reklama

Žiadostivosť

Žiadostivosť ako fenomén od počiatku stvorenia je spojená s človekom a jeho putovaním po zemi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Nachádza sav mnohých legendách, bájach a povestiach. Vo Svätom písme ju hlavne nachádzameu kráľa Dávida, Pánovho pomazaného, ktorého dokázala doviesťk dôkladne premyslenej vražde.

Spúšťačom žiadostivostiu človeka je hriech, hriech, ktorý privádza človeka k páchaniu zla. SvätýJán rozlišuje tri druhy nezriadenej túžby, ako môžeme žiadostivosť tiež nazvať,a to žiadostivosť tela, žiadostivosť očí a pýchu života. Deviatea desiate prikázanie priamo poukazuje na žiadostivosť, ktorá je zdrojomľudskej túžby.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žiadostivosť tela je najčastejšoupríčinou rozvodov a nepochopení v rodine. Hriechom sa pomaly vkrádado ľudského srdca túžba po rozkoši, sexuálnom naplnení, splynutí, poneobmedzeniach a skúšaní nového. V človeku prebieha neustály boj, ako píše aj Pavol, medzi telom a duchom.Tento neustály zápas je napádaný rôznymi podnetmi zvonku. Partner, alebopartnerka, sú vystavení neustálemu pôsobeniu sexuálnych podnetov. City, ktoréprechádzajú do emócii, sú konfrontované s pohľadmi, návrhmi, poznámkami,dvojzmyselnosťou, médiami, filmami, piesňami, videoklipmi, fotkami,… Totonekonečné množstvo podnetov, ktoré sa neustále stupňuje, pôsobí na človekaa jeho predstavivosť, rozohňuje v ňom túžbu po sexuálnom oddaní sainému človeku. Mnohokrát človek ani nemásilu sa týmto pokušeniam brániť. Vzhľadom na „normálnosť“ sexuálneho styku v skoromveku a za každých podmienok podporovaných tzv. sexuálnou revolúciou jeveľmi ťažké zachovať si mravný status neporušený. Oblečenia mladých žiena mužov vzbudzujú v opačných pohlaviach túžbu po vlastnení tohodruhého, porovnávaní či prehodnocovaní svojho rozhodnutia pre terajšiehopartnera. Je veľmi obtiažné takémuto tlaku erotiky zo všetkých strán nepodľahnúť,napriek bohatému duchovnému životu. Pavol v liste Galaťanom jasne píše, žeskutky tela sú zjavné a na prvých miestach uvádza smilstvo, nečistotu, chlípnosť.Verím, že nie náhodou sú na prvých miestach. Je veľmi jednoduché žiadostivosťpomenovať a určiť, čo všetko spôsobuje. Prostriedky, ktoré sú jejnositeľmi, ako aj vysvetlenie jej negatívnych vplyvov na formovanie a výchovu,je v súčasnej dobe ťažké presadiť, nakoľko sa so popredia dostáva sexuálnavýchova, možnosť a dôležitosť oboznamovania partnerov sozjednodušením života.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo je problémom mladých rodín priodolávaní žiadostivosti? Ako zabrániť rozširovaniu žiadostivosti cez oči,ústa, sluch a hmat do tela? Boh na to dáva návod a taktiež poukazujejednoduchosť poddaniu sa žiadostivosti. „Každý, kto na ženu hľadí žiadostivo, užs ňou scudzoložil vo svojom srdci.“(Mt 5, 28) Je dôležité nedaťžiadostivosti šancu, neumožniť jej prístup do srdca skrze vyskúšania siniečoho, pokuse na sebe samom. Odpoveďou na žiadostivosť je čistota srdcaa praktizovanie miernosti. Čistota, vernosť Bohu a jehoprisľúbeniam, vernosť partnerovi, cudnosť a modlitba sú prostriedkami,ktoré nám môžu pomôcť obstáť. Ako však tieto prostriedky využívať pre budovaniemanželstva a rodiny?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prostredníctvom daru čistoty môžememilovať úprimným a nerozdeleným srdcom. Čistý úmysel a pohľad námumožnia a pomôžu zamerať sa na pravý cieľ a odvrátenie od myšlienok,ktoré by v nás prebúdzali žiadostivosť. Jednoducho si vyberám kam, načoa prečo by som sa mal pozerať, vnímať to, ak mi to spôsobuje problémy vovzťahu k vlastnému telu a skrze neho k rodine. „Tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré.“Tento citát to vyjadruje jednoznačne, ak sa snažím žiť s Bohom a preneho, nemá zmysel ísť proti tomu, čo mi prisľúbil a odovzdal skrzevyvolený národ a cirkev. Ak totiž naozaj žijem pre svoju manželku,manžela, rodinu a zachovávam Božie prikázania, nemôže mi nič, čo by sa mistalo, slúžiť na odcudzenie od Neho a jeho lásky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cudnosť je v súčasnej dobeprijímaná dosť negatívne a tak je aj chápaná. Mnohí ju vnímajú ako„čudnosť“. Tá má však chrániť intimitu osoby a usmerňovať správaniev súlade s dôstojnosťou osôb a vzťahu, ktorý ich spája. Predmanželstvom napomáha rozvinúť hlboký citový vzťah bez sexuálneho podtónu (tenje však väčšinou spúšťačom vzťahu a mal by ním aj zostať) av manželstve zachovávať vernosť partnerovi pri kontakte s ostatnýmiľuďmi (nevystavovať nahotu, nedráždiť, nerozširovať intímnosti zo spoločnéhoživota). Najsilnejšou zbraňou je modlitba, osobné stretnutie s Bohom, kdemáme možnosť vyjaviť naše problémy a starosti, nedokonalosti a túžby.Skrze ňu môžeme zosilniť obranné valy a budovať pevný duchovný život.

Povinnosťou manželov a rodín jebyť v prvom rade vzorom pevnosti a morálnosti, aby sa slobodanechápala mylne a nespôsobovala ťažkosti dospievajúcej mládeži a manželom.Sloboda neznamená riadiť sa svojimi pocitmi a pudmi, ale zodpovednébudovanie zdravej spoločnosti.

Peter Falis

Peter Falis

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Jednoducho Ja. Zoznam autorových rubrík:  BásnikovoDuchovnoMoje pohľadyPolitikum a občanNezaradenéSúkromnéRozprávky

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu