reklama

Barbarská noc

Áno, veľa sa zmenilo, ale ľudia zostali rovnakí, ibaže teraz vieme lepšie, kto je kto. Kto je slušný, bol slušný vždy. Kto bol verný, je verný aj teraz. Kto sa točí s vetrom, točil sa s vetrom aj skôr. Kto myslí, že teraz prišla jeho chvíľa, myslel vždy len na seba. Nikto sa nestáva prebehlíkom, kto ním nebol skôr a vždy. Kto mení vieru, nemal žiadnu. Človeka neprerobíš, len sa ti vyfarbí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (48)

Včera večer som sa stretla s českým kardinálom Vlkom. Hovoril mi o tom, ako chodil do Roháčov na túry. Niekoľko minút predtým však vystúpil pred plnou sálou na pôde Slovenskej ambasády pri Svätej Stolici v Ríme, kde povedal: „Minulosť by nám mala byť mementom, aby sme si dnes volili inú cestu." Kardinál hovoril o Barbarskej noci v 1950-tom.

„Čakal som obrátený k stene s putami na rukách. Potom ma vzali do miestnosti, kde mi vzali všetky veci. Odtiaľ do klietky zo skla, kde som sa musel úplne vyzliecť a robiť drepy."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak by toto bola výpoveď spred 60-tich rokov, možno by nás ani veľmi neprekvapila. Veď o Barbarskej noci sme už toľko počuli. Tieto slová však povedal Remigiusz P. Górski.

Jeden z rehoľníkov v bratislavskom kláštore, ktorý donedávna v kauze františkáni čelil obvineniu zo sexuálneho zneužívania dvoch neplnoletých chlapcov. Nechýbalo násilné vniknutie do kláštora ani odvlečenie. Františkáni prežívali barbarské mesiace. Až dovtedy, kým nevyšla pravda na povrch.

Človek by si myslel, že to, čo sa dialo v 50-tych rokoch, tá mašinéria zla, že sa to už nikdy nevráti. Ale kdeže! Netreba chodiť ďaleko, aby sme zistili, že opak je pravdou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skladám klobúk pred františkánmi, ktorých aj vďaka našim bulvárnym médiám a nepravdivej kauze pozná celé Slovensko. Po včerajšku, kedy som videla film Vymývanie mozgov, im zvlášť ďakujem - za svedectvo viery a vytrvalosť, a za ich odvahu a silu čeliť ešte stále tak hlboko zakorenenému komunistickému mysleniu a praktikám v našej slovenskej spoločnosti.

Darmo, Karel Čapek mal pravdu, keď povedal: „Človeka neprerobíš, len sa ti vyfarbí!"

Andrea Fecková

Andrea Fecková

Bloger 
  • Počet článkov:  97
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Normálne vysoké podpätky nenosím. Ale keď treba, dám si. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu