reklama

Plne podporujeme obvinenú novinárku

Aliancia Fair-play plne podporuje novinárku denníka SME Zuzanu Petkovú, ktorú obvinili v konaní, začatom na základe trestného oznámenia podaného Štefanom Harabinom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)

Trestným činom, ktorý mala spáchať, malo byť neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi. Dopustila sa ho vraj napísaním článku, kde uviedla plat, ktorý poberala na Ministerstve spravodlivosti manželka súčasného predsedu Najvyššieho súdu Gabriela Harabinová.

Poznajúc množstvo rozsudkov Európskeho súdu pre ľudské práva, znenie viacerých medzinárodných dohôd, ktoré iste sú (alebo by aspoň mali byť) známe aj zodpovednému prokurátorovi, pokladáme vznesenie takého obvinenia za jeho úplné profesionálne zlyhanie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pani Zuzanu Petkovú poznáme aj osobne a nepochybujeme o tom, že je v nej silná motivácia pracovať pre to, aby táto krajina bola etickejšia, spravodlivejšia a bohatšia. Ako sa to mierne pateticky vyjadruje: trápi ju verejné blaho. Je nám ľúto, že na rozdiel od nej, sa mnohí politici, vyšetrovatelia (a ako sa ukazuje) aj prokurátori správajú tak, akoby tento pojem ani nepoznali.

Funkciu prokuratúry chápeme tak, že má garantovať, aby obvineniu čelili ľudia páchajúci skutočnú trestnú činnosť. Napríklad zločinci rozkrádajúci štát, zneužívajúci svoje funkcie, ekonomické postavenie, či zločinci terorizujúci občanov - nie novinári chrániaci verejný záujem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vnímame, že toto absurdné rozhodnutie môže prehĺbiť nedôveru verejnosti voči prokuratúre, nakoľko môže byť vysvetľované ako šikanovanie novinárky, snaha pošpiniť jej meno a zastrašiť ďalších aktívnych novinárov, či občanov.

Aj preto vyzývame prokuratúru, aby urýchlene konala v zmysle zákonných mechanizmov, ktoré jej umožňujú a prikazujú korigovať nesprávne rozhodnutia, nezmyselné obvinenie stiahla a novinárke sa za svoje pochybenie ospravedlnila. Medzinárodnej hanby má už Slovensko dosť a už dávno nastal čas, aby prestalo fungovať ako banánová republika.

Peter Kunder

Aliancia Fair play

Aliancia Fair play

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Aliancia Fair-play je občianske združenie. Jeho členovia pracujú na tom, aby sa zvyšovala etická úroveň politického a spoločenského života. Snažia sa odhaľovať diery v systéme, upozorňovať na ne a presadzovať zmeny.Twitter: @alianciaFP Zoznam autorových rubrík:  KauzyJustíciaInfozákonNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu