Čo som zas zjedol? Ako mušky na ovocie - tak sadá Slovák na ovocný alkohol

Že vraj ovocný destilát: „Slivka“, Čerešňa“, či „Marhuľa“. Nedajte sa oklamať, takto naši praotcovia alkohol veru nepálili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Málo je veru na svete krajín, kde si ľud pospolitý navykol páliť ovocný alkohol. Vedeli ste to? Nachádzame sa v skutočnej kolíske krajín s ovocnými pálenicami, lebo v skutočnosti práve tu, na pomedzí Maďarska, Slovenska, Rakúska a čiastočne Poľska vznikol tento celosvetový unikát. Zvyk čokoľvek sladké hodiť do suda, nechať to skvasiť a vypáliť je len u nás. 

Áno. Nenapadlo to nikoho iného, len pijanov z radov našich praotcov a dokonca aj prvá historická zmienka o alkohole pochádzajúcom z kvaseného ovocia pochádza z krajín slovenských. A preto, ak chcete vo svete nájsť kvalitnú slivovicu, marhuľovicu, čerešňovicu, utekajte k nám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ja viem. Páli sa na svete z kdečoho. Whisky z rôzneho obilia a v Amerike aj z kukurice, vodka z pšenice alebo kukurice, koňaky z hroznového vína, calvados z jablčného vína, ale hodiť slivky priamo do sudu napadlo len nás.

Neskúsený slovenský alkoholik však môže ostať pri nákupe svojej obľúbenej požívatiny zmätený. Často totiž narazí na nápoj, ktorý vyzerá akoby bol z jeho obľúbeného ovocia. Ale namiesto názvu „Slivovica“ nesie len názov „Slivka“. Veru milí pijani, nenechajte sa oklamať! Iba nápoj skutočne pálený z ovocia môže podľa platných zákonov niesť hrdý názov končiaci prívlastkom: „-ica“. Ostatné budú s prímesou ovocného destilátu alebo s prímesou ovocnej esencie. Brr. To neurobí hlave a asi ani žalúdku dobre.

SkryťVypnúť reklamu

V ostatnom čase som sa o slovenskom alkohole veľa dozvedel. Dokonca som bol aj na exkurzii v našom najväčšom závode na produkciu liehovín. Jeho zamestnanci s láskou k svojmu dielu hovoria, že nie sú súčasťou potravinárskeho priemyslu, ako sa mnohí nazdávajú, ale slovenského zábavného priemyslu. Tu som sa mnoho vecí dozvedel. Videl som, ako sa destilujú prímesi do bylinných likérov, ako vzniká exkluzívny alkohol, ako sa to všetko mieša a zreje. Dozvedel som sa, že borovička je československý vynález a nik iný na svete ho nepije, ale aj to, že z červených borievok sa robí tá lacnejšia a z čiernych tá jemnejšia – exkluzívnejšia. A mnoho iného.

SkryťVypnúť reklamu

A o ovocných liehovinách tam vedia všetko. Ktoré odrody dajú voňavý alkohol, ktorý lieh treba ešte naliať na ovocie, aby chytil farbu a vôňu. Ako dlho čo musí stáť. No úplný raj alchymistu. To vám poviem.

A kráľovnou pálenice je vraj oskorušovica. Nebojte sa, ani ja som netušil, čo oskoruša je. Ale už som si to našiel na webe.

Tak pite s radosťou ale aj s mierou! A na zdravie.

Hans Faltys

Hans Faltys

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek ktorý rád niečo vytvára. Milujem slobodu a milujem keď plány vychádzajú. A tiež milujem dobré jedlo a rôznorodosť. Zoznam autorových rubrík:  sukromneČo som zas zjedol?Nezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu