Lebo o bryndzových haluškách platí, že čím severnejšie na Slovensku idete, tým sú lepšie.
Západniarske halušky bývajú veru všelijaké. Neviem, či to spôsobuje tá dlhá cesta bryndze alebo nedostatočná láska k zemiakom. Ale skrátka na západe alebo na juhu to nebýva ono. Ak chcete v Bratislave dobré halušky, musíte si ich skrátka urobiť sami. Alebo kúpiť mrazené. Mráz je výborný konzervant, a tak v mrazených potravinách býva málokedy nejaká jedovatá prísada. Tak ak si nájdete obľúbeného producenta, máte s haluškami doma pramálo práce.
Na halušky príde na malé kúsky nakrájaná slanina. Toto je jediná aplikácia tej obyčajnej, neprerastenej slaniny, o ktorej si myslím, že je lepšia ako oravská. Neviem, čim to je, ale tie malé, lojové, spečené kocky obyčajnej slanej slaniny sú skrátka najlepšie.
Vôbec na požívatiny zo zemiakového cesta je odborníčka Janka. Ale aj z tvarohového. Všetky tie šúľance, perky, pirohy a gule plnené rôznymi pochúťkami prináša na svet ako na bežiacom páse. A sú dokonalé.
Osobne mám zemiakové cesto radšej na slano. Okrem klasických bryndzákov sú úžasné aj zemiakové gule plnené údeným mäsom. Na tieto sa výborne hodí kyslá smotana alebo trocha usmaženej slaninky. A samozrejme narýchlo udusená kyslá kapusta. Ach. Práve sa mi zbehli slinky.
Moji spoluobčania majú radi v zemiakovom ceste zabalené rôzne ovocie– jahody, marhule, slivky alebo višne. Osobne, ak si mám vybrať, tak tieto vo vode varené gule, mám radšej z tvarohového ako zo zemiakového cesta. K tomu príde tá na masle osmažená strúhanka s jemne karamelizovaným cukrom. Pri zapekaní sa sem-tam zapečie hrudka cukru so strúhankou a tieto kúsky dávajú celému jedlu chrumkavú štruktúru. Ale, ak vám to nie je dosť tukové, aj tieto sladké gule si môžete poliať kyslou smotanou. Dobre jej urobí malá lyžička cukru.
No a čo na záver. Janka priviedla na svet gule z tvarohového cesta, ktoré sú plnené takou čokoládovo - nugátovou plnkou. To si myslím, že je vrchol všetkých vo vode varených gulí. A pretože sú dostať aj mrazené, odporúčam vám, vyskúšajte ich. Neoľutujete.