reklama

Priaznivci opozície: lepšie to nebude

V poslednej dobe si všímam, že ľudia, ktorých premiér Fico a celá jeho vláda príliš neuchvacujú, vo veľkej miere kritizujú aj súčasnú opozíciu. Za jej nemohúcnosť, nevýraznosť, proste neschopnosť postaviť sa súčasnej vláde ako konštruktívna kritická opozícia. Ako najlepšie východisko z tohto stavu im pripadá byť založenie novej stredo-pravej strany, ktorá by mala vyplniť priestor slabej opozície. Dovolím si však povedať, že do najbližších volieb v roku 2010 sa žiadna nová strana do parlamentu nedostane, po tomto období je to ťažké odhadovať, ale takisto to bude veľmi náročné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Zmapujme si najprv politický stred a pravú časť spektra. Je tu SMK,ktorého nové vedenie si podľa mňa nepočína práve najlepšie, ale táto strana akojediná zastupujúca Maďarov na Slovensku sa isto udrží do volieb a nebudeschopná poskytnúť žiadnu významnú zložku svojich preferencií inej strane.Voliči SMK nie sú orientovaný primárne socio-ekonomicky, ale etnicky. Ďalej tuje KDH, kde je výrazná politická osobnosť jedine Daniel Lipšic, ostatnýčlenovia ako keby neboli, ukazujúc svoju neschopnosť zaujať. KDH sa však snaží byť tzv. masovou stranou.Tieto strany sa snažia integrovať svojich priaznivcov pomocou rôznych združenía organizácií, vďaka čomu sa môžu spoliehať na oveľa stabilnejšiu podporuako ostatné strany. KDH teda určite nezanikne a ani nestratí významnú časťsvojich priaznivcov do najbližších volieb, jej úpadok môže byť jedine dlhodobý.Ostáva SDKÚ. Podľa posledných prieskumov má stále podporu okolo dvanástichpercent, avšak tieto hlasy sú najmenej stabilné z opozičných strán, pretoby v prípade objavenia sa novej strany podobného profilu mohla prísťo časť svojich voličov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké sú však predpoklady na to aby sa novovzniknutá politická strana dostalado parlamentu(prípadne mimoparlamentná) ? Strana potrebuje výrazného vodcu. Toje typický prvok slovenského parlamentarizmu. Od roku 1998 sa do parlamentudostali ako nové len strany so známym predsedom – Veľmi populárny primátorKošíc Rudolf Schuster zo SOP, Mediálny magnát Rusko z ANOa najznámejší člen SDĽ Fico. Ak sa chce strana dostať do parlamentu, musítakisto dostatočne kričať – stať sa známou. To sa dá dosiahnuť buď tým, že jejčlenovia si založili novú stranu ako poslanci NR SR (Fico), alebov prípade silnej mediálnej podpory (ANO, čiastočne aj SOP). Strana musímať takisto aj dostatočnú finančnú podporu. Tú môže zabezpečiť buď niekto zozakladateľov, alebo nejaký podnikateľ s vidinou budúceho vráteniainvestícií. Táto možnosť, vzhľadom na „prístupnosť“ vládnej koalíciek rôznym investorom by sa javí ako zbytočná, je predsa oveľa ľahšieorientovať sa na súčasnú vládu ako na budúcu potencionálnu vládu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalší dôkaz, že prekročiť päťpercentnú klauzulu nie je jednoduchépotvrdzujú mnohé prípady z minulosti ako aj súčasnosti. Nebohá DS, zdrojmnohých reformných myšlienok nebola dlhodobo schopná dostať sa do parlamentu,na čo nakoniec doplatila. Podobe sa vyvíja OKS – klub bratislavskýchintelektuálov bez schopnosti zaujať širšie masy. Takmer úspešný príbehMartinákovej Slobodného Fóra, ktoré sa vraj ešte nevzdáva alebo novozaloženáKDS, ktorá však už vzhľadom na „rýchlosť“ zbierania podpisov na registráciu asinebude úspešná.

Všetky tieto strany sa pokúšali alebo sa budú pokúšať dostať sav najbližších voľbách do parlamentu. Budú teda určite odoberaťpotencionálne hlasy priaznivcov stredu až pravice. Nová strana, alebo jednaz vyššie menovaných by teda musela mať silného lídra, mediálny záujema finančnú podporu. A navyše by sa bila o pomerne malé množstvonerozhodnutých hlasov v stredopravej časti politického spektra. Aj keď sapočet nerozhodnutých udáva ako 18 percent, pravdepodobne sa jedná viaco ľudí málo sa zaujímajúcich o politiku, ktorých by musela strananiečím výrazným osloviť. A na to momentálne žiadny priestor nevidím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vychádza mi preto len zhodnotiť, že vízia možnosti, že sa do parlamentudostane nová stredo-pravá strana je mizivá a preto by som najmäpriaznivcom pravice odkázal: lepšie to už nebude a je treba si vybrať lenzo súčasnej ponuky.

Radovan Eugel

Radovan Eugel

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Podporujem Novú väčšinu Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu