MäsoSpiš, mäsové výrobky alebo dobrú chuť

Slušnosť vraví zaželať dobrú chuť....  Pri požití kontaminovanej potravy sa môže vyvinúť horúčkovité ochorenie podobné týfusu alebo zápal mozgových blán. Pri tejto vete ma akosi prešla a zvedavosť nepustila...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

MäsoSpiš po pozitívnom náleze listeriózy v moravskom údenom mäse ešte v marci zastavil výrobu tejto špeciality. Túto informáciu priniesli média ešte v marci. V dnešných ranných správach TV Markíza informovala, že to vôbec nevyzerá tak ružovo a v kýbli končí aj Liptovská saláma. Uvažuje sa dokonca o pozastavení celkovej výroby ako takej. Silná káva. Dovôd?

Baktéria zvaná listeria monocytogenes?

Listerióza je ochorenie z potravín. Zdrojom nákazy pre človeka sú hlavne zvieratá, svalové mäso, klobásy, plesňové zrejúce syry, nepasterizované mlieko, ovčí hrudkový syr a bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka, údené lososy, vákuovo balené filety z lososov. Prejavuje sa ako mierna chrípka, v ťažších prípadoch sa pridruží zápal mozgových blán alebo otrava krvi. V roku 2006 bolo na Slovensku hlásených šesť ochorení, jedno z nich sa skončilo úmrtím. V Česku, kde sa pred vyše rokom objavila listerióza v lahôdkarských výrobkoch, sa nakazilo 80 ľudí, 14 z nich zomrelo. ..Tak teda vďaka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Netýka sa len mäsa

Český syr Niva taktiež nedávno obsahoval túto baktériu a pocítili to aj slovenskí výrobcovia. Rovnako ako aj poľský losos. O prístupe k stiahnutiu výrobkov hyperpredajcami sa mi ani písať nechce.. poznáme to z vlastnej praxe.

Domáce zabíjačky

Dočítal som sa, ze jedným z dôvodov pre kontoly veterinármi domácich zabíjačiek je vlastne prevencia pred trichinelózou, ktorá sa prenáša mäsom. V podstate je pointa asi v tom, že sa naše milé prasiatko môže nakaziť v prípade, že zožerie mäso z infikovaného potkana. Zdá sa, že im potkany nechutia. Aspoň čosi. Niektorí veterinári upozornili, že svalovca údením či solením nemožno zničiť. Najväčšie riziko preto predstavujú údené klobásy či šunka. Proste čo je dobré z toho majme strach. Minimálne preventívne sa oblizovať moc nemusíme. V každom prípade túto ochranu spotrebiteľa pred vlastnou kuchyňou kontrolami veterinárov považujem za správnu.

SkryťVypnúť reklamu

Total grc v Nemecku

V januári v Nemecku objavili mäsokombinát, ktorý vyrábal párky so skazených prasačích hláv. Jemne mi vytočilo žalúdok, keď som sa dočítal, že sa takto vyrobili párky zo štyroch ton "smradľavej, plesnivej a hnisavej suroviny týždenne". Tá sa miešala s požívateľným mäsom. "Bol v nich hnis a príšerne páchli," povedal jeden zo zamestnancov.... 

Poviem Vám, že chuť na párky som nemal už pekne dlho aj bez tejto správy. Stačila mi osobná skúsenosť keď som nevedel, či sa napchávam párkom alebo som jedol čosi "nadprirodzené" čo mi zaškrípalo pod zubami a radšej ani nechcem spoznať pomenovanie toho zvuku. V každom prípade moje chuťové bunky ma donútili zvyšok odpratať do smetia ako z úst, tak aj z taniera, vyčistiť zuby, zapiť to a rýchlo zabudnúť..

SkryťVypnúť reklamu

V roku 2006 boli u jedného mníchovského obchodníka odhalené tony mäsa, z veľkej časti určeného na kebab, ktoré bolo až štyri roky po záručnej lehote. Hlavný obvinený si následne vzal život. Asi sa nepatrí povedať, že mal skončiť na kafilérke on..

Konzumácia v Egypte

Nedá mi tu neskopírovať článok, ktorý nemá až tak ďaleko od témy.. (originál je v linke)

V egyptskej Káhire zatkli dvoch mäsiarov, ktorí údajne predávali mäso zo zdochlín osla, mačky a psa ako hovädzinu. Tridsaťpäťročného Mahmuda Khalifa prichytili pri čine, keď spracovával mäso z osla, ktorého našiel pri ceste na ulici v dištrikte Bulaq-Dakrur. Neskôr sa priznal, že po celom meste zbieral mŕtvoly zvierat a ich mäso predával 53-ročnému Wasfimu Sawirisovi za päť egyptských libier za kilogram, čo je v prepočte asi dvadsať korún alebo desatina normálnej ceny za hovädzinu.

SkryťVypnúť reklamu

Ten neskôr mäso ochutil koreninami, aby zakryl jeho pachuť a predával ho do miestnych reštaurácií. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho dvojica páchateľov spolupracovala. V Sawirisovom obchode však našli vyše 1700 kilogramov mäsa z osla, mačky, psa, aj koňa.

Určite mojim cieľom Vám nebolo brať chuť do jedla. Len sa tak zamýšľam nad skutočnosťou, že ak sa objavilo čosi "nejedlé", tak sa to objavilo v čase keď to už dávno stálo na pultoch a my sme to kupovali, jedli a od radosti z dobroty ponúkli aj svojich priateľov. A potom sa poniektorí čudujú prečo tá návšteva u nich nechce nič jesť... Takže šup ho pribaliť si do povinnej výbavy dňa k desiatám aj toaleťák a pekný stravovací deň je pred nami.

Peter Fiala

Peter Fiala

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ak sa mi raz podarí spoznať sa nechám si to pre seba. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

239 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu