DNES NA TÉMU: Viete ako správne pripraviť steak?

Prečítajte si rozhovor s Rasťom Viskupom, odborníkom na prípravu steakov a šéfkuchárom reštaurácie "Na Nátoni".

DNES NA TÉMU: Viete ako správne pripraviť steak?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Vždy je pre mňa zážitkom, pokiaľ sa môžem rozprávať s niekým, kto vie oceniť čaro chutného jedla. Väčšina takýchto rozhovorov pre mňa končí spusteným Pavlovým syndrómom spojeným s vlčím hladom a neuveriteľnou chuťou pripraviť si niečo chutné :)

Inak to nebolo aj v prípade rozhovoru o steakoch, ktoré sa na Slovensku tešia stále väčšej popularite. Tajomstvo dobrého štavnatého steaku však nespočíva iba v kvalitnej surovine, ale aj v jeho správnej príprave. Tipy ako si správne vybrať mäsa na steak a ako ho správne pripraviť aj v domácich podmienkach nám prezradil Rasťo Viskup šéfkuchár reštaurácie "Na Nátoni."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

 

1)   Rasťo, na úvod ťa poprosím aby si nám vysvetlil, čo si vlastne máme pod slovom “STEAK” predstaviť? Na jedálnych lístkoch sa totiž často stretávame s kuracími, bravčovými i hovädzími steakmi.

Ja osobne si pod slovom STEAK predstavím kus voňavého, vyzretého hovädzieho mäsa 😊

V kuchárskej praxi sa však tento výraz používa aj pre kus mäsa pripraveného na spôsob „minútky“.

 

2)   Ak sa však bavíme o príprave hovädzích steakov, aké mäso je pre tento účel najvhodnejšie?

 Aby sme si pripravili chutný hovädzí steak, musíme určite použiť vyzreté hovädzie mäso.

 

3)  Čím sa vyzrievané hovädzie mäso odlišuje od bežného hovädzieho mäsa? Čím sú produkty z takéhoto mäsa špeciálne?

SkryťVypnúť reklamu

Rozdiel medzi čerstvým a vyzretým mäsom je ten, že vyzreté mäso je zbavené prebytočnej vody, preto je jeho chuť výraznejšia. Vyzreté mäso je zároveň šťavnatejšie a krehkejšie.

4)   Pokiaľ si chce spotrebiteľ zakúpiť kvalitné vyzrievané mäso na steaky na čo by sa mal pri jeho kúpe zamerať?

Pri kúpe hovädzieho vyzretého mäsa je dôležitá informácia o dobe vyzrievania, ktorá by mala byť najmenej 30 dní. Vyzrievanie mäsa je zložitý proces, ktorý prebieha v špecializovaných podmienkach, preto steaky z vyzretého mäsa odporúčam kupovať vždy od overených producentov. Steaky možno pripravovať z rôznych častí hovädziny a sú dostupné v rôznych rezoch.

SkryťVypnúť reklamu

5) Iba kvalitná surovina však nestačí, pre skutočne gurmánky zážitok je potrebné vedieť hovädzí steak aj správne pripraviť, čo k tomu potrebujeme?

Výhodou vyzretého mäsa je to, že kvalitná surovina už predurčuje dobrý výsledok. Samozrejme potrebujeme dobrý gril alebo panvicu, ktorá nám vie udržať teplotu t.j  mäso sa nezačne dusiť, ale stále sa griluje. Pre dokonalý kulinársky zážitok už potom stačí iba stačí iba  trocha soli, čerstvo namletého čierneho korenia a kvapka dobrého oleja.

6) Je pred prípravou hovädzích steakov potrebné si surovinu aj nejako špeciálne upraviť?

Určite áno, pred samotnou prípravou steakov je potrebné vyzreté mäso vytiahnuť z chladničky a nechať pár hodín odpočívať, aby dosiahlo izbovú teplotu (16-19 stupňov)

SkryťVypnúť reklamu

7) Ako by mala správne prebiehať samotná príprava steaku z vyzrievaného hovädzieho mäsa?

 Vyzreté mäso nepotrebuje žiadnu špeciálnu prípravu, mäso natrieme olejom a zľahka osolíme,okoreníme a dáme na gril. Čo sa týka samotného grilovania existuje samozrejme viacero metód, napríklad pri reverznom grilovaní môžme mäso nasoliť aj deň dopredu.

 

8) A na záver... čo by si ako odborník na steaky doporučil zákazníkom ?

Len tréning robí majstra, preto prajem všetkým grilmajstrom veľa chuti do grilovania a chuť experimentovať s rozličnými rezmi steakov.

 

 Ďakujeme za rozhovor a prajeme dobrú chuť :)

Eva Forrai

Eva Forrai

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Zdravím Vás. Volám sa Eva Forrai a som výkonnou riaditeľkou profesijnej organizácie Slovenský zväz spracovateľov mäsa. SZSM združuje právnické i fyzické osoby podnikajúce v oblasti spracovania mäsa a v pridružených odvetviach. S podporou svojich členov a pomoci svojich partnerov sa SZSM aktívne angažuje v projektoch zameraných na zlepšenie konkurencieschopnosti slovenských spracovateľov mäsa, edukácii spotrebiteľov, zviditeľnení mäsiarskej profesie či v projektoch zameraných na vzdelávanie a zamestnanosť. Som absolventkou Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, kde som vyštudovala odbor Technológia spracovania poľnohospodárskych produktov. Už počas štúdia ma najviac zaujala práve problematika spracovania mäsa, čo sa nakoniec premietlo aj do môjho profesijného života, kde som nadobudla 12 rokov praktických skúseností, za ktoré som veľmi vďačná. Mojím cieľom je ponúknuť Vám prostredníctvom tohto blogu aktuálne informácie a fakty z prostredia slovenských spracovateľov mäsa. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,069 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

138 článkov
reklama

SME si všimli

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Vladimír Benčík

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Príbeh ako z thrilleru - CIA na diaľku odhalila polohu Archy zmluvy

  • 4. apr
  • Páči sa: 20x
  • Prečítané: 1 178x
  • 1
Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Jozef Foltýn

Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Marek Glodič bol ten najslušnejší človek akého som v živote stretol

  • 3. apr
  • Páči sa: 132x
  • Prečítané: 3 735x
  • 4
Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Matúš Radusovsky

Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Bohaté včelárske tradície Slovenska – od historických postupov po súčasné metódy odovzdávané z generácie na generáciu.

  • 26. mar
  • Páči sa: 7x
  • Prečítané: 426x
  • 0
O Západnom brehu...

Dávid Polák

O Západnom brehu...

...alebo o Judei a Samárii, ako tomuto územiu niektorí hovoria, sa veľa rozpráva, ale oveľa menej naozaj vie.

  • 7. mar
  • Páči sa: 18x
  • Prečítané: 1 062x
  • 2
John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Miloš Majšík

John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Životný príbeh chalana, potomka slovenských prisťahovalcov do USA, ktorý napriek svojej chorobe šiel za svojím cieľom.

  • 27. feb
  • Páči sa: 44x
  • Prečítané: 2 325x
  • 1
Hlava XXII v štátnom IT

Marcel Rebro

Hlava XXII v štátnom IT

Spolu s "katastrálnym vírusom" skvelá kombinácia ako stráviť pracovný deň v nekonečnom cykle

  • 17. feb
  • Páči sa: 107x
  • Prečítané: 2 190x
  • 2

Hlavné správy zo SME.sk

V bratislavskom Volkswagene končia stovky ľudí, problémová je jedna značka

Jozef Tvardzík

V bratislavskom Volkswagene končia stovky ľudí, problémová je jedna značka

Súčasné turbulencie vraj nemajú s Trumpom nič spoločné.

  • 7h
Žiadne brody, zátarasy ani plot. Boli sme sa pozrieť na jamu na mŕtve zvieratá v Leviciach
Hlina v Aréne: Ešte sme nad slintačkou nevyhrali. Dobytkár sa vrátil, Fico pobozkal prsteň
Cesta na Devín má byť pre cyklistov bezpečnejšia, nevyriešený zostane jeden úsek
reklama
SkryťZatvoriť reklamu