Úplne sa mi tu nechce mudrovať o vínach, lebo žiaden sommelier nie som. Ale slovenské vína sa za ostatných tridsať rokov neskutočne zlepšili, to asi uzná každý. Kým za socíku sme vedeli piť akurát tak rizling vlašský alebo frankovku modrú, dnes už dokážeme dopestovať kdejaké fajnovosti. A nie len dopestovať, ale urobiť z nich aj víno.
Každý má iné chute, ale keď už raz píšem tento stĺpček, tak si vravím, že napíšem čosi o mojich vínových chutiach. Ja mám víno v hlave a na chuťových pohárikoch poukladané takto.
Biele, to je také, čo sa robí zo svetlého hrozna tak, že sa vytlačí šťava – mušt. A ten sa nechá kvasiť. Keďže príliš nemusím kyslé vína, mám radšej odrody ako je Tramín červený alebo slovenský Devín. Možno aj preto po nich siaham, že sú to skôr raritnejšie odrody, a kto sa u nás do nich pustí, tomu už na víne fakt záleží.
Červené víno sa nechá kvasiť aj so šupami. Tie sa odstránia až po dozretí. Tým pádom je plné chuti a farby a trieslovín a čo ja viem čoho ešte. Obecne sa súdi, že v červených vínach nám to až tak nejde, a že zo Slovenska sú slabšie. Keďže ja nemám až také jemné chuťové poháriky, pokojne pijem aj to slovenské. Naša odroda je Dunaj a tú mám fakt rád. A ešte mám rád Rulandské modré, inak povedaný Pinot Noir. Pretože toto víno nezvykne mať až takú hustú farbu, tiež ho u nás býva pomenej. No nedostatok farby u mňa nahradzuje plná chuť. A tiež, keďže dopyt býva slabší, nájdete na pultoch sem tam aj staršiu fľašu. A tomuto vínu, zdá sa mi, vek sluší.
No a napokon je ružové. To sa vraj robí technológiou rovnakou ako biele, akurát z červeného hrozna. Ružové víno býva príjemné na pitie aj pre mužov aj pre ženy, a tak sa často stáva predmetom párového pitia. A že vraj, ak sa z neho obaja nezdrúzgate úplne, lahodné účinky tohto nápoja pretrvávajú až do neskorej noci. A viete čo? Aj ja a moja manželka máme s takýmto vínom len tie najlepšie skúsenosti.
Napokon sú tu tie vína s trochou cukru. Rôzne neskoré zbery a Tokajské a ľadové a slamové a neviem aké. Nie sú vhodné na opijáš ale netreba nad nimi krčiť nosom. Ak nie ste práve rozbehnutí na celonočnom ťahu, vypiť pred či po obede malý kalíštek sladkého chutného napoja? Prečo nie?