Halibut. Ešte pred mesiacom som ani netušil, že taká ryba existuje. Ale Jožko mi pár krát rozprával o výbornom spôsobe jej úpravy, a tak som si pár chladených filetov kúpil. Jozefov recept je totálne jednoduchý. Rybu osolíte a okoreníte, vylejete na ňu poriadnu dávku paradajkovej šťavy a nasypete trebárs kapary. Dáte do rúry zapiecť tak na polhodinu.
Čo vám mám čo hovoriť. Tak extrémne krátka príprava a taký vynikajúci výsledok? Ani si nespomeniem na iné, tak efektívne jedlo. Fakt to skúste. Halibuta je dostať v Billách a v Metre, ale asi aj kdekade inde. Tiež verím, že s treskou to dopadne podobne.
Paradajky dávajú jedlu šmrnc. Špagety nemusíte polievať ťažkým kečupom, ktorý je často robený skôr z jabĺk ako z rajčín.. Celkom chutne si ich urobíte aj s čerstvými paradajkami. Najjednoduchší variant je takýto. Vezmete nejaký ten cesnak a hodíte ho na olivový olej. Keď do neho pustí svoju vôňu, tak ho vyberiete a vyhodíte. Ak ste lenivec, tak len vezmite menšiu hlavičku cesnaku, prerežete ju na pol a takú, neočistenú, ju položíte rozrezanou stranou na olej. Po chvíľke, keď začne rozvoniavať, pôjde aj tak do smetí. A tá druhá polovica tej hlavičky, tá ktorá vám ostala, ovonia nejaký iný olej o pár dní.
Pár, čo ja viem, osem cherry paradajok pokrájajte na štvrtinky a hoďte ich na ten olej. Ohrievajte ich len pár minút, fakt len kým zmäknú. Potom to už len zasypte hrsťou oregana a pár lístkami čerstvej bazalky. Ak to nejde detičkám, môže to rozjasniť aj malá chilli paprička. Ale nie je povinná. Neuveríte tomu, ale tých pár paradajok v troche olivového oleja vám bude na ochutenie špagiet stačiť. Vyskúšajte a uvidíte. Ak sa chcete vytiahnuť pred svokrou alebo pred slečnou, ktorá k vám ide na večeru, môžete tie rajčiny zbaviť vonkajšej šupy. Je to tiež ľahké. Treba ich dať do misky, obliať vriacou vodou a potom prehodiť do ľadu. Takto pripravená šupka ide dole raz-dva.
K šampiónom vám tiež stačí paradajka a mozzarella a dostanete za pár minút kulinársku lahôdku. Vyberte zo šampiónov nožičky, hlavičky dajte na pár minút do rúry. Akurát na tak krátko, kým si tie nožičky nakrájate a udusíte na cibuľke alebo na póriku, ak nejaký nájdete v chladničke. Udusené huby okoreňte čiernym korením, oreganom a štipkou mletej rasce. A samozrejme nezabudnite soľ.
V tých hlavičkách sa vám pravdepodobne urobia malé vodné jazierka, lebo šampióni sú plné vody, a tú, pri troche tepla, pustia. Napokon na to, aby sme sa tejto vody zbavili, strčili sme ich do rúry. Zbavte sa tej vody. Ja osobne ju zvyknem vysušiť normálnymi papierovými kuchynskými utierkami, ale asi to pôjde aj obyčajne vyliať. No a potom je to už ľahké. Naplňte klobúčiky dusenými hubami, na to položte koliesko-dve nakrájaných rajčín, a na to zas koliesko mozzarelly. Na dvadsať minút späť do rúry a je to. Verte alebo nie, táto expresná večera uspokojí mnohých. Dokonca aj tých, ktorí v inej forme považujú huby za slizké. Tento šampión s rajčinou a mozzarellou slizký určite nie je. Je chrumkavý, jemne kyselkavý rajčinou a vláčny byvolím syrom. Je super! Tomu verte!
Raz som počul akéhosi šéfa hovoriť: „Keď idem variť, vezmem maslo a začnem premýšľať, čo urobím.“ V skutočnosti sa toto dá povedať aj o rajčinách. Ich použite sa ťahá cez celú škálu jedál. Od nášho leča, cez francúzske ratatouille, do rôznych typov prípravy mäsa alebo cestovín, od stredomorskej kuchyne až po rôzne varianty chilli con carne. Rajčiny sú všade. A to som ešte nepísal o rajčinovej omáčke k plnenej paprike alebo varenému hovädziemu mäsu. Úúúú. Hneď by som si takú dal.