Čo som zas zjedol?„A v očiach dva bryndzové pirohy....“

Dať si halušky v reštaurácii na juhu je rovnaké, ako dať si v Mikuláši na obed Halászlé. Teda riskantné. Čo to na tom severe majú za ukryté tajomstvo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Lebo o bryndzových haluškách platí, že čím severnejšie na Slovensku idete, tým sú lepšie.

Západniarske halušky bývajú veru všelijaké. Neviem, či to spôsobuje tá dlhá cesta bryndze alebo nedostatočná láska k zemiakom. Ale skrátka na západe alebo na juhu to nebýva ono. Ak chcete v Bratislave dobré halušky, musíte si ich skrátka urobiť sami. Alebo kúpiť mrazené. Mráz je výborný konzervant, a tak v mrazených potravinách býva málokedy nejaká jedovatá prísada. Tak ak si nájdete obľúbeného producenta, máte s haluškami doma pramálo práce.
Na halušky príde na malé kúsky nakrájaná slanina. Toto je jediná aplikácia tej obyčajnej, neprerastenej slaniny, o ktorej si myslím, že je lepšia ako oravská. Neviem, čim to je, ale tie malé, lojové, spečené kocky obyčajnej slanej slaniny sú skrátka najlepšie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vôbec na požívatiny zo zemiakového cesta je odborníčka Janka. Ale aj z tvarohového. Všetky tie šúľance, perky, pirohy a gule plnené rôznymi pochúťkami prináša na svet ako na bežiacom páse. A sú dokonalé.

Osobne mám zemiakové cesto radšej na slano. Okrem klasických bryndzákov sú úžasné aj zemiakové gule plnené údeným mäsom. Na tieto sa výborne hodí kyslá smotana alebo trocha usmaženej slaninky. A samozrejme narýchlo udusená kyslá kapusta. Ach. Práve sa mi zbehli slinky.

Moji spoluobčania majú radi v zemiakovom ceste zabalené rôzne ovocie– jahody, marhule, slivky alebo višne. Osobne, ak si mám vybrať, tak tieto vo vode varené gule, mám radšej z tvarohového ako zo zemiakového cesta. K tomu príde tá na masle osmažená strúhanka s jemne karamelizovaným cukrom. Pri zapekaní sa sem-tam zapečie hrudka cukru so strúhankou a tieto kúsky dávajú celému jedlu chrumkavú štruktúru. Ale, ak vám to nie je dosť tukové, aj tieto sladké gule si môžete poliať kyslou smotanou. Dobre jej urobí malá lyžička cukru.

SkryťVypnúť reklamu

No a čo na záver. Janka priviedla na svet gule z tvarohového cesta, ktoré sú plnené takou čokoládovo - nugátovou plnkou. To si myslím, že je vrchol všetkých vo vode varených gulí. A pretože sú dostať aj mrazené, odporúčam vám, vyskúšajte ich. Neoľutujete.

Hans Faltys

Hans Faltys

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek ktorý rád niečo vytvára. Milujem slobodu a milujem keď plány vychádzajú. A tiež milujem dobré jedlo a rôznorodosť. Zoznam autorových rubrík:  sukromneČo som zas zjedol?Nezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu