Čo som zas zjedol? Že vraj žemlovka...

Žemľovka u nás, to je vec, ktorá sa principiálne nerobí zo žemieľ. A veru ani zo starých rožkov. Robí sa zo staršej vianočky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Vianočka s hrozienkami
Vianočka s hrozienkami (zdroj: Starý Otec)

A ja vám tu teraz prezradím, ako to robíme u nás doma. Kto my? No muži v našej rodine. Lebo toto je podľa mňa najlepšia, top, super, duper, žemľovka na celom odľahlom území.

Na prípravu takejto žemľovky potrebujete predovšetkým malé alebo stredne veľké deti mužského pohlavia. Ide totiž o jedlo na ktorom nieto čo pokaziť, nikto sa neotrávi a nič sa nepripečie, takže je to výborné cvičisko pre vašich potomkov. A keď budú mľaskať nad výsledkom, ktorý bude dielom ich rúk, možno ich to chytí. Celé to varenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ja som onehdy použil svojho pubertálneho syna, čo trošku, ale našťastie len trošku, otriaslo mojou vierou v to, že ide o jedlo totálne jednoduché.

Tak teda ako u nás chodíme na to? V podstate sa jedná o tri, možno štyri kôpky. Tá najjednoduchšia kôpka sú dve jablká, očistené od šupiek a od jadra a nakrájané na malé krúžky. Rozdelené na dve kôpky.

Tá druhá kôpka je tvarohová. Jeden tvaroh, jeden balíček hrozienok a jeden vanilkový cukor. Tie&ž rozdelená na dve hromádky. Ak použijete dobré vianočky nepotrebujete to nijako špeciálne ochucovať, ani rumovať ani nič, lebo ich cesto dá celej žemľovke tú správnu chuť. Do toho tvarohu dávame ešte žĺtka z dvoch, troch vajíčok. My používame tri. Minimálne tri, lebo všetci milujú ten sneh na vrchu. Bielka, z nich bude ten sneh, tie treba odložiť, lebo to je tá štvrtá kôpka.

SkryťVypnúť reklamu

Tretia kôpka je nakrájaná vianočka, ktorá sa bude močiť v smotane alebo v mlieku alebo, ako je tomu u nás, v zmesi sladkej smotany a mlieka 1:1. Vianočka nesmie byť hnusná.

Dnes mi práve Jožko vysvetľoval, že než by robil žemľovku z vianočky, ktorú kúpil inde ako u nás a má podozrivú trvanlivosť štyri týždne, tak ju radšej urobí z rožkov. A má recht. Smiali sme sa trocha cez slzy, že trvanlivosť štyri týždne má taká vianočka otvorená. Zatvorená má osem. Tým sme chceli naznačiť, že to nie je normálne a takú vianočku asi ani nemá zmysel ani jesť a ani z nej čokoľvek piecť. A tak teda vravím trocha neskromne, použite vianočku od Starého Otca. Potom bude výsledok určite skvostný.

SkryťVypnúť reklamu

A teraz je to tak jednoduché, že to pochopil aj môj, nie celkom pripojený, pubertálny synček. Asi na trištvrte centimetra nakrájanú vianočku močíme do smotanového mlieka a ukladáme na dno jenského skla. Keď je celé pokryté, vysypeme polovicu tvarohu a rovnomerne ho rozvrstvíme. Potom naukladáme polovicu jablkových krúžkov. Na to zase namáčame vianočku a vytvoríme súvislú vrstvu. A na ňu ide druhá polka tvarohu. A na ten druhá vrstva jabĺk. Prikryjeme poslednou vrstvou namáčaných vianočiek. No a napokon to celé poriadne potlačíme dlaňami, aby to pekne sadlo. No a na vrch dáme sneh do ktorého nasypeme balíček škoricového cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Neverím, že keby môj milovaný pubiš na svoju žemľovku pozval nejakú pubišku, že by ju nepresvedčil, že je tým pravým mužom. Ak nie na celý život, tak aspoň na najbližšie tri týždne určite.

Podpis
Podpis (zdroj: Denisa Mikušová)
Hans Faltys

Hans Faltys

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek ktorý rád niečo vytvára. Milujem slobodu a milujem keď plány vychádzajú. A tiež milujem dobré jedlo a rôznorodosť. Zoznam autorových rubrík:  sukromneČo som zas zjedol?Nezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

245 článkov
INESS

INESS

110 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

152 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

278 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu