Ale mak neobsahuje ani morfín a ani kodeín v takom množstve, že by to čokoľvek znamenalo. A preto je na naše šťastie, hlavne v slovanských krajinách, hojne používaný v pekárstve. Na šťastie!
Mak sa dá použiť v troch formách. Prvou je mak celý – ten je vhodný na rôzne cestá a korpusy, ale aj na posypy, čo ja viem chleba alebo slaných tyčiniek. Druhou formou je mak mletý. Mak mletý ide do plniek, do koláčov, do buchiet a samozrejme na rezance, šúľance a párance. A tou treťou formou je priemyselná maková plnka. Bŕŕ. Priemyselná plnka vznikne tak, že sa mak vylisuje, olej z neho sa predá farmaceutickým firmám a k tým šupám sa prisype cukor a kdejaké vylepšovadlo. Je to neuveriteľné, koľko pekární používa namiesto maku takúto zmes. Zašlo to tak ďaleko, že keď sme my kupovali do našej pekárne priemyselný mlynček na mak, tak sa dodávateľ strojov čudoval, že načo nám bude.
Ale ten olej, ktorý vidíte na okrajoch mlynčeka, keď si doma meliete mak, je nie len vysokokvalitný rastlinný olej, ale je aj plný esencií, bez ktorých koláče nebudú mať skrátka tú správnu chuť. A preto si myslím, že tretia forma maku – priemyselná plnka, by sa mala používať len ako krmivo pre prasiatka.
A ja som nedávno zas zjedol makové párance. V stánku na ulici sme si ich s priateľmi kúpili všelijaké, tvarohové, zemiakové, strúhankové a aj makové. Cesto bolo obyčajné – len múčne, bez strúhaných zemiakov. Ale bolo to fakt chutné. Nabrali nám hojnú dávku uvarenej cestoviny a zaliali ju žufaňou masla. A všetky, ktoré som vyskúšal boli skvelé, voňavé, šťavnaté a plné chuti.
Ale tie makové, práve tým čosi chýbalo. Rozoberali sme to s Jankou, ktorá momentálne vládne všetkému novému, čo stvoríme. A ona, že by to chcelo kvapku slivkového lekváru. Alebo ešte lepšie pár višní.
Lebo višne, tie sú povahou podobné maku. Keď ich jete samotné, až takú rozkoš zväčša nespôsobujú. Bývajú málo sladké, niekedy sú možno trpké a príliš kyslé. Jednoducho višňa na jedenie nie je čerešňa.
Ale višňa s čokoládou alebo višňa s makom? To je celkom iný príbeh. Voňavý mak s chuťou, ktorá sa tvorí niekde vzadu v ústach sa premieša s jemne pikantnou, kyselkavou bobuľkou, ktorej chuť vzniká skôr po bokoch jazyka. Dokopy vám celé ústa zaplnia priehrštím chute. Takže povedzme takto zostavenej štrúdle nie a nie sa nasýtiť.
No a ešte toto. Z celého maku sa robí makový koláč lenivej ženy. Toto je snáď rýchlejšie ako muffiny. Keď pahltní potomkovia začnú šikanovať, že by si dali niečo sladké, toto je jedno z riešení. Ak ste dnes takí leniví, že nechcete ísť ani na internet hľadať recept, tak počúvajte. Vezmete akýkoľvek hrnček. To je vaša mierka. Dva hrnčeky múky a dva hrnčeky cukru to je základ. Tekutinu urobí jeden hrnček mlieka a jeden hrnček oleja. Samozrejme hrnček nemletého maku, inak by to nebol makový koláč. A aby to držalo pokope, tak tri celé vajcia. A aby to bolo kypré, jeden prášok do pečiva. A je to. Ak sa vám chce dajte tam niečo od vanilky. Alebo aj nie. Zmiešajte to trochu a upečte.
Výsledok je božský sám o sebe, ale vylepšíte ho, ak ho potriete kyselkavým džemom. A ak máte tortovú náladu, môžete ho poliať čokoládovou polevou. Ale to už dnes fakt tých vašich frackov rozmaznávate.