Celé sobotné dopoludnie sme zabili tým, ako sme to rámovali a keď sme sa spamätali, bolo skoro dvanásť. A po obede nebolo ani chýru, ani slychu.
Riešením expresného obeda je expresný Stroganov.
Ja viem. Normálny Stroganov je taká tá úžasná vec z pásikov hovädzieho mäsa, najlepšie sviečkovej, s hríbikmi, smotanou a možno aj malými kúskami kyslej uhorky. Ale expresný Stroganov sa robí inak.
Vytiahnete z mrazáku kuracie prsia. Len ich na krátko vrazíte do horúcej vody, aby sa dali pokrájať na polcentimetrové kúsky. Len na ten čas, kým pokrájate cibuľku. Také ako sú, úplne tuhé od mrazu, osolíte ich, okoreníte a popaprikujete a vrazíte ich na rozpálenú cibuľku v masti. A keďže ma kočky dnes nútia písať o mangalicovej masti, pokojne použite tú, lebo mangalicová masť dá jedlu fakt šmrnc. Ide o jemný rozdiel v chuti, ale fakt je cítiť a stojí to za to vyskúšať.
Ale späť k Stroganovu. Mäso v kastróle povolí, roztopí sa a osmahne sa. Riadne ho miešajte a veľké kusy ešte varechou rozdeľte na menšie tak, aby ste vo výsledku nemali nejaké kuracie skaly. Kým to miešate, nalejte tam poriadnu lyžicu worchestrovej omáčky a tiež veľkú lyžicu obyčajnej horčice. Trochu to poduste, ale len tak dlho, kým sa urobí ryža. To bude tak dvadsať minút. Zažeňte túžbu liať tam uhorkovú šťavu, lebo celú kyselkavosť dosiahnete tým, že to zavŕšite pohárom kyslej smotany. Na sladkú sa v tomto tempe môžete pokojne vykašľať.
A kým sa vám uvarila ryža, je tento ušetrený kurací Stroganov hotový. Výsledný čas? Maximálne tak tridsaťpäť minút.
Pred pár dňami na obede rozoberali Janka s Jožkom, či sú lepšie kuracie prsia z Rabu alebo z Top Farmu, či sú lepšie tie kukuričné alebo obyčajné a tak. Pre mňa je najdôležitejšie, aby tie prsia neboli chladené vodou. Našťastie tie slovenské, ak nie sú pravda prebalené zo zahraničia, tie slovenské sú všetky chladené vzduchom. A to je dobre. Neznášam totiž, keď hodím kura na olej a hneď mám hrniec plný vody. Nechcem jesť vodu. Prosím si mäsko.
