reklama

Keď sú firemné ciele dôležitejšie ako zdravie

Nemal ani len 35 rokov... Doma manželku, priateľov, dobrú prácu, kde poctivo pracoval a snažil sa vyhovieť vždy nespokojným manažérom... Diagnóza znela - prechodená chrípka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Na dnešného mladého človeka sú kladené vysoké nároky, či už v škole, alebo v práci. Nejdem však písať o tom, že spoločnosti očakávajú hotové "mašiny" po absolvovaní vysokej školy, ktoré si môžu pretvoriť na svoj obraz, ale o smutnom trende tejto doby. Nie len mladý človek sa poteší šanci pracovať pre medzinárodnú spoločnosť, kde sa naučí novým veciam, prichádza do styku so zahraničnými kolegami i klientmi, no a prirodzene aj so šéfom, nech už je akejkoľvek národnosti. Poznávacie znamenie - neustále kontrolovanie cieľov, ktoré boli splnené a ich následné zvyšovanie, aby vydalo na splátku Mercedesu a nového päťizbového bytu. Peter patril k spokojným zamestnancom, nemal zlého šéfa, o tom tu nejdem písať, ale vždy sa snažil splniť očakávania a firemné ciele. Mal prácu, kde sa niekedy vyžadovalo zasiahnuť i cez víkend, čo býva prirodzené pri spravovaní dôležitých serverov a pri práci špecialistu informačných technológií. Táto práca ho bavila, bol v dobrom kolektíve, založil si rodinu, mal priateľov, tešil sa na sviatky strávené doma, ale ako to ku koncu roka býva - treba makať a všetko dokončiť. A tak makal aj on. Šéf bol spokojný, pochválil svojich zamestnancov, až mu jedného dňa po sviatkoch prišiel telefonát, že sa Peter už nevráti...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Smrť mladého ľudského života spôsobila nedoliečená chrípka, v dôsledku ktorej sa jeho slabé telo nedokázalo ubrániť infarktu a zlyhalo. Nikto tomu nechcel veriť, nastala klasická situácia po vzniku katastrofy - každý si pomyslel na svoju chorobu, povedal si, že obetuje tých pár dní a doma chorobu vyleží, zamestnanci hľadeli na šéfstvo s veľkým otáznikom a čakali na reakciu. Bohužiaľ to Petrovi už život nevráti. On je pre tých tam hore len percentom k dosiahnutiu úspechu, ale napadlo by niekoho, že obyčajné prechladnutie a poctivosť človeka ho môže priviesť do hrobu? Mladého človeka.

Je jasné, že so zamestnancom, ktorý strávi doma na PN väčšinu svojho času, nie je niečo v poriadku, ale aby človek ignoroval odporúčania lekára, alebo skôr svoj vnútorný pocit, že sa necíti dobre a chce to načas vypnúť, môže mať veľmi zlé následky a z dočasnej PN sa stane dlhodobá, samozrejme v tom lepšom prípade. Je dôležité mať dobrého zamestnávateľa, ktorý pochopí, že sú situácie, kedy jeho ľudia potrebujú vypnúť, vyliečiť sa. Všetci vieme, že toto je ťažká doba, človek si váži svoju prácu, chce byť dobrý aj vo svojich očiach, aj v očiach vedenia. Človek ale nežije iba pre prácu, pre cudzích klientov, kolegov, ktorým je k dispozícii každý deň. Žije aj pre svoju rodinu, manželku, deti. Manželka si nevypíše prijímacie konanie na nového manžela a otca rodiny, pre ňu je to strata. Veľmi boľavá strata.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toto nie je vymyslený príbeh, tento človek zomrel a už sa nevráti. Šok sa už čiastočne spracoval, pracovné tempo sa opäť rozbehlo. Jeho príbeh možno donúti niektorých kolegov tú hlúpu chrípku predsa len vyležať, ak by tým zachránil od následkov čo i len jediného človeka, mal tento varovný signál zmysel. Jemu to však už život nevráti a po čase sa o tom prestane hovoriť. Takýmito vecami sa totiž firmy nechvália. Je mnoho odvetví, nie len IT spoločnosti, kde dochádza k vysileniu ľudí a celkovému oslabeniu organizmu. Myslime na seba ako na toho najdôležitejšieho klienta. Robíme to totiž pre svoju rodinu, pre svojich blízkych, ktorým na nás záleží oveľa viac a pre ktorých nie sme nahraditeľní.

Eva Holá

Eva Holá

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek vnímajúci svet i z iného uhla pohľadu, milujúci prírodu a hľadajúci pokoj v duši. Zoznam autorových rubrík:  Moje postrehySvet okolo násAch, tie vzťahyNa zamyslenie

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu