reklama

Potrebujete schudnúť? Koľko Vás to bude stáť s odborníkom?

Väčšina slovenskej populácie sa trápi s nadváhou alebo obezitou, neraz i narušeným zdravím. Treba schudnúť každý lekár Vám to hovorí? Áno, ale ako? Koľko nás stoja služby spojené s chudnutím pod dohľadom odborníka ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

 Chudnutie je bojom na ktorý často človek sám nestačí, či už z dôvodov zdravotných, psychických, nedostatku motivácie, nedostatku času a iných.

 V súčasnej dobe sú preto trendom tzv. výživové poradne, v ktorých môžete/nemusíte/ nájsť odborníkov ktorí, Vám pomôžu schudnúť, dokážu odborne zostaviť jedálniček, pohybový režim a zároveň zabezpečiť odbornú starostlivosť a koučing. 

Televízie sú plné relácii a reklám zameraných na osvetu populácie, pre boj s obezitou. Napriek tomu je na Slovensku každý 6 človek obézny ( zdroj: Eurostat).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo je to tak? Aké máme možnosti?

1. návšteva lekára: lekár Vám môže povedať niekoľko informácií o tom ako sa zdravo stravovať, nemôže Vám ale zostaviť stravovací plán na mieru, pohybový plán, či sledovať Váš redukčný proces. Môže Vám pomôcť predpisom medikácie na chudunutie ( zo skúsenosti sú tieto lieky ale hradené pacientom), môže vylúčiť alebo potvrdiť zdravotnú príčinu Vášho priberania (endokrinológ, atď.).

2. Návšteva súkromnej nutričnej alebo výživovej poradne /neponúkajúcej doplnky na chudnutie, ale služby zabezpečujúce chudnutie/, Vám zabezpečí cielenú pomoc v podobe zdravotnej diagnostiky, jedálnička, i riešenia a kontroly chudnúceho procesu, napriek tomu, že nie všetci výživoví poradcovia sú certifikovaní ( odporúčam osobne, voliť poradcov s vysokoškolským vzdelaním v oblasti zdravotníctva, alebo strednej zdravotnej školy v odbore diétna sestra), dokážu pomocou konceptov, ktoré takéto poradne ponúkajú, pomôcť schudnúť svojím klientom. Problémom je ale obrovská cena za tieto služby, ktoré si klienti plne hradia. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Ceny služieb súkromných nutričných poradní, kde samozrejme úspech nie je garantovaný, sa pohybujú rádovo v stovkách eur. Prečo si za tieto služby musíme platiť keď je obezita definovaná ako ochorenie? Ako nám pomôžu zdravotné poisťovne?

Poďme sa pozrieť na výsledky

 V januári 2019 som oslovila všetky tri zdravotné poisťovne, so žiadosťou o vyjadrenie sa k problematike preplácania starostlivosti v rámci redukcie hmotnosti, prípadne, aké má pacient možnosti ak rieši tento problém.

 Výsledok? Dve zdravotné poisťovne na moju žiadosť nereagovali vôbec, poisťovňa Dôvera mi odpísala, že moje otázky posúva na kompetentné oddelenie, ktoré ich bude riešiť. Bohužial dodnes mi žiadne vyjadrenie neprišlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nazrela som teda na stránky zdravotných poisťovní. Citujem najväčšu: https://www.vszp.sk/poistenci/elektronicky-manazment-zdravia/emz-nadvaha.html

" Podľa stupňa obezity sa obezita primárne lieči úpravou stravovania, zmenou životného štýlu, komplexným manažmentom obezity vrátane farmakoterapie a až v prípadoch, keď tieto predchádzajúce prístupy zlyhajú, odborníci pristupujú k chirurgickej liečbe. Chirurgická liečba sa vykonáva u pacientov s tzv. morbídnou obezitou, čo je 2. a 3. stupeň obezity (BMI>40) spojený s ďalšími závažnými ochoreniami." 

 Zdravotné poisťovne teda uhradia výkony spojené s diagnostikou Vášho zdravia v prípade, že sa dohodnete so svojím lekárom, možnosťou je navštíviť aj tzv. redukčný kurz predpísaný lekárom ( t.č. v Bardejove), ktorého služby si z časti hradíte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neuhradia však výkony spojené so samotným manažmentom liečby obezity (nehovoriac o tom, že lekári nemajú čas venovať sa tejto problematike, alebo nemajú dostatok vedomostí, a už vôbec nemajú vhodné zázemie a podmienky na riešenie chudnutia), neuhrádzajú ani výkony spojené s chirurgickou liečbou obezity tzv. bariatrický zákrok, ktorého cena sa pohybuje v súčasnosti okolo 3000 - 5000 e. / V samotnej praxi som mala niekoľko klientov ktorí podstúpili bariatrický zákrok a táto cena mi bola ústne podaná z ich strany/.

Záver? V podmienkach Slovenskej republiky, napriek plateniu povinného verejného zdravotného poistenia, a faktu, že obezita je v medzinárovnej klasifikácii chorôb definovaná ako ochorenie, pacient nemá možnosť komfortne a bezplatne riešiť problém s obezitou pod dohľadom odborníka. Ostáva len na zamyslenie, prečo je tomu tak.

Eva Onačillová

Eva Onačillová

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Po ukončení Lekárskej fakulty v Košiciach som začala pracovať v súkromnej dietologickej poradni, po praxi v zdravotníctve. Zároveň pôsobím na Lekárskej fakulte UPJŠ ako externý doktorad vo výskume zameranom na prevenciu aterosklerózy. V roku 2014 som získala cenu Literárneho fondu za prínos v oblasti odbornej a vedeckej literatúry. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu