tmavá, s mohutným žihadlom, trúdy sú dlhšie ako robotnice a žihadlo nemajú, robotnice sú tmavo pruhované.

Ústne ústroje: lízovo - cicavé.

Krídla: má dva páry krídel.

Rozmnožovanie:

Vajíčka: nakladie až 1500 denne.

Doba liahnutia: po troch dňoch.

Sposob života:

Správanie: žije v spoločenstvách.

Potrava: nektár,peľ,medovina.

Dĺžka života: kráľovná až 7 rokov, trúdy 4 - 5 týždňov, robotnice 8 týždňov.

Príbuzné druhy: Indický druh včely ( Apis dorsata ) žijúci v trópoch, si stavia obrovské, nepravidelne tvarované plasty, ktoré vešia na stromy.

Trieda - hmyz

Rad - blankokrídlovce

Čeľaď - včelovité

Rod a Druh - Apis mellifera

Etela Kováčová

Etela Kováčová

Bloger 
  • Počet článkov:  209
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Už v detstve som rada čítavala knihy, čo ma inšpirovalo a sama som si začala tvoriť vlastnú tvorbu.Som človek, ktorý miluje hudbu kdekoľvek a kedykoľvek,pretože vystihuje náladu v dannej chvíli. Zoznam autorových rubrík:  pribehyzvieratkámyšlienkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu