reklama

Viac ako valentínska láska

Február alebo máj? Ktorý je to ten mesiac lásky? Čakať na májové pobozkanie pod čerešňou by bolo predsa len pridlho, a tak nám už druhý mesiac v roku ponúka okrem chladných dní aj zahriate láskou. ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Sviatok svätého Valentína je síce o láske a bijúcich či skôr tých čokoládových srdiečkach, ale napriek tomu má vo februári svoju konkurenciu. Hovoriacu o niečom silnejšom než o zamilovanosti.

Deň sv. Valentína alebo teda Sviatok všetkých zamilovaných pripadá na dobre známy dátum 14. február. Často sa v súvislosti s týmto sviatkom spomína príbeh o biskupovi Valentínovi, ktorý tajne sobášil zaľúbencov napriek zákazu rímskeho cisára Claudia. A tak vďaka biskupovi Valentínovi dnes – najmä páni - kupujú všetky tie bonboniéry, kvety, plyšové hračky a „v lepšom prípade“ možno aj nejaké tie ligotavé doplnky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jeden ligotavý doplnok však má predsa len o niečo väčší význam ako len bežný valentínsky darček. Veď biskup Valentín predsa sobášil. A to už nebolo len o zaľúbenosti, o partnerovi či partnerke, ale o manželstve. O vyššom leveli lásky. Táto láska by už, v tom najlepšom prípade, mala mať zložené jednofarebné ružové okuliare a vnímať ten spoločný – farebný svet.

No a práve všetci tí, ktorí to „dotiahli“ až pred oltár či pred radnicu majú svoj sviatok tiež vo februári. Svetový deň manželstva sa oslavuje vždy v druhú februárovú nedeľu. Jeho slávenie je podstatne mladšie, ako to valentínske a siaha do osemdesiatych rokov minulého storočia. Cieľom je pripomenúť si vernosť vo vzťahu a obetu, ktorú manželia do manželstva dávajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ruže a čokoládové pralinky nie sú zlé a samozrejme potešia vždy, a to nemusí byť ani Valentín. Februárový Svetový deň manželstva však možno symbolicky pripomína, že zaľúbenosť je len jednou zo zastávok na ceste lásky. Cieľovou stanicou sa totiž stáva alebo teda má stať až manželstvo. Záleží na už len na tom, koľko „spolujazdcov“ chcete na tejto ceste vyskúšať.

Ľúbiť je pre človeka prirodzené. Doslova ide o prirodzenú ľudskú potrebu. Niekedy to však hviezdy, osud alebo nech si to každý nazve ako chce, zariadi inak. Pojem single znie predsa tak slobodne, tak in a každý si tento status rieši po svojom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Február je štedrý na lásku, ale myslí aj na tých, ktorí sú bez partnerov. Hneď po Valentínovi si totiž pripomíname aj Deň osamelých.  Hoci má byť tento sviatok hlavne druhou stranou mince Dňa zaľúbených a všetkým nezadaným má pripomenúť ich vlastnú silu, v širšom význame tu nájdeme aj všetkých tých, ktorí sú skutočne osamelí, nie iba bez partnerov, ale bez naozajstných blízkych.

Valentín a Svetový deň manželstva v tomto roku pripadajú na jeden deň. Nedeľa 14. február 2016 je totiž aj druhou februárovou nedeľou. Hoci za spojenie týchto dní môže aktuálne kalendár, možno práve táto symbolika pomôže niektorým manželom spomenúť si na to, čo ich viedlo k spoločnému životu, že to bola práve tá valentínska zaľúbenosť a zaľúbení ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Inšpiratívny citát pre manželov: ... ako hovorí klasik svetovej literatúry William Shakespeare: „Pred manželstvom majte oči otvorené, v manželstve ich trochu prižmúrte.“ ...

Inšpiratívny citát pre zaľúbených: ... keď sme zaľúbený slová starovekého Aristotela platia dvojnásobne: „Keby na svete vládla láska, nepotrebovali by sme zákony.“

Inšpiratívny citát pre osamelých:Kto je obklopený ušľachtilými myšlienkami, nikdy nie je sám.“ ... povedal raz anglický dramatik John Fletcher a snáď mal i pravdu.

Eva Vašková

Eva Vašková

Bloger 
  • Počet článkov:  119
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"... dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné." (A. Saint de Exupery, z knihy Malý princ)...Takže sa snažím hľadieť na svet najmä srdcom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu