reklama

Zachráňme dažďový prales

Tropický dažďový prales je domovom obrovského množstva rastlinných a živočíšnych druhov. Ak bude jeho ničenie postupovať tempom ako doteraz, môže sa stať, že z neho o 50 rokov nezostane takmer nič. Ničenie tropických dažďových pralesov pripraví o život nielen tisícky druhov zvierat, ale má vplyv aj na celkovú klímu Zeme. Jej zmena môže mať pre ľudstvo ďalekosiahle následky....

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Čo je dažďový prales? - Tropický dažďový prales zaberá asi desať miliónov štvorcových kilometrov v najvlhších oblastiach sveta a vytvára rozmanité typy životného prostredia pre zložitú spleť živočíšnych a rastlinných spoločenstiev, ktoré spolunažívajú v rovnováhe v klíme, ktorú si samé vytvárajú. Dažďový prales plní veľmi dôležitú úlohu - zasahuje do kolobehu vody a prvkov a do klimatickej rovnováhy.

Ohrozenie dažďového pralesa : skoro celý zostávajúci dažďový prales sa nachádza v krajinách tretieho sveta, pre ktoré predstavujú cenný zdroj bohatstva. Zahraničná zadĺženosť je pre chudobné obyvateľstvo týchto lokalít značným problémom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V mnohých krajinách sa z predaja užitkového dreva financujú natoľko potrebné nmocnice a školy a súčastne podporuje hospodársky rast.

Ťažba dreva - ročne sa vďaka narastajúcej spotrebe mahagánu, teaku / tektóna obrovská / a ebenového dreva vyťaží najmenej štyri a pol milióna hektárov. Tieto, tzv. tvrdé druhy dreva potrebujú na vyzretie storočia, preto ich ťako možno vysádzať a pestovať na plantážach.

Populácia ľudí na Zemi neustále rastie, a to predovšetkým v rozvojových krajinách. Všetci títo ľudia potrebujú potravu a pôdu, aby sa uživili,ale potrebujú aj palivo a drevo na stavbu domov. A tak s rozrastaním sa dedín preníkajú ľudia stále hlbšie do lesov, kde získavajú novú pôdu, avšak ihneď, ako sa táto novo získaná pôda vyčerpá, postupujú ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chov hovädzieho dobytka - v rámci obrovského medzinárodného trhu s lacným hovädzím mäsom pochádza veľká časť z južnej Ameriky. Podnikatelia skupujú plochy dažďového pralesa, ktorý vypaľujú, aby získali plochy na pastvu dobytka. Po niekoľkých rokoch je pôda vyčerpaná a farmári musia vypaľovať ďalšiu oblasť.

Ohrozovanie života na Zemi : ćlovek potrebuje v súčastnosti na svoju obživu len veľmi malý počet rastlín a živočíchov. Veda umožňuje vytváranie nových chovných a pestovateľských foriem. Dažďový prales poskytuje množstvo genetického materiálu, ktorý má pre tento výskum obrovský význam. Hustý les je sám osebe zdrojom bohatstva, chráni pôdu, zadržiava nadmerné zrážky a napriek rozmanitosti a bohatstvu vzájomných vzťahov svojich nespočetných prvkov je prostredím s udivujúcou stabilitou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zabúda sa na to, že má celosvetový význam, pretože zasahuje do kolobehu vody a klimatickej rovnováhy na Zemi. Desatina všetkých liekov, ktoré používame, pochádza z dažďového pralesa, a to ešte nevieme skoro nič o väčšine tunajších rastlinných druhov.

Banský priemysel - povrchové doly na ťažbu bauxitu v Brazilii zaberajú obrovské plochy a ničia pôvodnu zeminu. Podľa zákona musí byť vyťažená zemina znovu zelesnená, väčšina firiem ale tento zákon ignoruje

Erózia pôdy - trvá viac ako tisíc rokov. Tá ale môže byť v priebehu desiatich rokov úplne zničená. Chýbajú na nej stromy, ktoré v období dažďov zadržiavajú vodu v zemi. Ešte dôležitejšia je atmosféra, na ktorej sme všetci závislí. Vzniká výmenou oxidu uhličitého v metabolizme rastlín, kde sa za účasti slnečného žiarenia premení na energiu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dažďové pralesy obsahujú rastliny v takom množstve a hustote, že ich môžeme nazvať pľúcami Zeme. Lesy okrem toho za normálnych okolností absorbujú slnečnú energiu. V súčastnosti, keď pralesy miznú, sa efekt albeda / odrážanie svetla / zemského povrchu, konvenčné prúdenie, vetry a režím dažďov o všetkých tropických oblastiach vychyľuje z rovnovážného stavu, čím dochádza k zmene počasia na celom svete.

V roku 1987 vypálili v Brazilii 200 tisíc štvorcových kilometrov pralesa a do vzduchu sa pritom uvoľnilo 500 miliónov ton oxidu uhličitého.

Znečistenie riek - vyrúbanie lesa v hornej časti ohrozuje celý tok rieky a stavy rýb.

Záplavy a choroby - s ničením dažďového pralesa sa podstatne mení aj klíma. Les už nemôže zachýtavať vzdušnú vlhkosť, dažde menia vodný systém a spôsobujú záplavy. Keď neprší, nastáva obdobie sucha. Otvára sa tak voľná cesta na šírenie ochorení, akými sú napríklad týfus alebo cholera.

Ako funguje dažďový prales :

1. V dažďových pralesoch žije asi polovica rastlinných a živočíšnych druhov na Zemi.

2. Voda steká do priehlbín kmeňa až k pôde lesa, kde ju nasáva pôda.

3. Časť vody odteká v potokoch a riekách.Obrovské množstvo vody vstrebávajú korene stromov.

4 Strom dokáže vytlačiť vodu až do výšky 65 m svojho kmeňa.

5. Voda sa z korún stromov odparuje, vytvára mraky, ktoré obsahujú viac ako miliardu litrov vody.

Musíme niečo podniknúť - odhaduje sa, že ročne ubúda až 29 miliónov hektárov dažďových pralesov. Ak bude toto temo naďalej pokračovať, v roku 2035 nebude existovať ani kilometer štvorcový dažďového pralesa. Ako dokladajú aj satelitné snímky, v roku 1988 bola vypálená jedna desatina obrovských dažďových pralesov na Amazonke. V tomto roku sa vypálilo toľko lesa, že v dôsledku hustého dymu nemohli štartovať lietadlá na letisku v La Paze, mesta ležiaceho v nadmorskej výške 1500 metrov v Andách. Pozorovatelia mohli rozoznať ohňovú stenu v dĺžke tisícov kilometrov. Nie je možné, aby sa lesy ničili aj naďalej v takom veľkom rozsahu.

Čo môžeme robiť?

Dažďové pralesy ešte môžu zachrániť pozemkové reformy, ale táto zásadná zmena by mohla prísť nskoro. Nemôžeme prales ničiť len preto, že ľudia potrebujú jeho produkty, ale musíme nájsť metódy jeho regenerácie.

Skupiny ochrancov prírody musia dôrazne pôsobiť na vlády a správu týchto oblastiach.

Lacné produkty hovädzieho mäsa môžeme bojkotovať a dať tak obchodníkom najavo, prečo ich tovar nekupujeme.Rovnako tak môžeme uvážiť, či je nutné používať tvrdé tropické drevo.

Dažďové pralesy sa často zalesňujú cudzími dovezenými druhmi. Aj keď tieto opatrenia zabezpečia regeneráciu pôdy, nesmieme podceňovať ich biologický význam.

Etela Kováčová

Etela Kováčová

Bloger 
  • Počet článkov:  209
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Už v detstve som rada čítavala knihy, čo ma inšpirovalo a sama som si začala tvoriť vlastnú tvorbu.Som človek, ktorý miluje hudbu kdekoľvek a kedykoľvek,pretože vystihuje náladu v dannej chvíli. Zoznam autorových rubrík:  pribehyzvieratkámyšlienkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu