reklama

Nerobte z ľudí ani žobrákov, ani hlupákov

Vyzerá, že SMER už neskrýva skutočných adresátov istôt. V skrátenom konaní chcel na konci roka pretlačiť zákon o dotáciách pre paroplynové energetické zariadenia. V ten istý deň konštatoval, že potravinová pomoc pre chudobných nebude. Jedným, niekoľkým zabezpečuje istoty, druhým – mnohým pribudne neistoty. Skrátenie ako švindeľ sa nepodarilo. Rokovať sa bude znovu koncom januára. Posledný rokovací deň NR SR v roku 2012 bol ukážkou toho, čo si kto váži a čo obhajuje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

V slovenskom parlamente zaznelo pred voľbami slovo o majstrovstve v populizme z úst predsedu SMERu, dnes predsedu vlády Róberta Fica. Marketing je dnes veľkým umením aj v obchode, aj v politike. Tento marketing v médiách s heslom Ľudia si zaslúžia istoty získal 44 % hlasov tých, ktorí voliť prišli.

Vznikla vláda istôt. Vláda istôt, ktorá si zaradila do svojej aparatúry dvojnásobok štátnych tajomníkov, nedávno aj ďalšieho vicepremiéra pre takzvané veľké investície, aj keď nikto nevie aké a za čo. S podporou disciplinovaných 83 mandátov poslancov SMERu tu realizuje svoju politiku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pýtal som sa aj pred mesiacmi, pýtam sa aj dnes, ktorí sú to tí ľudia, čo si zaslúžia istoty? Kde je ten zoznam? A aké istoty? Kde je ten recept, program na istoty v živote? Aj v spoločenskom, aj v osobnom? V máji, keď sa prerokovávalo Programové vyhlásenie vlády, som sa pýtal, či to bude vláda jednej strany – pretože tak to vyšlo z volieb, alebo holding finančných a ekonomických skupín? Odpoveď je stále jasnejšia. Vynára sa z hmly rétoriky a sľubov hlavne vďaka konkrétnym postojom, návrhom a rozhodnutiam. Postupne, od začiatku leta vláda istôt potvrdzuje, že je holdingom finančných skupín.

Štátny rozpočet – zákon roka, a zákony, ktoré naň nadväzujú – potvrdzujú škodlivosť ekonomickú a sociálnu. Na poslednej schôdzi, v priebehu niekoľkých týždňov Smer schválil toľko zákonov, ktoré berú peniaze z peňaženiek všetkých ľudí na Slovensku, že to len potvrdzuje už nie otázku, ale hľadanú odpoveď. Nie sú to istoty pre občanov, ale pre niekoľkých a niektorých na zozname. Vyššie dane, vyššie odvody, vyššie poplatky, drahšie lieky - to všetko prichádza s novým rokom 2013. Potravinová pomoc pre chudobných v končiacom sa a v nadchádzajúcom roku nebude. Mínus 10 miliónov EUR pre chudobných! Robert Fico marketingovo a veľmi falošne za vlády Ivety Radičovej vytýkal, že dehonestujeme chudobných. “Nerobte z ľudí žobrákov”, to bola jeho kritika, keď sa realizovala pomoc, pre vyše 400 tisíc ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Páni a dámy, ale faktúry za elektrinu aj pre tých chudobných pošlete. Faktúry, ktoré pôjdu vo forme príspevkov aj pre dotovaných producentov elektrickej energie. Vyše 30 mil. EUR ročne získajú práve vďaka tomuto zákonu tí, ktorí budú špeciálne posúdení a vybratí štátnym orgánom. Chcem aj na základe toho, čo Robert Fico tu ohlasoval - a nie tak dávno, keď hovoril, aby sme nerobili z ľudí žobrákov - vláde a ministrovi hospodárstva odkázať: “PÁN MINISTER, NEROBTE Z ĽUDÍ ANI ŽOBRÁKOV, ALE ANI HLUPÁKOV!”

Naopak, finančné a ekonomické skupiny sa môžu tešiť aj na Vianoce, aj po Vianociach, pretože vláda si ich ošetruje a chráni. Pripravované vyvlastnenie zdravotných poisťovní, monopolizácia - to je istota vyplatenia budúcich ziskov aj v ťažkých rokoch; práve prerokovávaný zákon o obnoviteľných zdrojoch energie - to sú darčeky vlády Roberta Fica len pre finančnú skupinu Penta ohlásené v posledných mesiacoch. Robert Fico v jednej televíznej relácii ukázal denník s pekným titulkom, ktorý mu lahodil, lebo bol o daniach pre veľké firmy. Ja chcem, pán minister, vám, pretože zastupujete aj premiéra, ukázať dnešné noviny - denník, ktorý píše veľkým písmom titulok Smer ochráni zisky Penty. Ako inak mám nazvať snahu poslancov SMERu schváliť pre paroplynový cyklus 30 miliónov EUR ročne? A len pre nich? SMER zisky Penty nielen ochráni, on jej chce dať aj vianočný darček.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aká je však realita pre ostatných ľudí a firmy na Slovensku?

  • investičné stimuly udeľované po prvýkrát v našich moderných dejinách na udržanie zamestnanosti v niektorých firmách,

  • selektívna dotačná politika len pre niektorých, štátnou mocou vyberaných, len pre vyvolených,

  • navyšovanie dotácií v energetike, ktorú vláda naháňa osobitnými odvodmi, ale v skutočnosti im plánuje pohodlné prostredie do budúcnosti,

  • narúšanie transparentnej hospodárskej súťaže,

  • vyvlastňovanie,

  • protiústavné opatrenia, ktoré nás teraz dobiehajú z čias prvej Ficovej vlády,

  • odchody firiem a investorov zo Slovenska,

  • rast nezamestnanosti.

Dámy a páni, napriek účinnej a úspešnej volebnej rétorike, lepšie povedané volebnej pretvárke SMERu o inej strane, o inom predsedovi, sa Smer vracia k svojej tradičnej a osvedčenej praxi: ohýbanie zákonov, nerešpektovanie dohôd, skutočný nezáujem o bežných ľudí, plné ústa populizmu, no predovšetkým veľká starostlivosť o mecenášov a podporovateľov. Áno, toto je pravdivá tvár SMERu. SMERu, ktorý rozdáva istoty – ale len svojim! Takto si občania Slovenska vrátane voličov SMERu istoty nepredstavovali.

Hovorí sa tomu rana istoty: ľudia sa budú finančným a ekonomickým skupinám pravidelne skladať zo svojich daní na obrovský balík dotácií z daní, ktoré ste im zvýšili, z odvodov, ktoré ste im zvýšili, z poplatkov, ktoré ste im zvýšili. Ľudia už pociťujú, a žiaľ, veľmi pocítia tie „istoty“; a bude to boľavé.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lebo po tejto vláde a po opatreniach, ktoré postupne vstupujú do života na Slovensku, bude hospodársky úpadok, rekordná nezamestnanosť a zdražovanie. Ak bude zákon, dámy a páni, v nezmenenej podobe schválený, obrátime sa na prezidenta republiky a zvážime aj ďalšie kroky.

Text vychádza z môjho vystúpenia v parlamentnej rozprave 19. decembra 2012.

Moja Facebook stránka

Môj web

Ján Figeľ

Ján Figeľ

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Predseda Kresťanskodemokratického hnutia. Hľadajúci PRAVDU, DOBRO A KRÁSU Môj web Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu