reklama

Dvaja klamári

Celú cestu po diaľnici máte krásny výhľad na Aply. Zdajú sa to byť také maličké kopčeky. Snehu je málo. Len na vrcholcoch. Posledné dni to s počasím vyzerá na zrelú jar, a nie na januárovú zimu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
ujo s knihami
ujo s knihami (zdroj: fioreLino)

Každú prvú nedeľu býva v Torine (alebo Turíne) trh so starožitnosťami. Fičia tu staré plagáty - v dobe ich výroby slúžiace najmä na podporu cestovného ruchu krajiny. V súčasnosti sa radia medzi ´vintage´ umenie a mnohí Taliani ich majú zavesené vo svojich domácnostiach, či ich môžete vidieť v baroch a reštikách.

Nájdete tu šatstvo, vázy, porcelán, čajové súpravy, starožitné kľučky a kľúče, a predovšetkým úžasný nábytok. Chcem mať taký raz doma! Už vo svojej hlavičke-makovičke predstavujem, ako by som ho prerobila. Ošmirgľovala a namaľovala. Dala by som mu nové farby. Poličky, stoličky, sedačky, nočné stolíky, skrinky. A z talianskeho nábytku by sa stal francúzsky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Matta to ťahá ku knihám. On by si kúpil tie. Tie latinské.

„Dohodnuté! Môžeš si ich potom dať do mojich renovovaných poličiek".

Pristavím sa pri ujovi s knižkami. Po nevydarenej fotke mi vraví, že za foto sa platí. „Ja platím úsmevom", odpovedám. Nastane družná debata, vymieňame si úsmevy a ja si zase raz povzdychnem: Gente con sentimenti (ľudia s pocitmi).

Mattovi blšák pripomenie zážitok z detstva: „Keď som mal jedenásť rokov, chodil som predávať po dedinách topánky. Vieš, predával som topánky a papuče starým tetuškám. A už vtedy som bol poriadna potvora (slovíčko ´potvora´ sa stalo každodennou súčasťou nášho taliansko-slovenského slovníka). Pamätám si, ako si raz prišla jedna babka kúpiť papuče. Vyskúšala si ich, ale tlačili ju. Spýtala sa ma, čí nemáme o pól čísla väčšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Jasné babička, idem pozrieť". Tak som išiel do auta, na rovnaké papuče som nalepil nálepku s číslom o pól väčším a dal som jej ich vyskúšať opäť.

„Áno, tieto sú už lepšie! Zoberiem si ich", rozhodla sa babka.

„Ty si jaký klamááár!", kričím na Matta.

„Ja som klamár? Tá babka bola klamárka. Najskôr povedala, že sú jej tie papuče malé, a potom si kúpila presne tie isté!"

Kto tu teda vlastne klame?

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
eva heskova

eva heskova

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Momentálne sa volám FioreLino. FioreLino s jedným L - také špeciálne fioreLino. Nechcelo sa mi chodiť do práce. Tak som tu! O Taliansku som snívala presne tri mesiace. A to odvtedy, čo som sa na dovolenke na Sicílii ponorila do čarov zvonivej taliančiny a kúzla miestnych ľudí, ich úsmevov a bezstarostnosti... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu