Dva z jednej
Keďže hlávka brokoko, ktorú som vytiahla z chladničky bola trochu väčšia, napadlo mi spraviť polievku aj druhý chod. Môj priateľ by mal z toľkej dávky brokolice na jeden obed trvalé následky sklamania. Teraz je však v práci a moja mama, tak ako ja, brokolicu a všetky zdravé zeleninky zbožňuje. V tomto jedle som použila aj Chia semienka a keďže Chia puding sa u nás neosvedčil (taká "exotická" konzistencia nebola prípustná) skúšam použiť semienka do iných jedál, pretože sú veľmi, veľmi - zdravé!:)
Takže poďme po poriadku a začneme zelenou polievočkou.
Brokozelená
Myslím, že mnohí ste už takýto typ polievky varili, ale ja si vždy vymýšľam a možno vás inšpirujem. V rámci varenia polievky som si uvarila už aj zemiaky a brokolicu na druhý chod.
Potrebujeme:
-1 hlávku brokolice (1/2 na polievku, 2/2 na druhé jedlo)
-3 zemiaky (do polievky) + 6 zemiakov (na druhé jedlo)
-soľ (ja som použila morskú)
-čierne korenie
-kurkumu (nemusí byť, ale tentokrát som ju pridala - je zdravá! :)
-vegetu (iba kúsok, tá moc zdravá nie je)
-1dcl sladkej smotany (môže byť aj viac, ale v rámci diétneho stravovania menej, to čo ostalo použijeme na zemiaky)
Postup:
Vybrala som si stredne veľký hrniec a dala som hriať vodu, ktorú som osolila. Pokrájala som 2 zemiaky na menšie kocky, ostatných 6 som nechala ošúpaných v celku, brokolicu som rozobrala na ružičky.
Použila som aj jej kmeň, ktorý som zbavila tvrdej šupky, vo vnútri je totiž mäkký a tiež sa pekne uvarí. Zemiaky aj brokolicu som dala do vriacej vody a nechala vrieť asi 10 minút. Potom som scedila vodu do misky, pretože ju použijem na ďalšie varenie. Vybrala som si zemiaky, ktoré sa varili v celku a tiež polovicu uvarenej brokolice. Scedenú vodu som opäť preliala do hrnca spolu so zemiakmi a brokolicou na polievku. Keď sa voda opäť dostala do varu, pridala som čierne korenie, vegetu a kurkumu. Následne som zahustila smotanou a chvíľku som ešte nechala povariť. Potom som polievočku rozmixovala ponorným mixérom a bola hotová:)
Môžete si k nej dať celozrnný alebo opečený chlebík, ja uprednostňujem radšej bez pečiva:)
Brokozemiaky
Takéto zapečené zemiaky sa podobajú na francúzku klasiku, ale predsa len sú jednoduchšie. Zemiaky a brokolička sa už uvarili, ale
potrebujeme ešte:
-1 vajíčko
-sladkú smotanu
-1 tavený syrík
-Chia semienka (nemusia byť:)
-čierne korenie
-soľ
-maslo
-strúhanku (pri zapekanej zelenine a cestovinách ju používam ako podkladovú bázu do zapekacej nádoby)
Veľmi jednoduchý postup:
Maslom si vytrieme zapekaciu nádobu a vysypeme strúhankou, poukladáme na kolieska pokrájané takmer uvarené zemiaky. Trošku ich posolíme a pokoreníme. Na zemiaky potrháme takmer uvarenú brokolicu a posypeme Chia semienka. Po vrchu nakrájame tenké plátky masla, ktoré sa krásne rozpustí:) Dáme do rúry, na 200 stupňov. Pripravíme si zálievku: Do smotany rozmiešame tavený syr, trochu soli a vajíčko. Nalejeme na pečúce sa zemiaky a necháme zapekať asi 10-15 min.
A je to hotovo! Samozrejme môžete postrúhať na vrch syr, pridať šunku, ale to už by bolo príliš klasické:) Ja som to chcela vyskúšať takto.