
To rozvoniava snáď na každom jednom vianočnom stole. Krehké a hlavne chutné koláčiky s tradičnými „očkami" v strede, zlepované džemom či lekvárom majú však aj svojho predchodcu v podobe originálnej lineckej torty.
„LINZER TORTE"
Práve vďaka starému receptu na maslové cesto ochutené škoricou, mandľami a citrónovou príchuťou potrené ríbezľovým džemom a ozdobené mriežkou si aj dnes môžeme počas Vianoc vychutnávať linecké pečivo.
Po prvý krát zaznamenala recept grófka Anna Maria Sagramosa. Napísala ho v roku 1653 ručne do svojej kuchárskej knihy a torta mala dokonca štyri variácie.
Tlačený recept sa objavil v roku 1718. Významný salzburský cukrár Conrad Hagger ho predstavil vo svojej knihe receptov „Neuen Salzburgischen Kochbuch".
Od tohto času si získala mnohé mlsné jazýčky a veľkej obľube sa tešila práve v tzv. biedermeirskom období., kedy aj tá nižšia vrstva chcela mať to, čo šľachta. A zdá sa, že to platilo tak v kultúre bývania ako aj v maškrtení.
CUKRÁRSKA VDOVA
Takú chutnú lineckú tortu si však mohli dovoliť aj vďaka jej masovejšej produkcii. A o tú sa postaral Johann Konrad Vogel, ktorý sa v roku 1822 presťahoval tiež ako známy cukrár do Linzu a tu sa oženil s vdovou po cukrárskom majstrovi Kressovi. Tu sa skrýva aj odpoveď, prečo práve pomenovanie - linecká. Jednoducho pochádzajúca z Linzu.
Katherina Kress a J. K. Vogel po sobáši naplno rozbehli vo svojej cukrárskej výrobe aj pečenie slávnej torty, na ktorú recept zdedila práve Vogelova manželka.
Od roku 1823 sa sladký okrúhly koláč dostával do stále viac a viac nielen európskych domácností.
V tých našich sa skôr ako torta ,objavujú práve drobné koláčiky z lineckého cesta, bez ktorých si Vianoce asi ani nedokážeme predstaviť. Ich neopakovateľná vôňa a chuť patrí k tým s prívlastkom vianočná.
Tak možno ste teraz, po prečítaní predchádzajúcich riadkov dostali chuť do pečenia, možno do maškrtenia. Nech je tak či onak užívajte predvianočný čas a. ... a možno skúste tie spomínané linecké koláčiky tento rok vymeniť a upečte si originálnu Linzer torte. :-)