reklama

Nájde sa sedem statočných?

SMER pretlačil pochybnú novelu zákona cez vládu a parlament za jediný deň! Prezident si vzhľadom na jej charakter vzal plnú lehotu (do piatka 17. mája) na rozhodnutie o podpise. Vzhľadom na závažnosť diania okolo rozhodovania na Ústavnom súde vo veci nevymenovania J. Čentéša za GP SR som 12. mája zverejnil otvorenú výzvu, ktorú si dovoľujem ponúknuť aj v tomto komunukačnom priestore.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Výzva prezidentovi a sudcom Ústavného súdu SR k situácii na ÚS

Postup predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej, ktorým odovzdala spis týkajúci sa ústavnej sťažnosti platne zvoleného, ale zatiaľ nevymenovaného kandidáta na GP Jozefa Čentéša, sudcovi, ktorý je právoplatne vylúčený z rozhodovania o tejto veci, bol v rozpore s ústavnými princípmi a bez akéhokoľvek zákonného podkladu, pretože novela zákona o ústavnom súde nebola v čase jej rozhodnutia a nie je ani doteraz platná. Toto konanie potvrdil kritický list sudcu Petra Brňáka. Takéto rozhodnutie predsedníčky ÚS sa stalo bezprecedentným zásahom do práva sťažovateľa Jozefa Čentéša na zákonného sudcu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento zásah nielen nastal, ale - čo je mimoriadne závažné - aj pretrváva. Z vyhlásenia predsedníčky ÚS z 10. mája 2013 totiž vyplýva, že spis sa ani teraz nenachádza u zákonného sudcu Ladislava Orosza, ale bez akéhokoľvek zákonného podkladu ho predsedníčka ÚS zadržiava u seba.

Ako je známe, 30.apríla predsedníčka ÚS neumožnila plénu Ústavného súdu hlasovať a tak nájsť ústavne prijateľné riešenie procesného postupu v „kauze Čentéš“. Uvedené konanie Ivetty Macejkovej jasne svedčí o koordinácii jej krokov s predsedom SMER-u a vlády Robertom Ficom. Zjavná protiústavnosť a chyby v novele zákona, ako aj konanie predsedníčky ÚS v rozpore s Ústavou a zákonmi SR, ktoré je povinná rešpektovať a podľa ich litery a ducha konať, vážne znepokojuje Kresťanskodemokratické hnutie a veľkú časť spoločnosti. Preto sa v mene KDH a mnohých demokraticky zmýšľajúcich občanov obraciam s výzvou voči prezidentovi a voči sudcom ÚS Slovenskej republiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Žiadam, aby v záujme ústavnosti, zákonnosti a spravodlivosti na Slovensku spornú novelu zákona o organizácii ÚS

prezident n e p o d p í s a l, ale vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie.

Pripomínam, že prezident je osobne v tomto prípade tiež aktérom a účastníkom sporu. Ak sa strana SMER opätovne rozhodne hlasovaním v NR SR prevalcovať ústavnosť a princípy právneho štátu, zákon nadobudne formálnu platnosť aj bez podpisu prezidenta.

Zároveň v mene tých istých občanov apelujem na statočnosť sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky. V pléne tohto najvýznamnejšieho súdneho orgánu sú sudcovia, ktorí žiadali, aby ÚS konal a rozhodol vo veci Čentéš vo vlastnej réžii a nezávisle, bez mocenských zásahov politikov jednej strany. Sú medzi nimi sudcovia, ktorí sa neobávali postaviť sa voči protiústavnému a nezákonnému postupu predsedníčky ÚS a pomenovali jej konanie kriticky a adresne. Oprávnene očakávame, že sa v tomto dôležitom orgáne nájde väčšina statočných sudcov, teda sedem a viac osobností.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Týchto sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky vyzývame, aby svoju občiansku a sudcovskú statočnosť ďalej prejavili aj tým, že vo veci Čentéš vyvinú potrebný tlak na predsedníčku pléna

a budú konať tak, aby si Ústavný súd zachoval svoju dôstojnosť, autoritu a silu, ktorú mu priznáva Ústava Slovenskej republiky.

Ústavný súd by mal v každom prípade rozhodovať o veci Čentéš autonómne a bez politickej intervencie vlády a poslancov jednej strany v podobe neústavne prijatej a obsahovo protiústavnej novely zákona o ústavnom súde. Bez statočnosti niet účinnej spravodlivosti. Občania si zaslúžia statočných a zodpovedne konajúcich sudcov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Bratislave, 12. mája 2013  Ján Figeľ

Predseda KDH a podpredseda NR SR

Ak sa Vám tento článok páčil, podporte ho a šírte pre čítanosť aj na vybrali.sme.sk

Vysvetlenie k ústavnému súdu v tomto blogu

Môj FB profil

Môj web

Ján Figeľ

Ján Figeľ

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Predseda Kresťanskodemokratického hnutia. Hľadajúci PRAVDU, DOBRO A KRÁSU Môj web Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu